Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2015. gada 6. jūlijs

Aviācija un nākotne-III.

 Redzam ka XXI gs, pirmās desmitgades izskaņā militāro uzdevumu veikšanā sāk dominēt izmaksas. Konfliktos vērojams neracionāls resursu izlietojums.Veicamo uzdevumu apjoms konfliktos iedalās divās kategorijās: PGA sitēmas neitralizācija un manevrējošu vienību atklāšana-satriekšana. Viens no ''Scorpion'' bāzes tehniskā aprīkojuma variantiem ietver FLIR un mini-SAR ''I-Master'' radiolokātoru, ar 360* apvidus apskati no 20km līdz 30km distancē.Nodrošina- 2000km2 /h virsmas apskati ietver : STRIP, SPOT, GMTI-režīmus. Līdzīgs Izrēlas mini-SAR EL/M-2055 nodrošina apvidus caurskati no 20km līdz 100km. Atklātie mērķi tiek dublēti ar optiskā diapozona FLIR. Zemas intensitātes konfliktā veic papildus mērķa klasificēšanu, ģeolokācijas datu ģenerēšanu un mērķnorādi nesamiem lāzernovades un signālnovades ieročiem. Tehniskais aprīkojums ļauj darboties jebkuros d/n un meteo apstākļos. Nesamā bruņojuma liste ietver lāzer/GPS korekcijas Paveway-III/IV avb, Hellfire /Brimstone, Flyer VR. Platformas H=6 km ešalons uzlabo ieroču sniedzamību no 5km līdz 7km. Raķetes ''Hellfire'' un ''Brimstone'' sniedzamība uzlabojas no 8-10km līdz 15 km. Summējot ,platformas ešalons sniedz informatīvā lauka kvalitāti tiek uzlabotas raķešu kaujas realizācijas koificents.

                                               ''Brimstone''-48kg /8-15-24km.
      
 Integrējamo ieroču un sensoru liste ir pasūtītāja izvēlē. Modernā karadarbība, redzam ka ''Scorpion'' platformas tehniskais bāzes aprīkojums apsteidz Su-25/A-10 vai Ah-64 iespējas. Tas  maksimāli adaptētas cīņai ar neregulāriem bruņotiem formējumiem. Apskatot konfliktus. Krievijas-Ukrainas konflikā ierobežojošais slieksnis, modernu  MZARS ''Pancirj''S1 un MZRS ''Buk'' M1-2 klātbūtne bandformējumu kontrolētajos apgabalos ! Faktam pilnībā bloķējot Ukrainas Gs darbību.''Scorpion'' ārejās piekares punktu noslodzes rādītāji ļauj apgalvot ka lidaparāta kaujas kapacitāte ir daudz lielāka par minētiem virspusējiem piemēriem. Ierosinot jautājumu par ''Scorpion'' piemērotību komplicētāku uzdevumu veikšanai.

                                     ''Scorpion'' aprīkots ar mini-SAR ''I-Master'' un FLIR.

Veicot liesinātus SEAD/DEAD uzdevumus lidaparāta tehniskā aprīkojuma listei ir jaietver atbilstoši uzlabojumi. Viens no akuāliem ir kompānijas ''Thales'' piedāvā ģometrijā un svarā kompakts AESA ''Serchmaster'' radiolokātors. Francijas Gs apgādājot PZA patruļaviācijas ATL2 ar 75kg''Serchmaster'' radiolokātoru.Sniegtās iespējas, vides 360* apskate: sauzemes, jūras un zemo augstumu mērķu atklāšana,pavadīšana, distancēs līdz 180km ! Tehniski nodrošina vairāk kā 200 mērķu pavadīšanu ar apdraudējuma prioritātes algoritmu. Ietver zemas signatūras objektu atklāšanu ,piemēram EAV= 0,01m2 zemūdeņu periskopi.Niecīgais ''Serchmaster'' svars ļauj integrēt patruļaviācijas ,helikopteros un bezpilota platformās. Kompānijai ''Thales'' paziņojot par ''Serchmaster'' moduļa integrācija ''Scorpion'' lidaparātā.

                                            75kg, ASEA''Serchmaster''

Kā salīdzinoš mīnus ,šādi ASEA radari sadāŗdzina komerciālo platformu. Moduļvida risinājums ļauj veidot ''izmaksās  balstītu'' struktūru. Dārgākais ir sensornesējs ar ASEA  SERCHMASTER radaru un Links-16 datu apraidi. Pilda informatīvā lauka veidotāja un mērķnorādes datu sadalītja funkcijas,  ''Scorpion'' pateicoties ātri izvēršamiem tehniskā aprīkojuma moduļiem iespējams panākt  objektu  un vidējās sniedzamības ZRS neitralizāciju ! To pamatu veido apbruņojuma liste. Piemēram, SEAD/DEAD un pretkuģu aizsardzības iespējas tiek nodrošinātas 50-60km* ar 129 kg SDB-II un 340kg ''Delilah'' patruļmunīciju , CCD/IIR novadi un interaktīvo atsaiti ,sniedzamība 100km.Valsts PGA sistēmā saite ''Scorpion''-''Serchmaster'' var efektīvi pildīt zemo augstumu izgaismošanas funkcijas. Piemēram, sauzemes RLS zemi lidojošu mērķu H=50/100m atklāšana atrodas 35/47km distancē, iepretim minimums 80-100km +* ! Ārēji nekaitīgs ''Scorpion''lidaparāts ar atbilstošu tehnisko aprīkojumu spēj pārklāt plašu uzdevumu listi. Iegādē un eksploatācijā pieejama platforma. Komplektē ar patērētājam vēlamu tehnisko aprīkojumu. Spekulācija, Igaunijas ,Lietuvas, Latvijas GS var tikt izmantots kā aktuāls spēka reizinātājs. Apreiķini, 12 lidapraātu iegāde x 18 milj.$ + 4 ''Serchmaster'' SAR* +12 Links-16 + vēlamais bruņojums.. No 12 lidaparātiem tikai 4 veic PGA sitēmas mikro-awacs funkcijas, bet pārejie triecienfunkcijas. Aktuālie uzdevumi ,airomobilo helikopter desanta vienību bloķēšana, pretkuģu un  SEAD/DEAD funkcijas.Mīnus ,lai veidotu šādu  aizsardzības struktūru Gs japastāv minimālai taktisko-iznīcinātāju vai ZRS vienībai.

MTI-Moving Target Indication/ kustīgu mērķu indicēšana(atklāšana)
Serchmaster* - ir tālākā ''Serchwether'' radaru att. līnija.
MZRAS*-Mobilā Zenīt Artilērijas-Raķešu Sistēma.
MZRS*-Mobilā ZenītRaķešu Sistēma.
PGA-PretGaisa Aizsardzības sistēma.
ZRS-ZenītRaķešu Sistēma
SEAD/DEAD-koncepcija apspiest/satriekt naidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmu.
50-60km*-mazāks nesēja ātrums un ešalons.
SDB-I/II
100km+*- H=100m /EAV=1-5m2, nesējplatforma H= 1500m
4-6''Serchmaster'' SAR x 6-8 milj.eur./gb.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru