Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2015. gada 13. jūlijs

Ieroči un tehnaloģija-I.

 Šodien armijas un flotes rīcībā atrodas uzdevumiem specializēti ieroči : prettanku raķetes, artilērija , zalvju uguns sistēmas, pretkuģu raķetes utt. Šo ieroču pielietojums saistas ar informatīvo ātbalsta lauku.Mūsdienu karadarbība rada cīņas formas kuras vairumā gadijumu neitralizē vai minimizē šādu ieroču pielietošanas efektu. Piemēri, Izrēlas cīņa ar ''Hezbollah'', Lībijas režīma maiņa, karadarbība  Irakā, Afganistānā,Sīrijā, Somālijā un Jemenā. Specoperācijas  Čečenijā un Dagestānā. Krievijas realizētā agresija Gruzijā un Ukrainā.  Šodienas cīņas vide un mērķi izvirza specifiskas prasības ieroču sistēmām. Mērķi, mobilas mazskaitlīgas cīnītāju grupas ar atsevišķām bruņtehnikas un artilērijas vienībām vai to grupām.  Mērķu mobilitāte,maskēšanās un izmantotā taktika apgrūtina to atklāšanu un satriekšanu. Mobilitāte un izsējas taktika diktē radīt izlūktriecien ieroci. Risinājumam novēršot pastāvošo laika aizturi ķēdē: atklāt-ģeolokalizēt-datu pāraide-apstrāde-izvēlēties atbilstošu ieroci.

                                                   
 Ukrainas pieredze ,pretinieka artilērija pamet slēpni īslaicīgam uguns raidijumam. Bruņtehnikas maskēšanai izmantojot pilsētas apbūvi- industriālā profila ēkas ,bet ārpus pilsētvides apvidus veģetāciju. Padarot armijas artilēriju par mazefektīvu un izšķērdīgu pretdarbības līdzekli.  Pilotējamo taktisko-iznīcinātāju piesaistes gadijumā šādu mērķu atklāšana saitas ar ilgstošu klātbūtni. Izraisot neproporcionālu tehnisko un valsts finansiālā resursa patēriņu. Ekonomiskais risinājums ir bezpilota lidaparāti ,tādi kā MQ-1''Predator'' un MQ-9''Reaper'' tandēms. Piemēri, līdzīgi kā Gruzijā arī  Ukrainā minētā varianta realizācija ir iespējama tikai liesinātā variantā !

                                               Hermes-450- viegls mērķis.

Iemesls, pretinieka-bandformējumu rīcībā atrodas modernas PeZRS un MZRAS kā arī  tiem draudzīgas valsts aviācijas elements. Šādos apstākļos minēto aviācijas un bezpilota sistēmu pielietojums kļūst mazefektīvs. Pretinieka anti-access/ area-denial- KdT* zenītsistēmas, piemēram S-300V4, S-400. Apdraudējumam pakļaujot nesējplatformu ,bet  to ieročiem trūkst sniedzamības ! Lielvalstis lokālo konfliktu mērķproblēmas realizē finansiāli ietilpīgā ceļā.Uzdevuma risināšanai mobilizējot visu tās rīcībā esošo tehnisko arsenālu :pilotējamo vai bezpilota,atbalstplatformas utt. Saistībā ar zemas intensitātes konfliktu un netikai  kaujas formācijām ir nepieciešami kardināli jauni risinājumi.

KdT*-Karadarbības Teātris.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru