Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2011. gada 25. augusts

Mīnmetēju pašnovades munīcija-4.

Paredzot šādu notikumu norisi ASV , Mm munīcijas arsenāls atbalsta trijādes princip:
 A)-nevadāmi lādiņi -tradicionālu mērķu apspiešanai,
B)-signālnovades munīcija- pretestības punktu apspiešanai,
C)-lāzernovades munīcija-dublējoša funkcija. 

Pretinieka radioelektroniskā pretdarbība degradēs signāl-novades munīciju, padarot par vienkāršu balastu arsenālā. Pielietošanas gadijumā iegūstamie rezultāti būs sliktākus par nevadāmās munīcijas raksturlielumiem !!
Problēma ar drošu, precīzu un plašu mērķpielietojumu bataljona līmeņa ugunsatbalstam ir joprojām aktuāla. Kārtejo reizi šai problēmai ir pievērsušies Izrēlas IMI ieroču meistari. Kā viena no izstrādnēm ir mīnmetēja mīnas aprīkošana ar IS/ CCD video kameru un optiskās šķiedras kabeli. Šādi aprīkota  munīcijai ļaujot veikt plaša spektra satriekšanas uzdevumus. Mīnmetēja apkalpes iespējās ir mērķnorādes režīmā satriekt pretinieka uguns-punktus un saglabāt veiktspēju pretinieka radioelektroniskās pretdarbības apstākļos.
Ierobežojošie faktori: meteo un realizācijas ugunsizstrāde . Pēdejais saprotams kā raidot interaktīvās mīnas šāvienu, atkārtots raidijums iespējams vien pēc mērķ-realizācijas. Saistīts ar operātora funkcionālo noslogotību. Minētie apsvērumi ir izteikti neiepazīstoties ar izstrādni. Sarežģītākā sadaļa- mērķrealizācija. Strēlnieka vada uguns koriģētāja  rīcībā ir mēŗķu ģeolokalizācijas datu temināls, kura dati tiek nosūtīti uguns realizācijai.  Pēc mīnas raidijuma, korekcija notiek trajektorijas beigu daļā, aptuveni no 300-500m augstuma, dodot operātoram vien 2,5sek.lielu laika handikapu. Maz !
Operātoram veicot elekroniskā marķiera selektēšanu uz iepriekš norādīto mērķ apvidu. Kapeic iespējams ir Spike bet ne Interaktīvās mīnas gadijumā ? Ātrums un mīnu traektorija ! Ātrums ir lielāks un trajektorija ir uzkārta pretēji līganam slīdejumam no kalniņa.
Kā viens no iespējamiem  tehniskiem risinājumiem ir pasīva signāl-navigācijas elementa-GPS iekļaušana mīnas novadē. Tam pildot navigācijas lomu, munīcijas marķiera attainošani uz vadības planšetes.  Munīcijas reālā laika datus noraidot caur optiskā kabeļa atsaiti. Operātoram sekojot munīcijas un mērķa marķieru savstarpējai satuvošanās procesam, aktivizējoties  IS/CCD video kamerai operātors veic mērķprecizēšanu. Šajā gadijumā runa iet par trāpijuma precizitāti kura ir mazāka vai vienāda ar 1m.
Kā redzam šāda ķēde prasa signāl navigācijas elementa klātesamību.... Neizmantojot to kā munīcijas primāro marķieri pastāv tehniska iespēja realizēt programējamu laika iestādijumu, virtuāli pieņemot to par munīcijas traektorijas marķieri. Šāds tehnisku risinājumu pieļauj MEMS* tehnaloģijas. Risinājumas ir cenas jautājums.

 IS*-infrasarkanā diapozona .
A-RL*-aktīvā radiolokācijas /pašnovades.
Signālnovade*-domāts navigācijas signālu novades princips--> GPS, utl.
MEMS*-MikroElekroniski-Mehāniskā Sistēma/Shēma/Procesors...  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru