Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 17. augusts

Dvīņi: BMP-3 un BMD-4.

Krievijas Bs paziņojums par Gd spēkiem iepērkamo tehnikas daudzumu izraisa interesi par tās nomenkalatūru. Pirmkārt tas saistas ar galveno desanta-kaujas-mašīnu -BMD-4M. Eksterjeā vērojama pārsteidzoša līdzība ar SzS eksploatējamo BMD-3. Modeļus apvieno šasijas ,motora, transmisijas ,uguns vadības un bruņojuma nomenkalatūras standartizācija. Līdz BMD-4M pieņemšanai Gds bruņojumā, standartizācija ar SzS aprobežojās ar bruņojumu. Trūkumi sadārdzināja GdS mazkaitlīgā parka eksplotāciju un secīgi iespaidojot kopējo GdS kaujas gatavību. Paredzams ka jaunie tehnikas modeļi tos novērsīs. No finansu izlietojuma viedokļa interešu ''grupu cīņā'' radītā desanta kaujas mašīna -BMD-4M koncepcija ir neracionāla. Autors, ilustrē ar sekojošiem piemēriem. Modeļu BMP-3 (18,7t.) iepretim BMD-4M (13,5t) svaru atšķirība sasniedz : 5t !  Gaisa desanta spēku izvirzītie tehniskie priekšraksti :  parašūtdesantējama tehnika ! Noteiktie BMD-4M svara un gabarītu ierobežojumi pretstatā BMP-3 ir ar samazinātu desanta ietilpību* un jūrgājības* rādītājiem. Nodefinētā desantēšanās prasība ir lielākā pretruna. Konfliktu prakse, tehnikas izvēršana krīzes rajonā norit tā perimetrā vai iekšzemes airadromā piezemējot transportaviāciju. Krievijas transportaviācijas parka specifika, dominē lielvalstīm raksturīgie smagsvari ! Saistībā ar transportaviāciju šada tehnikas svara ekonomija ir nebūtiska. Radītais BMD-4M bruņtehnikas modelis ir definējams kā nelietderīga finansu izšķērdēšana..

                                            BMP-3/ BMD-4 un ''Sprut-SD''
      
 Atšķirība no priekšgājējiem BMD-1/2 ir uzlabota peldprasme. Papildinot iekšzemes ūdenšķēršļu pārvarēšanu ar pieņemamu jūrgājību.Tas norāda ka GdS taktiskas listē ietvēruši arī jūras desanta vektoru. Negatīvais ,vieglā GdS bruņtehnika liedz izmantot papildus bruņas un aktīvās aizsardzības aplikāciju. Pozītīvās ,bruņtehnika atbilst zibensoprāciju koncepcijai. Desantspēku pamatmērķiem-triecien uzdevumiem.  Atsevišķi ņemta dkm.ir apveltīta ar identisku BMP-3 bruņojumu. Nodrošinot ka 2dkm.* un 3 btr-d3*veido jaukta veida manevra grupas ''kodolu''. Tādu kā to redzējām Krimas ps.okupācijas laikā. Bruņa aizsargā no viegliem ,strēlniekieročiem un pilda pretšķembu funkcijas. Svara un gabarītu ierobežojumi kompensējas ar pretsvaru ,tehnikas skaitliskais daudzums.  Tas ir nepieciešamas spēka projekcijas areālam, klātbūtnes efekta panākšanai. Gabarīti nodrošina lielāku skaitlisko ietilpību transportaviācijā un desant liellaivās ,piemēram  21820 ''Djugaņ'' un 11770''Serna''*.Izvēlētā BMD-4M ir Krievijas airomobilās desanta-triecien koncepcijas iespaidā radīta bruņtehnika. Intervences un agresijas instruments.
Finansu un tehniskais pretstats : BMD-4M vājāk aizsargāta ,mazāka karēvju''durkļu'' ietilpība. Pateicoties labākai uguns vadības sistēmais dkm. prognozētā cena no 3,8 līdz 4,6 miljoniem $ par vienību. Mobilo intervences spēku nosauktās tehnikas daudzums 1500 dkm. un 2500 btr-d3 kura realizēšanai  nepieciešami no 6,5 līdz 10 miljardi $.

 desanta ietilpību *-nebutiski -1 karēvis, enegonomikā atkātojot BMP-1/2.
 BMP-3F*-jūrgājība 3 bales .Nodrošina ieroču precīzu pielietošanu 2 baļu jūrā. Ķīnas speciālistiem veidojot nacionālo kaujas mašīnu uz BMP-3 bāzes morādot ka modeļa peldspējas ir pārlieku lielas.
dkm*-desanta kaujas mašīna.
btr-d*-desanta bruņutransportieris.
Serna*--celtspēja 40t.+.
21820 ''Djugaņ''*-150t.-300j.j.(550km)-35Me./ Paredzamā ''Djugaņ'' Baltijas j.JKF formācija ietvers līdz 8 desanta liellaivām.Kādas priekšrocības ? Nelielā no 1,5m līdz 2 m iegrime apvienojumā ar ātrumu ļauj izmantot jūras kuģiem neaizsniedzamus iekšējo ūdeņu ''ceļus'' ar to nodrošinot lielu spēku izvēršanas areālu.
    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru