Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2014. gada 23. janvāris

Karadarbība Afganistānā-III.

2014 gads tiek pozicionēts kā 12 gadu Afganistānas noslēgums.Karadarbības izskaņas gadā tiek aktualizēts jautājums par missijas sākotnējiem mērķiem un panākto galarezultātu. Nosprausto darbu liste ietver vairākus apakšpunktus.Teritorijas atbrīvošana no islama teroristiskās organizācijas ''Al-Qaeda'' kaujiniekiem ,izveidot valdību un teritorijas kontrolei nepieciešamos militāros spēkus, atjaunot ekonomisko infrastruktūru, realizēt programas izglītībā un valsts pārvaldē.

                                            Rekonstrukcija.
        
Pārskaitītiem uzdevumiem janodrošina uzvaru cīņā par afgāņu ''sirdīm un prātiem''.2014 gads ir ISAF noslēguma gads ,apkopojot paveikto.Pamatuzdevums, fiziski likvidēt ''Al-Qaeda'' kaujinieku kodolu un atbrīvot teritoriju ir panākts. Izveidotās spēka stuktūras ANA/ANP* apsorbē 320.000 karēvjus/policistus ! Salīdzinājumam, ASV/ISAF gupējums ietvēra no 57.000 līdz 74.000 karēvju. ISAF spēkiem veicot apjomīgu infrastruktūras rekonstrukciju. Izveidojot ''progresīvu'' izglītības un medicīnas sistēmu. Neskatoties uz panākumiem svarīgajā ideoloģiskajā frontē, Afganistānas informatīvā laukā inicatīva pilnībā atrodas pretinieka, kustības ''Taliban'' pusē ! 2014 gada Afganistānas dilemmu ataino ''Taliban'' viedā teiktais: ''viņiem ir pulksteņi ,bet mums ir laiks''. 2014 gada aktualitāte N1 ir ASV armijas izvešanas termiņi un Afganistānas varas funkcionētspēja bez ārvalstu durkļu klātbūtnes. Hamida Karzaja valdība nau ieinteresēta ASV spēku aiziešanā no Afganistānas. Pretējas domās ir ASV valsts departaments, spēku izvešanai janotiek līdz 2014 gada beigām ! Liels nopelns ASV-Afganistānas vienošanās novilcināšanā pieder ''Taliban''. Problēmas būtība: ''Taliban'' izvirza  Hamida Karzaja valdībai ''uzticamības'' noteikumus kuri ietver sekojošo. Noslēdzot divpusējo vienošanos ir janosaka ka : ASV spēki nedrīkst veikt kaujas operācijas ,nedrīkst darboties naktī , nedrīkst veikt afgāņu māju pārmeklēšanu, nedrīkst veikt aviācijas triecienus utt. Šo noteikumu ietveršana līgumā apliecinātu Hamida Karzaja valdības lojalitāti Afgāņu tautai. Militārās specifikācijas papildina arī citi saistošie noteikumi kuri skar apcietinātās personas. Izglītības sistēmu un daudzus citus ārvalstnieku atnestos, ''Taliban'' uzkatos kaitīgos jaunievedumus.  2014 gada .10 janvārī CNN:  Hamida Karzaja valdība sarūktina ASV, atbrīvojot no Bagramas cietuma 72 bīstamus cīnītāju pārstāvjus. ASV dominējošais viedoklis, ierobežotā kontingenta lielums nedrīkst būt mazāks par 10.000 karēvjiem . Kontingenta klātbūtnes ilgums Afganistānā ir atkarīgs no daudziem blakus apstākļiem. Vairumā gadijumu nosakot 2017 gadu kā tuvāko politisko termiņu vai mazticamu optimistiski tālāko 2025 gadu. Neatkarīgi no minētā , 2014 gads vai 2017 gads Afganistānas ''dēstītās demokrātijas'' valdības dzīves līnija bez ārvalstu durkļu klātbūtnes nebūs ilga. Ārvalstu spēku iztrūkums nozīmētu ātru izveidoto valsts konstrukciju ,demontāžu.

                                            ISAF spēku rekonstrukcijas grupas.
          
Kā apliecina šodienas''Taliban'' lokālie panākumi Afganistānas izglītības sistēmas korekcijā un nesenā Afganistānas vēsture. PSRS spēku izvešanas Afganistānas valdības demontāža notika 2 gadu termiņā. Pamatvilcienos ir skaidrs ka bez ISAF spēku klātbūtnes 12 gados atnestais progress tiks izravēts iedīglī. Maldīgi domāt ka ANA/ANP drošības struktūras ir kaujasspējīgas.
Skaitliski lielo drošības spēku veidošana  ir pamatota ar ''lojalitāte apmaiņā pret uzturnaudu'' principu. Tas arī izskaidro perjodisko ''papīra tīģera'' kaujas mazspēju. Afganistānā jēdzieni drošība un valsts vara  ir relatīvi  kuri vairumā gadijumu izbeidzas 10km līdz 15km no galvaspilsētas.

                                       
                                     Neformālās varas ikdienas paraugs nedaudz tālāk par 20km.

 ''Long War Jornal'' : Afganistānas ģenerētāis pienesums ISAF spēkiem ir ANA/ANP ''brāļu vilkaču'' radītais apdraudējums .Žurnālā apkopojot un uzskatāmi attainojot ''geen-on-blue''* incidentus.Trauslā stabilitāte tiek būvēta uz vienīgo ''drošo pamatu'' ,finansēm. Principa uzturēšana paredz ikgadējās dotācijas 8 Miljardu $ apmērā. Pāragrā ISAF spēku izvešana var kalpot kā arguments tam ka šāds ātrais pasaules modernizācijas modelis ir tuvredzīgs un finansiāli neefektīvs. Vai Afganistānas problēmai ir progresīvs risinājuma modelis....?  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru