Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2016. gada 24. maijs

Armija un skaits.

Latvijā pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas atteicās no OMD un pārgāja uz algota darbinieka komplektētu armiju.Valsts politiskai vadībai nemitīgi atkārtojot ka Latvijai  nepieciešama skaitliski neliela armija. Neapskatot izvēsrstāk šīs kļūmīgās tēzes pamatojumu. Autoram vēršot uzmanību uz karēvju skaita trūkuma radītām problēmām Ukrainā.Sākot no 2007 gada Latvijā veidotā drošibas politika ir līdzīga Ukrainai. Kādi ir šādas drošibas politikas radītie riski ? Te ilustrācijai noder 2014 gada Krievijas izveidotā krīzes situācijas apskats Donbasa reģionā. Uzskaitot 2014 gada krīzes problēmas : Ukrainā izvērstā Krievijas aģentūra ilglaicīgi gatavojās, izveidotā krīzes -h aktivizēja valsts destabilizācijas kārti. 1.-Austrumukrainas apgabala etnisko krievu apdzīvotās pilsētās Luganska ,Doņecka ,Harkova  kā arī Nikolavevā ,Zaparožje,Dņepropetrovskā*(Dņepra) un Odesā notika inscinētas masveida provokācijas. Situācijas stabilizācija juridiski piekrita IeM/UDD spēkiem. Kā izrādijās skaitliskais apjoms un lojalitāte radija apjoma trūkumu. 2.- Ukrainas un Krievijas atvērtā robeža ļāva nekontrolēti ierasties scenārija realizācijai nepieciešamu ''viesstrādnieku'' kurātoru kodolam. Līdzīgi kā citās krīzes pilsētās arī Harkovā pēc UDD  datiem atradās un rotēja vairāk kā 2000 ''viestrādnieku'' ar krievu pasaules ''Oplot'' spēka grupas atbalstu.Uzdevums, izraisīt haosu, nemierus,ieņemt valsts administratīvās celtnes ,diversijas utt..3.- Stāvokli padarija daudz sarežģītāku ietekmes aģentu klātbūtne valsts pāvaldes un drošibas struktūrās.Kritiskā sistuācijā, valsts IEm/UDD amatpersonas sabotēja ''ugunsdzēsības'' pasākumus, slēpti kavēja vai ignorēja pildīt pavēles. Iekšlietu ministram Arsēnam Avakovam norādot ka krīzes situācija izveidojās vienlaicīgi Doņeckā, Luganskā un Harkovā. Iesūtīto ''viestrādnieku'' kodolam mērķtiecīgi izveidojot pilsoņu atbalsta grupas. Vietējo IeM /UDD darbinieku lielais atbalsts ''krievu pasaules'' idejai paralizē  iekšlietu drošibas struktūras darbu. Ļaujot ralizējot nosprusto plānu, pārņemot valsts administratīvos objektus un proklamēt ''tautas republiku''.

                                                     2014 gada marts Harkova.

Turpmāk pilsētā un citos rajonos veikto terora aktu realizētāji nāca no atvaļināto IeM/IDD darbinieku un  krievu pasaules ''Oplot'' grupas vidus. Harkova nekļuva par trešo Donbasa reģiona ''atbrīvoto'' pilsētu pateicoties izlēmīgai un korektai rīcībai. Kritiskā situācijā ugunsdzēsības operācijā dalību ņēma 300 Nacionālās gvardes karēvji un ''Jaguar'' kaujas grupa. Atzīmei, sevišķi norādot, ka runa iet par aptuveni 360 karēvjiem un 1,3 miljonu pilsētu ! Drosmei un pārliecinošai darbībai ar minimāliem spēkiem izdevās neitralizēt separātistu čaulas ,bet kuratoru kodolam pārceļoties uz citām pilsētām. Neiecīgiem spēkiem pateicoties apņēmīgai un demonstratīvām darbībām izdevās stabilizēt situāciju Harkovas pilsētā. Krīze atklāja ka Ukrainai  netikai trūkst kaujasspējīga armija ,bet arī  karēvju skaitliskā Resursa ! Ukrainas X-stunda skaidri demonstrēja,ka valsts ir mērķtiecīgi sagatavota šadai notikumu gaitai. Valsts pārgāja uz OMD kā rezultātā armijas rezervistu sistēma pārstāja funkcionēt. Krīze aktivizēja avārijas resursu, rezervistu institūtu Nacionālo gvardes izveidi. Pasaulē, valstis kuras atrodas augsta apdraudējuma klātbūtnē izvēlas OMD un Rezervistu veidotu drošibas sistēmu. Iemesli , racionāls resursu sadalijums. Apdraudējuma gadijumā ātrāka un lielāka spēka mobilizācijas iespēja. Latvija neskatoties uz nelielo valsts teritoriju un cilvēkresursiem ir vienīgā  piefrontes valsts* ar PMD pretstatā: Somijai,Igaunijai un Lietuvai. Atšķirībā no kaimiņiem ,Latvijā novērojas uzstājīga Skaita un Rezervju faktora ignorēšana. Argumenti ,nevar ,bet Igauņi un Lietuvieši var !                                               
                                               
 1)-Argumenti, 2)-Argumenti, (ja Igaunijā ir OMD un ne mazāks krievu faktors, kapeic Lavija nevar ?)

Dņepropetrovska*- Grigorija Petrovska vārdā,  kolektivizācijas- Golodomora inicātors un tā vadītājs. Kopš 2015 gada 15 maija Ukrainā norit valsts dekomuizācija, pieminekļu, vietvārdu ,ielu, pilsētu  attīrīšana no komunisma elku drazas.
IEM*-Iekšlietu Ministrija.
UDD*-Ukrainas Drošības Dienasts
piefrontes valsts*-Z.Bzežinska-- kulturu lūzumlīnija, konfliktu zona.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru