Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2015. gada 19. jūlijs

Ieroči un tehnaloģija-III.

  Izlūk-triecien sistēmas ''Harpy'' ir kā loģiska bezpilota izlūkaparātu tālākā attīstība. Izrēlas ''Harpy'' konstrukcijai saglabājot nemainīgus BPLA veidojošos elementus. Uzlabojumi skar programatūru, pikējums finiša takā ,kā arī eksplozīvās kravas izvietošanu. Minimālā BPLA modifikācija saglabā tiem raksturīgos trūkumus: lielu ģeometriju un EAV. Radot labvēlīgus priekšnoteikumus pretinieka PGA sistēmai. Pretstatos: agrīno izlūktrieciena lidapaātu koncepciju un PeZRS vai modernas artilērijas* munīcijas izmaksām tie zaudē. Līdz ar civilās aprites izklaides iekārtām un viedierīcēm militārā joma iegūst apjoma sniegtās priekšrocības. Palīdzot racionalizēt ražošanu un atbilstoši izstrādājumu cenu.

                                                   
 Jaunai lēto ieroču līnijas dzimšanai ir radīti visi nepieciešamie tehniskie elementi: elektrodzinēji , energoietilpīgas Li-Ion/Li-Po baterijas vai energo šūnas, miniatūras-datu apmaiņas līnijas, mikro-SAR, IIR ,lāzer-iluminātori, GPS signālnavigācija, autonomai navigācijai nepieciešamie FOG/ LINS-MEMS, jaudīgi ,energo kopakti signāla apstrādes mikroprocesori. Komplicētākie patruļ-triecienmunīcijas varianti top ASV ,bet praktiskākie Izrēlā. Ilustrēt ar prettanku raķešu ''Javelin'' un ''Spike'' pretstatu. Tehniski komplicētāka ir ''Javelin'', bet kaujas pielietojuma scenārija variantos ''Spike'' ! Analoģija vērojama patruļ-triecienmunīcijas jomā. Interesanti ir apskatīt ASV topošos izstrādājumus iepretim Izrēlas. Skaidrs ir viens ka ASV ražojumi būs tehniskajā izpildijumā komplicētaki ,tātad izmaksās. Paziņojot ka : pat vairāki simtu patruļ-triecienmunīcijas vienību pielietojums būs lētāks par viena taktiskā-iznīcinātāja iegādi!  Jautājums, F-16* vai F-35* ?  Atšķirību noteiks mērķnozīme. ASV pirmkārt tos integrējot dažādās aviācijas nesējplatformās, pildot ''lēta'' izsējas izlūksensora funkcijas. Galvenie tehniskie raksturlielumi: dzinēja izpildijums-elektropiedziņa vai iekšdedzes,dublēts IR/CCD optiskais kanāls,mikro/nano-SAR ar automatizētu mērķa klasifikāciju, spieta sinhronizācijas algoritmi ,spieta un nesēja datu apmaiņas līnija. ASV pilotprojekts saistas ar JS izlūk-triecien lidaparātu  ''Locust''  spieta koncepciju.


ASV JS un JKK tradicionāli atrodas krīžu un sadursmju ''priekšējā līnijā'' faktam veicinot perspektīvu ieroču rašanos. Piedāvātā ''Locost'' koncepcija atšķirībā no ''Uvision''  uzsvars tiek likts uz gala izpildes ieroci. Izskaidrojas ar aviācijas dominanti Bs.  Izrēlas ''Uvision'' piedāvā izvērstu izlūk-triecien munīcijas saimi.  Modificējams svars un gabarīti ļaujot veidot daudz komplicētāku kaujas spieta struktūru. Vieglākie un mazākie pilda  taktiska līmeņa izlūkošanas- vajāšanas(iebiedēšanas)-satriekšanas funkcijas.Smagākie ar izvērstu mikro /nano-SAR  palīdzību veicot papildus uzdevumus, spieta mātes funkcijas: datapmaiņu ar agstāk stāvošo, veicot radioreleja funkcijas mēķuzdevumu sadali ''ierindniekiem'' utt..  
                                                  
                                                     ''Uvision''-platforma.

 Šādas izlūk- triecienmunīcijas pielietojuma amplitūda ir ļoti plaša. Sistēmas konteinerizācija ļauj apvienot 1-4-8-16-20 uguns moduļos. Vienkāršojot izvēršanas procedūru uz jektura no sauzemes ,gaisa vai jūras nesējiem. Taktikā rodas sekojošas iespējas. Jūra, korvete,frgate vai unversāla patruļplatforma iegūst izlūkošanas-triecieniespējas. N1- izmantojot klāja helikopteri kā nesēju vai starts no klāja.  Atklāt pretinieka krasta aizsardzības elementus: aviāciju ,artilēriju vai PKRS izvietojumu apvidū. Veikt pretinieka RLS atklāšanu un satriekšanu, atklāt pretinieka radiomezglus -KC veikt to REP un fizisku satriekšanu. Aviācija N2-līdzīgi atklāt -ziņot- satriekt. Pildīt pretinieka PGA neitralizācijas funkcijas. Veikt pretinieka sauzemes mobilo TBR* apvidus izlūkošanu  ,piemēram mobilo Iskander-M/K vai SnBR- Topoļ-M/Jars /Rubež. Izlūk triecien munīcija kalpo par vienu no A2/AD neitralizācijas elementiem.  SzS /Armija- N3 -līdzīgi ,un pildīt karalauka taktiskā triecienieroča funkcijas. Piemēram , T-Ram kalpojot par Racce- bruņtehnikā integrētu informatīvo elementu. Autonomai nelielai izlūkvienībai iegūstot 5-7km- PR2 x30min kvalitatīvu informatīvo lauku. Kalpot par MLRS raķešmunīcijas -ķekarelementu. Šādā variantā izlūk triecien munīcijas izvēršana var notikt 70-130km vai 200km distancē. Pildot pretinieka otrā ešelona elementu atklāšanas- satriekšanas funkcijas.Uzdevuma atrisināšana tiek panākta ar ; laika, dzīvāspēka ,tehniskā un munīcijas resursa ekonomiju. Trūkumi :  iespēju pamats, divirzienu datu apraide,saistas ar nepārtrauktu vai perjodiskām  datu apmaiņas sesijām. Izlūk -triecienmunīcija darbojas pretinieka kontrolētā vidē , aiz frontes līnijas. Radot labvēlīgus apstākļus pretinieka REP* līdzekļu pielietojumam. To ''iedarbības smaili'' vēršot pret izlūkošanai svarīgo, datu apmaiņas kanāliem. Zemo izmaksu ieroču trūkums ir minimali nepieciešamie raksurlielumi. Cēloņi slēpjas elementos, antenas laukums, energo rezerves ,datu līnijas ''platums'' vienkāršība,cena utt.!  Secīgi, uzlabojot kādu no tehniskiem rādītājiem notiek vienības cenas eskalācija nonākot konfliktā ar zemas izmaksas principu. Primāri, pretdarbība ieroča neitralizācijā pieder REP sistēmām ,bet sekundāri- zenītartilērijai. Sevišķi svarīgu objektu aizsardzībai izmatojot zenītartilērijas sistēmas.

                                                     
  35mm SKYSHIELD -AHEAD municija.
         
Modernas artilērijas munīcijai*-pimkārt 35,40-76mm artilērijas munīcija.
TBR*-Taktiskā Balistiskā Raķete
F16*-taktiskais-iznīcinātājs iegāde no 12milj.$ (otrās rokas) jauns 28/32milj.$(blok52) no kuriem 4,5 milj.$ dzinējs.
F35*-taktiskais-iznīcinātājs planieris 85-96 milj.$+18/20milj.$ dzinējs.(2014gads)
mikro/nano-SAR*- radadio tehnika interesentiem, un te.
SnBR*-Stratēģiskās nozīmes Balistiskā Raķete.
REP*-RadioElektroniskā Pretdarbība.
SzS*-Saus-zemes Spēki/Armija

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru