Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 3. augusts

Konflikti un aviācija-I.

 Rinda mūsdienu zemas intensitātes konfliktu atklāj aviācijas komponentes nepietiekamību armijas veiktajās operācijās. Piemēros minami : Peru-Ekvadoras karadarbība,  pretterorisma operācija Čečenijā un Maķedonijas republikā, Armēnijas-Kalnu Karabaha apg. un Aizerbedžānas karadarbība, Krievijas-Gruzijas ''5 dienu karš'', pretteroristiskā operācija Ukrainā. Parādības iemesli ir kā tehniski ,tā finansiāli. Pie tehniskiem pieskaitāmi lidaparātu nepietiekamais skaits, tehniskais aprīkojums un to kaujasgatavība. Katrā no konfliktos iesaistītām valstīm ir atšķirīgs militārais finansējums,bet kopsaucējs ir skaitliski neliels kaujas gatavo lidaparātu parks.Vairumā gadijumu tam nepārsniedzot 10 lidaparātu. Pretteroristiskā operācija Čečenijā raksturojas ar mazskaitlīgu Krievijas Gs Su-25 aviokamponenti. Iztrūkstot modernam mērķaprīkojumam Su-25 pielietošanu ierobežo d/n tumšā daļa un nelabvēlīgie meteoapstākļi. Pretterorisma operācija Maķedonijā. Sauzemes spēku atbalstam Ukrainā iepērkot 2 Su-25.
                                              
                                           Maķedonija,Skopje pretterorisma operācija.
                                               
 Aviācijai veicot armijas daļu ugunsatbalstu pierobežā ar Albāniju un Kosovas apgabalu. Cits zemas intensitātes konflikts norit starp Armēniju-Kalnu Karabaha apg. un Aizerbidžānu. Vērojama līdzība, neliela aviācijas elementa klātbūtne. Aizerbidžānas Gs veicot epizodiskus uzlidojumus KK civiliem objektiem. Lielākais  formējums, pāris ! Aviācijas pielietojums militāro mērķu satriekšanai izpaliek. Iemesls, pilotu vājās pilotēšanas iemaņas kā arī objektīvi organizātoriskie un tehniskie šķēršļi .Sekojošā ''5 dienu'' karadarbībā Gruzijas aviācija ar nelieliem izņēmumiem demonstrē līdzīgu sniegumu. Iemesli ir skaita ierobežojumi un platformu tehniskā neatbilstība. Būtiski  Gruzijas Gs  pielietojumu ierobežojoši elementi : PGA sistēmas tīkla nepilnība*, ''savs-svešs'' atpazīstamības sistēmas trūkums armijas PeZRS un MZRS* kā arī aviācijas piesaiste avb.-Merneuli ,Kutaisi,Tbilisi. Neilgi pēc karadarbības uzsākšanas Merneuli un Kutaisi avb. pārņem pretinieka reidvienības. Šodien, Ukrainas Bs aviācijas komponente demonstrē pēcpadomju telpai raksturīgu sniegumu. To raksturo kaujasgatavu lidaparātu mazais skaits, vāja armijas PGA tīkla struktūra un zeme-gaiss kopdarbības trūkumu. Armijas ierindā iztrūkst ugunskoriģētāji !Avioplatformu skaitu ierobežo pārvaldāmo resursu, finansu daudzums. Piemērs ,Gruzijas un Izrēlas Su-25 modernizācijas projekts ''Scorpion''.

                                               Pilotprojekts Su-25 ''Scorpion''    
Tehniski pārspēj Su-25 SM analogu, bet saglabā ar ikdienas eksploatāciju saistītos trūkumus. Turklāt izmaksas aprobežoja Gruzijas Gs pasūtijumu ar pilotmodeli. Triecienlidmašīnu A-10 un Su-25 gadijumos runa iet par 19/21,3 t. un 14,5/17,6t. svaru klasei piederīgiem lidaparātiem ! Rezultātā aviokomponentei ir minimāla ietekme nosauktajos konfliktos. Šodien, pēckonflikta perjodā Maķedonija un Gruzija aprobežo Gs listi ar helikopteriem, iztrūkstot spārnotām platformām. Loģisks jautājums, vai var būt citādāk ?

MZRS*- Mobilās ZenītRaķešu Sistēmas ,piem.''OSA-AK'', Strela-10, ZSU 23x4 Shilka, ''Tor'' M1,Pancirj C1, ''Kub'',Buk M1/2 utt.
PGA sistēmas tīkla nepilnība*- izpaužas kā mērķdatu novirzīšana zemākstāvošiem izpidinstrumentiem, armijas zenītsistēmām, ieskaitot PeZRS operātoru planšetēm. PGA sistēma nekontrolē zemos augstumus no 20m-1000m. Pārklājums EAV 4-5m2 / H(m)-1000m /105km-145km/ , H(m)-100m/36km-45km/  H(m)-50m/28km/  H(m)-20m/16km*(0)-tikai atvērtā ,pārskatāmā(labvēlīgā apvidū): atklats lauks ,jūras mala. Ja lidaparāts atrodas uz sedzējfona, izmanto elektronisko pretdarbību, distance sarūk ,precīzāk -0m.                                            
trūkums lidaparātiem*- ar to domājot IFF/ Identification frend or foe ( atpazīt draugs vai ienaidnieks) armijas pārvaldīto PeZRS Igla-1 un MZRS. Būtiski, apstākļos kad pretspēlētāji izmanto vienāda modeļa lidaprātus !
                                                 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru