Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2012. gada 12. oktobris

Baltijas bezpilotu lidaparāti-I.

Kādi darbi un panākumi ir vērojami šajā jomā Baltijas valstu reģionā.  Secīgi apskatot triju valstu: Igaunijas ,Latvijas un Lietuvā veicamos darbus un panākumus tirgus apguvē. Organizātoriskās nianses, līdzīgais un atšķirīgais.Kā pirmā Igaunija. Objektīvi, pieminama kā mērķtiecīgas attīstības paraugs. Darbi bezpilota aparātu būvniecībā norit ELI Militari Simulations kompānijas*paspārnē. Apgalvot ka ,,ELI Simumulations,, ir tīri privātas inicatīvas kompānija būtu nepatiesi. Kompānija ir definējama kā valsts un privātā kapitāla sadarbības forma. Tās ietvaros koncentrējot Igaunijas finansiālai celtspējai piemērotus ,praktiskus, mazcenas zinātniski ,pētnieciskus-konstruēšanas darbus. Mazcenas inovācijām pārklājot plašu militāro spektru. Kompānijai sevišķu vērību pievēršot praktisku militāri tehnisko risinājumu izstrādei. Viens no firmas ''inkubātora'' panākumiem ir : BPLK Swan -II(50km) ,Swan-III(100km). Interesants praktisks risinājums ir Swan-557 mazcenas bezpilota mērķis, paredzēts PGA spēku treniņprocesam.  Igaunijas-Gruzijas militāri tehniskās sadarbībai nesot pirmo ,,darba augli,,-BPLK Swan-II gūst pirmo ārvalstu pasūtijumu.

                                               Gruzijas ražotie Swan -II (50km).

Gruzijas vēlmi iegādāties BPLK līdz ,,5 dienu,, karadarbībai apmierināja Izrēla. Pēckonflikta perjodā Krievijas diplomātijai atrodot vajadzīgās finansu sviras Izrēlas avota slēgšanai.Igaunijas-Gruzijas darijumu veicināja trīs ārēji apstākļi: politiskais, militāri tehniskais un finansu. Piedāvātais BPLK* Swan-II/III  savos galvenajos tehniskajos raksturlielumos atkārto Izrēlas BPLA* rādītājus ,bet atšķiras ar daudzkārt zemāku cenu. Noslēgtā darijuma ietvaros nodrošinot Gruziju ar ražošanas licenci ! Gruzija iegūst divas galvenās priekšrocības, tehnisko neatkarīgu un finansu izmaksu samazinājumu. Iegādājamās bezpilotu tehnikas izmaksas ir svarīgs elements Gruzijai. Tehniski definējot, BPLK Swan ir adekvāts mērķuzdevumam. Izvērstā Abhāzijas ,Dienvid-Osetijas apgabalu gaisa novērošana prasa zināmus zaudējumus. Gruzijas GS bezpilota tehnikai ,,kūstot kā pērnā gada sniegam.Saskarsmē ar tehniski spēcīgu pretinieku Izrēlas BPLA Hermes-150/250 konstrukciju izmaksām nonākot pretrunā ar ''vienvirziena biļetes'' lidojuma praksi . Ierosinot pāriet uz daudzskaitlīgāku mazcenas sistēmu lietošanu. Interesanta ir pārmaiņas pavadošā blakus ''pīles''* informācija. Gruzija atsakās no BPLK eksploatācijas sakarā ar Izrēlas un Krievijas ''programatūras koda'' apmaiņas darijumu ! Izrēlas un Krievijas interešu pārklāšanās notiek finansu un drošības jomā. Izrēlai darijumā ar Krieviju rodas iespēja gūt ilglaicīgas dividendes finasu un daudz svarīgākā valsts drošības jomā. Gruzija darijuma rezultātā paliekot ''aiz borta''.

Igaunija, organizātoriski praktizē valsts kontrolētu inovāciju klāsteri .Klasificējams kā Ziemeļvalstu tipveida militārās rūpniecības attīstības piemērs. * Panākums uzskatāmi demonstrē apjomīgu Igaunijas valsts, privātā , unversitāšu ,militārā un ārlietu resora sadarbības piemēru.

BPLK*-BezPilota Lidaparātu Kompleks (ietver pārvaldes centru, starta iekārtu ,apkopes piederumus un lidaparātus 3-6-12 -komplektācija)
BPLA*-BezPilota LidAparāts.
Pīle*-informatīvā pīle ,kuras būtība ir pārvaldes kodu apmaiņa starp Izrēlu-Krieviju. Izrēla BPLK ,,Hermes,, utt. ,bet Krievijas apmaiņai dodot ,,TOR,, M1. Pamatojums: Nr.1 -Krievija ir kompleksu eksploatants un tatad arī pārvaldes kodi , Nr.2 -neviens no minētiem BPLA neietver datu apmaiņas kanālu kodēšanas sistēmu, svars ! Tiek izmantota atvērta ,neaizsargāta datu līnija tādejādi radot pretrunu ar Nr.1!  Nr.3- apstāklim veicinot tehniski neautorizētu BPLA pārvaldi ko iespējams iegūt ar RTI līdzekļu palīdzību. Pieminot programatūru SKYGraber utt.  Nr.4-iespēja ar REC līdzekļu palīdzību noliegt BPLA darbību , bloķējot pārvaldes un  GPS-singnālnavigācijas kanālus.    

 P.S.Politikā, Igaunijas-Gruzijas sadarbībai atkārtojot sen zināmu patiesību: Mana ienaidnieka ,ienaidnieks ir mans draugs ! Krievijas ārpolitikā netieši definē ienaidnieku N1/2 -Latvija ,Igaunija . Gruzijai ienaidnieks N1 ir Krievija.             
                                               

4 komentāri:

  1. BPLK vai BPLS (S-Sistēmas) noteikti ir nākotnē - gan civilajā, gan arī militārajā jomā.Taču jautājumā par savas unikālas tehnoloģijas un kompleksa attīstību ir jābūt spēcīgam zinātniskajam un rūpnieciskajam potenciālam. Nemaz nerunājot par "kaujas lauku", kur šīs sistēmas pārbaudīt un testēt. UAV Factory ir guvis ievērību un panākumus, taču ir viens "BET". UAV Factory sistēmu uzticamība un drošums karadarbības apstākļos, sevišķi tādās valstīs kā Irāka un Afganistāna, ir apšaubāms vai labāk teikt - nezināms.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu pārliecināts ka saskarsmē ar tehniski un militāri vāji attīstītu pretinieku UAV Factory izstrādājumi lido ne sliktāk kā ASV,Izrēlas utt. Cita lieta ja saskarsme ir militāri un tehnaloģiski att.pretinieku ! Domāju ka vienlīdz slikti lidotu gan ASV,Izrēlas un protams UAV Factory !
      Visa pamats - HMS Db !

      Dzēst
  2. Šeit ir jautājums par Latvijas "Nokia" meklēšanu vai pat izveidi. Vai valsts ir gatava ieguldīt miljonus īsti nezinot vai sanāks "Nokia" vai arī tikai pretendēt uz gatavu un pārbaudītu produktu no UAV Factory (stāstot, ka tas ir Latvijas sasniegums).
    Par tehniski un militāri vāji attīstīti pretinieku - Āfrika, dažas Austrumāzijas un Austrumeiropas valstis.Taču katrā šajā valsti ir gudri un talantīgi cilvēki,kas ar atbilstošiem resursiem arī spētu cīnīties ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku. Jāsaka, ka spēj, piemērs, AFG.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Apskatot LATVIJU.Man jailustrē ar Ziemeļu kaimiņu,IGAUIJAS piemēru ! Kapeic manā skatijumā, Viņu izstrādei ir lielāks potencionāls par LATVIJAS ? Tapeic ka Igaunija problēmu risināšana ,attīstība notiek organizētas EKO-SISTĒMAS matricē ! Vissu panākumu pamats ir idejas,resursu apvienota- INTEGRĀCIJA mērķa sasniegšanai. LV -nau Ekosistēmas funkcionālās izpratnes ! To demonstrējam ikdienā konkrētos piemēros -policijas radaru sistēma ,valsts slēgto saku sistēma, valsts izglītības elektroniskās apmācības datu bāze utt. Katrs no tiem slēpj sevī milzīgu valsts tālākattīstības intelektuālo POTENCIONĀLU ! Mazattīstīti ir saprotams kā atsevišķi ņemti Gudri INdivīdi kuri NEPROT cīnīties vienotā ierindā ! Nespēj veidot CENTŪRIJU triecien dūri kā kaujās laukā ,tā Ekoanomikā ! Cilvēka organismas ir šūnu kopība kuras strādā vienota mērķuzdevuma ietvaros. Līdz šai vienkāršai, bioloģiskai patiesībai mums vel ir jaiet tāls ceļš ! Kas priecē ? Sirdi silda tas ka kaimiņam neveicas vairāk par mums,pozitīvi ! Vispārcilvēciskās vērtība.

      Dzēst