Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2011. gada 26. augusts

Censoņi- Cietā un Šķidrā raķešu degviela-III.

ASV pirmās paaudzes CdRDz izmantoja, kompozīt maisijumu bāzi. Par oksidnatu izmantojot  amonija nitrātu vai enerģētiski spēcīgāko amonija perhlorāta bāzi, bet degvielai magniju vai alumīniju . Turpmāk pirmās paaudzes CdRDz-raksturīgo amonija mikstūru nododot civilo raķešnesēju būvniecībai. Iemesli , droša eksploatācijā un lēta ražošanā .  Galvenie degvielau veidojošie elementi, sīkgraudains alumīnija pulveris, metāla oksīds un formējošā viela, poliuretāns vai polibutāns ar nelielām epoksīd sveķu piedevām. Poliuretānu vai polibutānu izmanto plastisko saistvielu plastiskai formēšanai, tam vienlaicīgi kalpojot par degvielas sastāvdaļu.  Polimēru reakcijas-t* sliekšņa pazemināšanai pielietojot reaģentu piedevas.  Degvielas raksturpazīme, degšanu pavadošo dūmu daudzums, bet liesmu spektrālais krāsojums raksturo kāda degviela tiek izmantota pārsvarā -alumīnijs vai magnijs.
  Turpmākie degvielas  receptūru  uzlabošanas darbi saitas ar eksplozīvo (sprāgstvielu) maisijumu pievienošanau degvielas receptūrās. Kā tādas tiek minētas RDX*-nitramīns  un NMX*-oktols.
Militārai mērķņozīmei izmantojot energoietilpīgāku maisijumu kura sastāvā ietverts oktols. ASV mikstūras militārais apzīmējums NEPE-75. Saistvielai izmantojot polimērus,ar lielāku energokaloritāti, domājamo pretendentu vidū ir BTTN: Butanetrioltrinitrate, Poly-NMMO: Poly-nitratomethyl, DMBT: Dimethylbitetrazole, GAP: Glycigyl azide polymer. Saistviela-oksidants ir viens no degvielas svarīgākiem elementiem , noteicot vēlāko raķetes  summāro enerģētiku, ģeometriskos izmērus, svaru un sgalveno, nogādājamās kravas svaru. Katrai no valstīm ir sava konkrēta izejvielu kombinācija, to nosaka pieejamo tehnaloģiju daudzums, domājot polimēru ķīmijas nozari utt. Pieņemot ka kāda no nozarēm ir vājāk attīstīta inženiertehniskais personāls meklē optimālo variantu izvēloties kādu no alternatīvām tehnaloģijām. **  
 Oktola receptūras pielietošana saistās ar mūsdienu militārās mērķnozīmes ASV- Trident-II D5/Minuteman-III , Krievijas- SS-27 Topoļ-M/Bulava-30  un Francijas M-5* balistiskajām raķetēm.
Cietās raķešu degvielas tehnaloģiju kontrolētājvalstis ir ASV, Krievija, Francija, Japāna, Ķīna  un ierobežoti Izrēla.
 Minuteman-III, 35,5 T, 13.000km, 1kb*-350kt( karavas svars...X), trajektorijas virsotne 1120km.

Turpmākie receptūru uzlabojumi ir saistībā ar pretraķešu aizsardzībai domāto raķešu enerģētiku. Nepieciešamība pēc kompaktiem un vienlaikus ar lielu energokapacitāti apveltītiem dzinējiem, ASV radot  maijumu CL-20. Iegūtie plusi ir : triecien inerts, likvidēta oktola degvielai piemītošā sprādzienbīstamība, bet galvenais,  par 14% lielāks telpas aizpildijums(kompaktāka konstrukcija) un 20% lielāka kaloritāte. Militārai jomai svarīgs elements, zema signatūra (dūmi,liesma)- demaskējošo blakņu kopums. Ir ar divējādu pielietojumu civilajā-militārā raķešbūve. Trūkums: dārdzība, kalpo kā galvenais iemesls kapeic aprobežojas ar militāro jomu. Dotajā momentā CL-20 degviela pielietojas Hellfire, AIM-120D, AIM-9X un rindā citu VR izstrādājumos. 
 
ammonium nitrate-based (ANCP)-Amonija nitrīta bāze.
ammonium perchlorate-based (APCP)-Amonija perhlorāta bāze.
NMX.- oktols (octogen)-C4H8N3(NO2)4
RDX- nitramīns /heksogēns-(ciclonit)
**-minēts ilustrācijai.
kb*-kaujas bloks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru