Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Lūzumpunkts .

 ASV  GS 2011 gads ir zīmīgs ar to ka pirmoreiz tiek sagatavots vairāk operātoru par kaujas pilotiem. Tendencei demonstrējot atvēlēto nozīmi bezpilota lidaparātiem. Lidz 2011 gadam GS kopumā eksploatēja 255 BPLA ''Global Hawk'' un Predator/Reaper kuru pilotēšanu nodrošina 1023 operātoru un 743 sensoru operātoru. Ņemot vērā notiekošo un perspektīvo karadarbību veidolu to nozīme tikai pieaugs. ASV militārā budžeta samazinājumam skarot arī GS attīstības programu. Spiežot GS pārskatīt iepirkuma plānus. Kavētā  taktiskā -iznīcinātāja F-35 uznākšana ļauj ''bezpilota mafijai '' apgūt izveidojušos finansu nišu. To galvenais arguments, bezpilota ''Reaper'' lido kamēr F-35 tikai gatavojas. Bezpilota lidaparātu ''interešu'' lobijam veiksmīgi izmantojot finanšu un nākotnes prognozes sakritību sev par labu.

                                               MQ-9 ''Reaper''

  Plāni paredz ka laika posmā līdz 2017 gadam, ASV GS bezpilota lidaparātu skaits sasniegs 420 vienības.  Līdz 2015 gadam ASV Gs jaizveido 2110 operātoru/pilotu  un 1147 sensor/operātoru lielu kalpotāju personālu. Pirmoreiz ASV GS vēsturē pilotu koledžai sagatavojot vairāk operātoru/pilotu par reāliem pilotiem !  Šodienas bezpilota sistēmu viena  no vājām vietām ir nepieciešāmība pēc operātora ''gana''. Tehniskai atsaites pretrunai kļūstot par šķērsli tālākai attīstībai. Ieroču šķiru interesēs veicamo darbu kordinēšanai ASV aizsardzības departaments ierosina : Unmanned Systems Integrated Roadmap*. Noteiktai vadlīnijai paredzot līdz 2036 gadam izveidot ciešāku robotsistēmu integrāciju ar cilvēka pārvaldes funkciju minimizēšanu.

Unmanned Systems Integrated Roadmap*-Bezpilota sistēmu Integrācijas ceļakarti.
 PS. Šeit ir uzskatāmi dota atbilde uz jautājumu : cik maksā šodienas bezpilota lidaparāta eksploatācija ? Daļa atbildes: 2110+1147 : 427= Rezultātam ietverot 3-4 maiņas, bet neietver papildus tehniķu apkalpojošo personālu !

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru