Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2011. gada 17. augusts

Gaisakuģi, jauns evolūcijas pakāpiens.

Northrop Gurmman  kompānija programas Long Endurance Multi-inteligence Vehicle [LEMV]  ietvaros izvērš jaunu ekspermentālu  hibrīdo-gaisakuģu ražošanu. Šīs koncepcijas pionieris ir brits Roger Munk(Rodžers Munks) ar Lielbritānijā dibināto kompāniju -HIBRID AIR VEHICLES , Hardningtona , Lielbritānija. Rodžers Munks bijušais JS konstruktors kurš turpmāko dzīvi velta dirižabļu konstrukciju pilnveidošanai un idejas popularizēšanai. Veltot desmitgadi to dizaina izstrādei ,bet neilgi pirms lolojums gūst ASV armijas atzinību , konstruktors mirst. Viņa ideja dzīvo un izstrādātie gaisakuģi gūst atzinību izklaides jomā un tiesībsargājošo iestāžu vidū.  Kompānijai HAV specializējoties nevien to būvē, bet arī  tehnisko konsultāciju pakalpojumu jomā valsts un privātām kompānijām. Dirižabļu joma ir ļoti daudzsološa ne tikai izklaides jomai bet arī militārā pielietojumā, pirmkārt to saistot ar izlūkošanu novērošanu un datu retranslēšanu. Analoģiskas funkcijas pildot valsts iekšējās drošības jomā. Veicot jūras udeņu , mežu ugunsdrošību, robežu un transporta kustības uzraudzību- dokumentēšanu.
 Rodžera Munka kompānija piedāvā lētu, efektīvu pāraudzības līdzekli AT-10- iespējās ir atrasties gaisā 30h un nolidot 1850km, kravā nesot 3apkalpes locekļus ar 2 FLIR/TV kamerām un retranslātoriem. Lielākie panākumi saistas ar Kolumbijas un Ekvadoras neregulārās karadarbības apvidiem. Tiem veiksmīgi veicot sensorplatformas uzdevumus atklājot narkodīleru kurjerzermūdenes un to bāzesvietas. 

 Nākamais posms kompānijas attīstībā saistas ar hibrīdiem gaisa kuģiem. Hibrīdo gaisakuģu salīdzinošā priekšrocība lidojuma takas noturība, elastība un celtspēja, vienlaicīgi nezaudējot gaisakuģiem piemītošās (dirižabļu) īpašības. Kā jebkura jauna ideja arī hibrīdkuģu būve ietver zināmu daļu riska. Kompānijas kurām būtu jainvestē šķietami perspektīvā dividendes nesošā pasākumā tam nau gatavas.        
ASV Armijai projekta koncepcijas realizācijai atvēlot 500milj.$ lielu finansējumu. Armiju ieinteresēja koncepcijas sniegtās priekšrocības. Kā ziņņo FLIGHT International 9-15,08.--2011.gada decembrī ASV armija izvērsīs Afganistānā LEMV platformas. Katra LEMV platforma ir līdzvērtīga 15 parastiem  vidējo augstumu lidaparātiem**tehniskajā aprīkojuma klāstā ietverot 9 neakarīgas sistēmas. Izlūkošanas aprīkojums ietver:1 SIGINT*, 4 Tv/FLIR kameras, 3 sakaru retranslācijas antenas, 1 sintezētās antenas RLS* ļaujot izdalīt mobilus sauzemes mērķus 360*apmetienā.
Kā otrs pretendents Afganistānas debesīs ir  ASV kompānijas MAV6 izvērstais tradicinonālās dirižabļu koncepcijas pārstāvis M1400, projekts Blue Devil Block II. Aprīkojuma mērķnozīme analoģiska ,bet galvenā īpatnība uzstādītais superjaudas kaujas pārvaldes dators. Tā jauda ir samērojama ar 2000 single-core/1kodola/ serveriem, mērķpielietojums- ,,karalauka serveris,,-pārvaldes starpelements. Nozīme, atslogot datu līnijas, uzglabāšanas un sadales funkcijas deleģējot ,,karalauka,, datoram, administrēšanas funkcijām izmantojot tiešās redzamības radiolīnijas vai setelītsakaru līnijas.
Pamat funkcija: ,,mātes kuģis,,  bezpilota lidaparātiem REAPER MQ-9, dodot iespēju vienlaicīgi pārvaldīt 9-10 BPL nodrošinot netraucētus divirziena datu apmaiņu plašā apvidus areālā. Priekšrocības, kara teātrī īzvēršot ,,mātes kuģu,, klāsterus tiem kalpojot par informātīvo starposmu BPLA pārvaldē, vienlaicīgi ,,māteskuģa,, iegūtā informācija sumējas ar attālināto BPLA informatīvo pienesumu. 
Blue Devil II- programa kalpo kā nākotnes karēvja E-atbalsta elements ļaujot E-karēvim operatīvi (netraucēti) nodot un saņemt vajadzīgo informāciju.    
Šādu kaujas nodrošinājuma un atbalsta līdzekļu parādīšanās arsenālā ir tikai laika juautājums.
Mērķnozīme nākotnes,, misionāru ,, karadarbība.
Galvenais pretinieka tēls: mazskaitīgi, vāji organizēti un bruņoti kaujinieku formējumi.
Ilustratīvais piemērs- Kolumbija, Ekvadora, Afganistāna, Lībija ...

vidējā augstuma**: 20.000-30.000 feet/pēdas -1000feet/330m-6600m-9900m.
SIGINT*-radioelektronisko signālu izlūkošana.
E*-elektroniskais/sinonīms-ciparu )(E-pārvalde,E-atbalsts,E-karēvis)
E-karēvis*-karēvja epersonālais E-ekipējums.
E-atbalsts*-informatīvais atbalsts,reakcijas ātrums uz pieprasijumu utt. -dator tīkli.    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru