Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2016. gada 26. maijs

Eiropas pretraķešu aizsardzība.

Eiropā norit PRA sistēmas izveide. Mērķis aizsargāt no varbūēja Irānas raķešu uzbrukuma. Cik reāli ir draudi ? Šodien, Irānas rīcībā atrodas balistiskās raķetes ar 3000-4000km sniedzamību. Irāna pie sasniegtā neapstājas un turpina darbus pie daudz modernāku cietvielu dzinējiem darbināmu raķešu izstrādes. Prognozējams ka līdz 2025-2030 gadam tās rīcībā nonāks pietiekami modernas 11.000km stratēģiskās sniedzamības balistiskās raķetes.Savos raķešbūves jaunrades darbos netpaliek Ziemeļkoreja. 2015 gadā Ziemeļkoreja izmēģināja p.gs. 90 gados no PSRS/Krievijas iegādātu raķešu R-27 modeļu klonus. 2025 gada prognoze, Ziemeļkoreja apgūs sauzemē un zemūdenēs izvēstas šķidrās degvielas darbināmas 7000 km sniedzamības balistiskās raķetes. ASV kopā ar partneriem pakāpeniski aprīko Eiropas teritoriju ar PRA elementiem. Eiropas kontinenta PRA sistēmu veido divi atseviški jūras un sauzemes elementi.Manevrējošo sadaļu veido ''Aegis''sistēmas fregates un iznīcinātāji. Stacionāro, sauzemes ''Aegis'' elemets  atradīsies Rumānijā un Polijā. Izvēršanas vieta ir pamatota netikai no tehniskā viedokļa*,bet arī politiskā. Pirmkārt ,Irānas raidīto raķešu trajektorijas šķērsos Turciju. Jūras spēku platformu izvēršana Vidusjūras rajonā netiek ierobežota ko nevar teikt par Melnās jūras akvatoriju. Zināms ka ārvalstu platformu klātbūtne Melnās jūras akvatorijā ierobežo  1936 gada Monterjē (Montereux) līgums. Ierobežo ārvalstu platformu kopējo ūdensizspaidu ar 30.000t. un 21 d/n. ilgu klātbūtni ! Pretraķešu sistēmas kaujas gatavības prasība spiež izvērst sauzemes elementu varbūtējo raķešu raidijumu trases tuvumā.Kartē skatoties rodas loģisks jautājums ,kapeic ne Turcijas teritorijā ? Valsts robežojas ar Irānu !Tuvāk un tātad ātrāk ! Ļaujot veikt pārtveršanu vieglāk ievainojamā, raķetes aktīvajā ,trases aukšupejas sadaļā, Turcijas politika rada problēmas, ASV PRA elementu klātbūtni aprobežojot ar sensoru ,AESA AN/TPY-2 izvēršanu Turcijas Kurdistānā, Diyarbak provincē.


Krievijas nostāja ir tradicionāli populistiska.Tehniski, Eiropas PRA elements nau pietiekams lai pretdarbotos Krievijas raķešu tehniskam arsenālam. Krievija propagandas aparāts koncentrē uzmanību uz sauzemes ''Aegys'' PRA ietilpstošo Mk-41 unversālo patrontelpu. Spekulāciju objekts, Mk-41 patrontelpa ļauj izvērst  zenītraķetes ,pretraķetes ,pretzemūdeņu un ''Tomahawk'' spārnotās triecienraķetes. Pēdejam faktam ķļūstot par galveno spekulāciju objektu.  Cik pamatoti ? Tehniski , tāda iespēja pastāv ,bet tas nonāk pretrunā ar ASV  juridisko praksi. Galvenais, ASV trūkst militāri pamatota nepieciešamība. ASV pastāv 4 kodolzemūdenes arsenāli  katra ar 154 spārnotām raķetēm ! To mobilitāte ļauj ierasties izvēlētajā rajonā ,piemēram Vidusjūrā, Ziemeļjūrā par to klātesamību nedeklarējot. Zemūdens  peldošie arsenāli ļauj iztikt bez sauzemes raķešu izvēršanas politiski jūtīgos reģionos ,piemēram Eiropā. Piemēram ,Ziemeļkorejas konfrontējošā uzvedība izraisija zemūdens arsenāla klātbūtnes demonstrāciju Korejā. Krievijai izmantojot PRA sistēmas MK-41 elementu kā formālu iemeslu spriedzes veidošanā Eiropā. Kalpojot par kārtējo ''iekšējam patērīņam'' paredzētu  informatīvo attaisnojumu nacionālo bruņošnās projektu realizācijai. Viens no tādiem ir dzelzceļa raķeškompleksi ''Barguzin''. Kā arī atvaļinātā ģen. Leonīda Ivašova paustais ,nepieciešams izvērst spārnoto raķešu grupējumu ,arsenālus. 
Kapeic iekšzemes patēriņam un krievvalodīgai telpai ? Tapeic, ka kopš p.gs.90 gadiem ASV-PSRS/Krievijas vienošanās atļauj katrai no pusēm 4 kodolzemūdes arsenālus. Jautājums, kapeic vairāk kā 25 gadu laikā nau radīts analogs ? Kodolzemūdenenes un sprārnotās raķetes. ir ,bet analoga nav ! Atbilde, Neizdevīgi ! Konvencionālo spr. arsenāli kalpo par politisko spēka instrumentu. Krievijai izdevīgi ir iekšzemei paredzēta spārnoto frāžu nestās politiskās dividendes. Nepieciešams uzturēt sabiedrībā Rietumu draudu psihozi.  Kremļa elitei radot specializētas slimnīcas palātai raksturīgo atmosfēru. 

 Tehniskā viedokļa* -Irānas BR ierašānās trases. Petraķetes Standart 3 blok-IB/Blok-IIA.  sniedzamība ,pretstatā augstumam un mērķa trajektorija. Krievijas stratēģiskās BR izmanto ziemeļu vai austrumu promejošas trases.                                            

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru