Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2016. gada 6. maijs

Commando ,60mm mīnmetēji.

Mīnmetēji  pateicoties kompaktai konstrukcijai un nelielam svaram tradicionāli tiek dēvēti par armijas kabatas artilēriju.Lielkalībra 120mm mīnmetēju guns savā mērķiedarbes efektā ir līdzvērtīga  122/155mm haubiču ugunij. Salīdzinājumā ar haubicēm piemīt mazāka  uguns sniedzamība,bet lielāka mobilitāte un raidijumu intensitāte ! Klātbūtnes radītam atsauksmes faktoram un raidijumu intensitātes sumai apsteidzot haubiču uguns iedarbi. Mazākie 60mm mīnmetēji pēc 2 ps.k. vairumā valstu ir pametuši līnijveida armijas ierindu, bet ieguvuši atzinību speciālo spēku rindās.Mazkalibra  60mm mīnmetēju līdervalts  p.gs. 70-80 gados kļuva DĀR. Karadarbība ar kaimiņiem veicināja netradicionālu taktikas un atbilstošu ieroču attīstību. Izlūku- kaujas grupu ugunspējas vairojot ar kompaktu 60mm ''Commando'' mīnmetējiem. Grupu apvidus mobilitāti audzējot ar mazās mehanizācijas palīdzību.

                                            DĀR , Denel Vector -60mm ''Commando''.

 Pēckonflita perjodā  DĀR militāro pieredzi izvērtēja ieinteresētas ārvalstis. Piemēram,Īrijas Bs izmanto ''Danel Vector'' ražoto 11 /12 / 17,5kg.-  60mm M1/M4 ''Commando''-2100m.  Mīnmetēja tēmeklis ir savienojams ar 81 mm mīnmetēju automatizēto uguns vadības bloku. ASV pārņemot un adaptējot 60mm  ''Commando'' mīnmetēja modeli  M-224 (LWCMS) kļūstot par atbalsta bruņojumu vieglajās JKK ,Gaisa desanta un reindžeru daļās. Bāzes variantā M-224 svars 16/18kg ir smagāks par oriģinālu

                                                     
Ierocis sniedz 60% svara priekšrocības iepretim balsta 40mm automātiskiem granātmetējiem.
Galvenais, ''Commando''-60mm mīnmetējs ir karēju nesamā kabatas artilērija. Sniedz uzkārtas uguns iespējas no 70 līdz 3490m distancē . Apvienojumā ar mazo mehanizāciju kaujas grupa iegūst iespaidīgu ''nesamo'' munīcijas arsenālu.   

                                                SAAB - 60mm HE munīcija MAPAM.

ASV turpinot attīstīt 60mm mīnmetējus un munīciju. Kompānijai ''Norsk'' piedāvājot 60mm iMortar/Commando  ultra vieglo 5,4 kg. mīnmetēju. Uguns pārklājums no 80m līdz 1200m. Konstrukcijas niecīgais svars ir panākts pateicoties  titāna un oglekļa šķiedras materjāliem. Mīnmetēju konstrukcijas svars ir pretnostatāms to uguns sniedzamībai, tātad dažādu mērķuzdevumu veikšanai.  Mīnmetēju 60mm munīcijas liste.


Nesamās munīcijas daudzumu ierobežo karēvja celtspēja: 6 MAPAM /mīnu konteineri =18kg. Atbrīvoties no nelietderīgās -8kg taras iegūstot +5 mīnas.Viena karēvja nesamais 11 mīnu racions=17,5kg. x2 =35kg.(-22 mīnas).  Tātad, atkarībā no taktikas, izmantojamo transportlīdzekļu veida, panākot munīcijas raciona radītu uguns pārākumu pār pretinieku lokālā sadursmes punktā..                                                

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru