Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2012. gada 4. oktobris

Planierbumbu tehnaloģija-I.

Līdz ar  kosmosā bāzēto signālnavigāciju sistēmu izvēršanu parādījās jauna tehniskā iespēja ekonomēt. ASV ierosinot jaunu gaisa spēkiem domātu unversālo ,mazcenas triecienraķešu projektu JSOW*.Lētām un kompaktām signālnavigācijas uztvērējiem aizvietojot svarā, apjomos un cenā ietilpigās LINS* sistēmas. Vienkāršākiem un lētākiem navigācijas GPS/IMS* tehniskiem risinājumiem ļaujot samazināt vienības cenu un līdz ar to audzējot iegādes apjomus. Novades sistēmas vienkāršošanai ļaujot iegūt ieroci ar 450.000 līdz 750.000 $  lielu cenu. Vienotai planierbumbas* klasei pārklājot plašu šodienas ieroču nomenkalatūru sākot no pretkuģu raķetēm beidzot ar aviobumbām, raķetēm un spārnotām raķetēm. Lielākie ieguvumi ir spēja veikt raidijumu no 12 km līdz 290 km atstatus no pretinieka ZRK uguns sniedzamības zonas. Raķetes mērķapvidus realizācijai ietverot dažādas pašnovades sistēmas. Mērķnoovadei atbalstot ''mērķa tēla'' apvidus atpazīšanu, bet sarežģītākā variantā kustīgu mērķu satriekšanai bez IIR/CCD arī citus variantus. Primārais ieroča radīšanā ir iegādes cena ! JSOW programa ietver trīs savstarpēji atšķirīgas AGM-154  A/B/C  planierbumbu kaujasdaļu izpildijumus un vienu dzinēja variantu. Katram no tiem paredzot specifisku mērķnozīmi: laukuma* ,punktveida un pašnovades ķekar munīciju. Planierbumbas pretkuģu variantam C-1 ietverot interaktīvu kaujas datu apraides termināli ļauj izmantot fināla trajektorijas korekciju ''caur raķeti''. Divvirziena datu apmaiņas termināla esamība pieļauj  atjaunināt informāciju un mainīt lidojuma taku atbilstoši jaunām izmaiņām.

                             Planierbumbas JSOW-ER(290km) izmēģinājumi.

Planierbumbu  plusi ir nelielais  500kg svars, lielā lietderīgā krava un salīdzinoši zemā iegādes cena.  Pieļaujot masveidā aiztāt taktisko-iznīcinātāju aviobumbu un raķešu arsenālu. JSOW planierbumba ir Eiropas dzimušas idejas amerikāņu tālākvirzīts variants. Divvirzienu datu līnijas sniegto priekšrocību demonstrācija ziņudienasta UPI vēstī :  2012. gada 23. augustā planierbumbas variantam C1 atrodoties lidojuma takā tika pārtēmēta ar ārējās platformas palīdzību. Tai sasniedzot kustīgu virsūdens mērķapvidu pašnovades realizācijai''-ieroča kaujas eksploatācijai aizsākoties no 2013gada.

Planierbumba/konteiners/* -> Pb-atšķiras no raķetes ar enerģētiku.  Pb-primārā enerģētika ir ārēja, nesēja ierosināta, bet raketei iekšēja,dzinēja. Izgaismojas zemos augstumos* planierbumba sniedzamība ir 60km (ar dzinēju) bet raķetei 120-180-300km. Sniedzamības koificentu nosaka lietderīgā kravas un planiera-dzinēja atšķirība.
zemos augstumos*- vilkmes un kravas svara atšķirība redzama zemos augstumos, iztrūkst nesēja un kinētiskā kalniņa apvienotā ātruma vektora.
LINS*-Lāzer- Inerciālās Navigācijas Sistēmas.
GPS/IMS*-GPS/Inerciālo Mērijumu Sistēma.
INS un IMS-atšķirība ir mērijumu precizitātē ,bet galvenais cenā .
JSOW*-Joint-Stand-off-Weapon.-Unversālais Attālinātas iedarbības Ierocis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru