Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Francijas kodolspēki, jaunā M-51 raķete.

Mūsdienās Francijas kodolspēki pretēji kaimiņa Lielbritānijas kodolarsenālam ir nesējlīdzekļos neatkarīgi.
Francijai ieņemot godpilno otro vietu jūras ,cietvielas balistisko raķešu jomā.Pretēji Lielbritānijas izvēlētai praksei ,Francija attīstija nacionālo balistisko raķešbūvi. Ilgstošā laika perjodā veicot tehnaloģijas pilveidošanu : sākot no sauzemē bāzētās M-3 un beidzot ar stratēģisko kodolzemūdeņu M-45 arsenālu.
Raķešu M-45 sniedzamība atrodas no 4500km līdz 6000km distancē un ir pietuvināta ASV Trident-I C3 tehniskiem rādītājiem. Krava, līdz 6 MRV* -150kt jaudas TN-71 bloki. Neskatoties uz nelieliem zaudējumu galvenajos raksturlielumos Francijas ieguvums ir saglabātā raķešbūves tehnaloģiskā neatkarība. Nolūkā  mazzināt tehnisko starpsoli Francija p.gs.90 gadu vidū ierosina nākamo, balistisko raķešu M-51 izstrādes programu. Mērķuzdevums, sasniegt jomas spices raksturlielumus: no 8000km līdz 9500km distanci, nogādājamā krava no 1,5t. līdz 2,1t. , sasniedzot no 6 līdz 12 MIRV* bloku skaitu.Ģeometriskie un svara raksturlielumi: 12m x 2,1m , aptuvenais starta svars-56t. Domājmā realizācijas precizitāte, CEP no 150 līdz 200m robežās.Vispārinātiem ģeometriskiem, svara un sniedzamības rādītājiem demonstrējot labākos pasaules standartus. Francija ar mērķtiecīgu darbu ir sasniegusi vajadzīgo rezultātu. Gatavojoties pabeigt pārabruņot 4 ''Triomphant'' stratēģisko kodolzemūdeņu floti ar BR M-51, aizstājot izdienējušās M45 kodolraķetes. Sākot no 2010 gada janvāra pirmā ar M51 raķetēm pārabruņotā kodolzemūdene ir ''Le Terrible'' kurai seko'' Le Vigilant''. Kodolspēku plāni, kodolzemūdeņu arsenāla pārapbruņošana ar raķetēm M51 japabeidz 2018 gadā.

                                            Balistiskā raķete M51-8000/9500km.
           
Izstrādes un izmēģinājumu cikls ir sasniedzis savu noslēguma fāzi ,veicot reālus raķetes M51''jūras gaitas'' izmēģinājumus. Pirmam veiksmīgam izmēģinājumam seko otrais, M-51 raķetes izmēģinājumi sniedz lielu vilšanos. 2013 gada 5.maijā aptuveni 15 sek.pēc starta tiek kontrolēti iznīcināta ,iemesls, nestandarta situācija. Kā ziņo franču Armee Media :  uguņošana ir izmaksājusi 120 milj.Eiru. Franči analoģiski kā Krievija piedzīvo iespaidīgu neveiksmi raķešbūvē , liekot atvirzīt pārabruņošanas plānus. Katrā no valstīm ir savas problēmas ,Krievijai darbu svaigums un nepilnības tehnaloģiskajā ķēdē. Francijai pārsteiguma moments ir divreiz sāpīgāks. Izstrādes un ražošanas kvalitātes uzraudzība ir laikā pārbaudīta ,darbi norit bez steigas. Gaidītās veiksmes starposma vietā, neveiksme ! Francijai izbaudot vieglu šoku , sirdi priecē citu neveiksmes ,bet ne savējās...Neveiksmīgais starts koriģēs pārabruņošanas termiņus ,bet netraucēs turpmāko raķetes M-51 attīstības posmu M-52. Jaunajās M-51 raķetes palīdz Francijai saglabāt neatkarīgas lielvalsts statusu. Demnstrēt tehnisko iespēju patstāvīgi ražot modernas, jūrā izvēršamas balistiskās raķetes.Politiskie ieguvumi ,neatkarīgu kodolspēku esamība liek reiķināties ar valsti starptautiskajā arēnā kuri nepārprotami konvertējas ekonomiskos labumos.Šodienas Francijas kodolarsenāls ir apjomā lielāks, kvalitatīvāks un daudzfunkcionlāks par kādreiz vareno jūras lauvu, Lielbritāniju.  

MRV*-Multiple Re-entry Vehicle-Vairāki Atgriešanās Bloki (nesējs)
MIRV*-Multiple INDEPENDENT Re-entry Vehicle- Vairāki ,Neatkarīgi notēmējami Atgriešanās Bloki(nesēji).  Tehniskā atšķirība ir MRV gadijumā tiek satriekts 1 mēķrajons(raķeššahtas/pilsētas) proporcionālai izsējai sumējot postošā spēka iedarbību, kvalitāte. Izmantojot MIRV blokus,vienas raķetes spējās ir panākt vairāku atstatus izvietotu mērķu satriekšanu. Lielais X-elements ir ''Atstatus'' no 300km līdz 1000km , jautājums ir cik tieši ?     
        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru