Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Lokālie kari un pasaules lāpītāji.

Gatavojoties 2014 gada Lielbritānijas kontingenata izvešanai no Afganistānas. Lielākās britu avīzēs The Guardian, TheTelegraph, The DailyMail velta Afganistānas kampaņai vienotu rakstu. Izmantojot autora Frenk Ledwige /Frenka Ledvidža/ jaunizdoto ''Investment in Blood'' grāmatas recenziju ar vienojošu  virsrakstu : ''Afganistan war has cost every British household more than 2000 GBP''.
Karadarbības uzsākšanas sākotnējie mērķi un šodienas lietu reālais stāvoklis Afganistānā. Apskatam uzsverot ka karadarbība Afganistānā ir britu militārā resora kasei izmaksājuši 37 Miljarus GBP. Izvērtējot karadarbības finansiālo efektivitāti, pietuvinātie 2006 gada apreiķini uzrāda ka britu kontingenta uzturēšanas izmaksas Helmandes provincē izmaksā 15 milj. GBP /dienā. Iespaidīgāka bilde paveras patērēto resursu daudzumu izdalot ar 1,5 miljonu Helmandes provinces iedzīvotāju skaitu. Rezultātā sanāk 25.000 GBP katrai personai ,vairāk nekā statistiskais provinces iedzīvotājs nopelnīs savā dzīves laikā ! Grāmatā apskatīta provinces ekonomiskā ikdiena, pretēji ''Taliban'' valdīšanas perjodam, opija ražošanas apjomi ir vairākkārtēji pieauguši.Narkofinansēm veicinot jau tā lielo korupciju valsts un tiesībsargājošo institūciju vidū. Naudas resursiem papildinot narkobaronu koferus, audzējot neformālās varas ietekmi.
Salīdzinājumā ar militāro jomu ilustrējot ka ,Afganistānas ''vējā izsētie'' līdzekļi ir pietiekami ultramoderna avioneša trieciengrupas izbūvei.Netieši norādot ka vērojamie procesi britu karaliskajos jūras spēkos ir tieši saistīti ar valdības ārpolitiku. Skarot jūtīgo pretinieka satriekšanas jautājumu, tiek norādīts ka iznīcināto pretinieku rindās neatrodas neviens no meklētām ''al-Qaida'' vai ''Taliban'' personām, karošana ir pārgājusi pašierosmes stādijā. Nestās blaknes (zaudējumi) saistas ar vairāk kā 500* atzītām afgāņu civilām blaknēm kuras saņēmušas valdības finansu kompensāciju.Britu sabiedrības īstermiņa un ilgtermiņa finansu''ieguvumi'' : 444 zaudēti karēvji ,vairāk kā 2600 ievainotu un 5000 psihaloģiski traumētu karēvju. Izdevumi kuri saistas ar ievainoto un traumēto karēvju ilglaicīgo ārstēšanu tiek vērtēti ar 1 Miljards GBP. Galveno ieguvēju listi pārstāv ieroču ražotāji un to tirgotāji ,konsultantu, loģistikas un sakaru kompānijas. Jautājums: Vai  Afganistānas konfliktam ir perspektīvs risinājums ?

500*-minētas tikai Britu kontingenta pielietoto ieroču rezultātā radītās blaknes.
Rekomendējamā grāmata : Frenk Ledwige- ''Investment in Blood'', 2013, Yale Unversity Press              

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru