Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2016. gada 28. maijs

Laiks ,ieroči un koncepcijas-I.

Viena no uzskatāmām ieroči un koncepciju mijiedarbībām ir pretkuģu raķetes iepretim amfībij spēkiem. Sākot ar p.gs. 60 gadiem vadošās jūras lielvalstis apzinājās jaunā ieroča, pretkuģu raķetes slēpto apdraudējumu. Ierocis netikai mainija jūraskaujas principus ,bet arī amfībijspēku pielietošanas koncepciju. PSRS laikaposmā dažādām ārvalstīm piegādājot  P-15''Termit''/Styx PKR. Apbruņojot ar PKR netikai flotes nesējus ,bet arī krasta baterijas. Sākot ar p.gs.80 gadiem PKR'''Styx'' klātbūtnes faktoram liekot pārskatīt amfībijspēku izvēršanas koncepciju. Saglabājot nemainīgu spēku izvēršanas koncepciju, nesējplatformas tiek pakļautas PKR masveida raidijumu radītam apdraudējumam.Vairumam varbūtējo pretinieku, PKR arsenāla uguns sniedzamība atrodas no 50km līdz 80km no krasta līnijas.

                                                4K51 ''Rubež'' PKR-P-20/21

Minēto PKR draudu neitralizācijai paredzot pielietot attālinātu amfībijspēku izvēršanas principu. Kā rezultātā amfībijspēku platformām paliekot aiz PKR sniedzamības robežas. Distances radītais izvēršanas laika pieaugums tiek kompensēts ar jaukta veida helikopteru un ātrgaitas  virsmas efekta  atspoles kuģu  izvēršanu.Augušais atspoļu ātrums un sniedzamība ļauj atvirzīt amfībijspēku izvēršanas līniju līdz 90km atstatus no krasta  ! Amfībijspēku nesējplatformām atrodoties aiz radiolokācijas horizonta !  Salīdzinoši lielā distance ierosina helikopteru aizstāšanu ar ātrākiem konvertoplāniem. Tehniski, konvertoplānu klātbūtne ļauj uzsākt airomobilā desanta izvēršanu no 120-140km distances.Attāluma raditā laika kompensācija izraisa degvielas patēriņa pieaugumu uz izsēdinātā karēvja/tehnikas vienībukā arī skaita sarukumu.Turklāt, pilapjoma ''aiz horizonta'' koncepcija elementu dārdzības un sarežģītības dēļ  tā gūst atsaucību tikai bagātāko* ASV parnervalstu vidū.  Šodien, amfībijspēku aizhorizonta izvēršanas koncepcija tehnaloģiski ir sasniegusi maksimālās lietderības robežu. Sākot no p.gs 90 gadu beigām PKR attīstībai ātri nonivilējot distances radīto drošibu, tātad arī ''aiz horizonta'' koncepciju.
                                           K300 ''Bastion-P''-PKR ''Jahont''280km/480km

 Šodien krasta PKR bateriju tehniskā norma ir sniedzamība ar 180-280 km vai tālāk. Redzam ka tālākie amfībijspēku mehānisko elementu uzlabojumi nespēj kompensēt PKR radīto apdraudējumu. Izgaismo nepuieciešamību pēc kardināli jaunas apdrudējuma neitralizācijas koncepcijas. Piemēram, redzam ka Baltijas j.reģionā  Krievijas ,Kaļiņingradas apg.izvērstās krasta PKR baterijas noliedz krīzes perjodā jūrasceļu izmantošanu atbalstspēku nogādāšanai Baltijas valstīs.
No tehniskā viedokļa redzam ka NATO atsacīšanās izvietot pastāvīgo pretkrīzes kontingentu Baltijas valstīs nozīmē mērķtiecīgu konfliktsituācijas ģenerēšanu. Izveidojot maksimāli ērtus apstākļus Krievijai. Netieši mudinot atkārtot Ukrainas/ Gruzijas-Abhāzijas,Dienvidosetijas  parauga spēka akcijas.

bagātāko*-Japāna.
         

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru