Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Sīrijas problēma.

Sīrijas teritorijā separātistu inicētā karadarbība ir ieilgusi. Katrai ''komandai'' ir savs ''līdzjutēju pulciņš'' ! Likumīgai valdībai simpatizē Krievija, bet nemierniekiem ASV, Lielbritānija ,Francija,Turcija un Persijas līča valstis*. ASV un Lielbritānijas nostādnēs ir vērojams dreifs, pakāpeniski attālinoties no nemiernieku nometnes. Iemesls ,nemiernieku rindās arvien lielāku ietekmi iegūst islama ''svētā kara'' cīnītāju grupas. Nemierniekiem apsorbējot karotājus no Čečenijas, Pakistānas ,Saud Arābijas, Jemenas. Krievija, FSB  sniegtā informācija uz Sīriju devušies aptuveni 200 kaujinieku no Čečenijas ,Dagestānas -KF apgabaliem.    Eiropai satraucoša tendence, pēc drošības iestāžu virspusējiem datiem vairāk kā 600 dažādu Eiropas valstu jaunpilsoņu atrodas Sīrijā iegūstot ideoloģisko un kaujas pieredzi. Ir vairāk kā droši ka ideoloģiski izskoloto jaunpilsoņu atgriešanās savās mītnes zemēs atnesīs kvalitatīvi jaunu iekšējās nestabilitātes elementu. Eiropas valstu jaunpilsoņu ierašanās ir izskaidrojama ar Turcijas-Sīrijas robežas formālo uzraudzīšanu, caurstaigājamība! Kā arī Eiropas valstu valdību pasīvo līdzdalību ,kavējot noteikt liegumu valsts pilsoņiem ierasties konflikta skartajā valstī. Sīrija, nespēja tehniski kontrolēt robežu rada nepieciešamo resursu pieplūdumu nemierniekiem. Interesanti, ANO noteiktais ieroču piegādes līgums tiek atcelts ! Netieši norādot uz gatavošanos piegādāt ieročus nemierniekiem. Faktiski, nepārtrauktas nelegālas ieroču piegādes tiek nodrošinātas ar Persija līča valstu finansiālo atbalstu. Lielāko rezonansi izpelnijās Krievijas demonstratīvās darbības, piegādājot S-300 PMU-1 zenītkompleksus, bet papildus paketes ietvaros 10 Mig 29 SMT. Gada sākumā, martā pēc ''Washington Post'' datiem Krievija piegādāja 20.000 AK un 20 miljonu patronu. Piesardzība un nevēlēšanās akceptēt piegādes nemiernieku grupējumiem izskaidrojas ar bailēm piedzīvot atkārtotu ''grābekļa efektu''. Viena no jaunākām atklāsmēm, pilsoņkarš iegūst starpkonfesionālu raksturu. Sīrijas militārā personālsastāva rindas papildina no Ēģiptes un Turcijas pienākošo alavītu* kopienu karēvjiem. Ēģiptes alavītu garīdziniekiem raidītais uzsaukums, atbalstīt Sīrijas valdību- gūst atbalstu alavītu kopienā !  
Pārsteigums ir reliģisko kalpotāju tieša iejaukšanās procesos ! Libānas pierobežā valdības gūtie panākumi ir Libānas ''Hezbollah''*grupējuma nopelns. Ārvalstu apskatnieku viedoklis, Turcijā notiekošā ''rožu revolūcija'' ir Sīrijā vērojamā pilsoņkara sekas. Turcijas valdības simpātijas Sīrijas nemierniekiem ,netbalsta valsts lielā alavītu kopiena ,draudot destabilizāt stāvokli valstī. Pēdejā no vadošā ''dueta'' izvirzītām ierosmēm, noteikt Sīrijas gaisa telpā '' nestaigāšanas zonu''-NFZ(no-fly-zone) ! Pamatojums, Sīrijas aviācijas pielietojums rada apjomīgas civiliedzīvotāju blaknes ! Aviācijai pildot divējādu funkciju ,nemiernieku atbalstītāj vides demoralizēšanu un demonstrējot valdības apņēmību mērķu sasniegšanā. Objektīvi ,Sīrijas GS nau punktveida operācijām piemērota tehniskā aprīkojuma un munīcijas. Turklāt gadijumā ja arī būtu, lietu stāvokli ārvalstu  nostājā tas nemainītu,vissu izšķir mērķi un likme. Minētās apjomīgās civiliedzīvotāju no 60.000 līdz 100.000 blaknes ,netiek dalītas ''kurš vai kas'' norakstot uz valdības spēkiem. Apskatniekiem atgādinot nepatīkamo pagātni : S.Huseina 20 valdīšanas gados Irakā ''likuma un kārtības'' uzturēšanai tika iznīcināti 60.000 valdības opozicionāri. Turpmāk, 10 gadu ilgušā embargo apstākļos pēc ārvalstu aplēsēm Irakā nomira no 50.000 līdz 100.000 jaundzimušo.Karadarbība un pilsoņkara ietekmē zaudējumi sasniedza 350.000 Irakas pilsoņu blaknes. ASV valsts departamenta pārstāve Kondalīza Raisa šos nepatīkamos fakus definēja kā ''minmāli nepieciešamā ļaunuma izpausmi ''. Taisnība ,lielo politiku netaisa baltos cimdos! Nestaigāšanas, NFZ- ''projekta'' realizācija ir maz ticama. Iemesls, nepieciešams viena no piecu ANO pastāvīgā Drošības Padomes dalībvalsts, Krievijas piekrišana. Veiktā S-300 PMU1 kompleksu piegāde ietver Krievijas atbildes preventīvi materjalizēto versiju.  

                                           Sīrijas GS, Su-24- neselektīvs aviotrieciens.          
                                                   
 Problēma, minētie apgalvojumi Eiropas sabiedrībā vairs negūst vajadzīgo atsaucību. Izskaidrojas ar pagātnē demonstrēto liekulību un cinismu informācijas viltošanas jomā.Selektīvai un viltotai informācijai pamatojot nepieciešamo, kara izraisīšanu. Jaunākā no Sīrijas pilsoņkara atklāsmēm, zarīna gāzes izmantošana*, prokuroriem iztrūkstot ''cietiem'' faktiem. Ķīmisko ieroču pielietošanas fabula tiek ignorēta, velkot līdzību ar pagātnē piedzīvoto. Irakas kodolobjekti, ķīmisko un bioloģisko ieroču labratorijas, svaiga vēsture ! Norādot ka kompetentās informācijas izcelsmes avoti ir ieinteresētās ''personas'', valdību specdienasti.  Zivs, divreiz uz tās pašas ēsmas neķeras !  Domājams ka Ziemeļ Īrijā noritošā G-8 valstu sammitā Sīrijas problēma negūs ārvalstu militārās intervences risinājumu ,iemesls Krievijas nostāja. Skatāmais problēmas risinājums ir valsts valdības izsludinātā vispārējā amnestija. ASV atsakoties no ''ļaunuma tēla radīšanas fabrikas'' licences un ''gaišākas, labākas'' pasaules pārbūves celmlauža prakses. Atceļot ilglaicīgi funkcionējošo ekonomisko liegumu Sīrijai. Ierosinot ilglaicīgu ārvalstu finansu palīdzību valdībai, ekonomikas un karadarbībā cietušo rajonu atjaunošanai. Valsts valdībai  jareformē ekonomika, politika, militārā un iekšējās drošības spēki.
P.S.- sammita izskaņā pieņemtā rezolūcija ietver nodomu ''ceļa karti''- veidot jaunu Sīrijas valdību ,neietverot Assadu. Rezalūcija norāda uz sākotnējiem nodomiem, valsts varas maiņu.  
   
alavīti*- šītu reliģiskam atzaram piederīgi ,sektanti.
Persijas līča valstis*- dominē sunnīti , naftas $ virzot ''pure islam'' pasaulē.
Hezbollah*-šītu,politiska kustība ar spēcīgu militarizēto atzaru Libānā.
 Mērķis, Palestīnas okupēto teritoriju atbrīvošana un Palestīnas valsts izveidošana. Patrons -Irāna.
Šīti*- pielīdzināmi kristīgajā ticībā anglikāņiem/luterāņiem.,atzars -alavīti =baptisti.
Valsts reliģija Irānā pielīdzināmi anglikāņiem, bet sunnīti pielīdzināmi  (Saud Arābija =Vatikāns/katoļticība).
Sunnītu priekšstatā šīti tiek uzskatīti kā ticības šķeltnieki ,atkritēji ,nepareizie islama interpretētāji un
praktizētāji. Mūsdienās pasaulē vērojamā terorisma paradoks slēpjas sunnītu ''pure islam'' dogmatiskajā pasaules uztverē. Irāņi  kā Persijas Impērijas vēsturiskā kultūrmantojuma nesēji islama reliģiju modificēja,kā rezultātā radās šītu islama atzars.
zarīna gāzes pielietošana*-izmantošanas faktam nau netkarīga avota apstiprinājums. Jaievēro ka daudzas sunnītu vairākuma apkalpojošā militārās bāzes ir kritušas nemiernieku rokās.(aviobāzes,armijas arsenāli ,PGA sistēmas elementi ). Iespējams ka zarīna gāzes lādiņi ir nonākuši nemiernieku rokās ,iegūstot kvalitatīvi jaunu draudu tēlu, starptautisko terorismu .        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru