Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2011. gada 2. augusts

OtoMelara- 127/155mm Vulcano lādiņi.

Vulcano -Itālijas OtoMelara kompānijas  koriģējamie 127/155mm artilērijas lādiņi. Kompānija slavena ar  flotes 76mm unversālo artilērijas sistēmu.  Lādiņu Vulcano līnija paredz duālu kalibru un 3 izpildijuma veidus- nevadāmo, sevišķi lielas sniedzamības signālkorekcijas un IS/Lz-pašnovades
Vulcano koncepcijas plusi un mīnusi.
Atšķirībā no analoģiskiskas ASV -105/155mm Precision Guidance Kit-aplikācijas, Vulcano lādiņi paredzēti sevišķi lielu tālumu sasniegšanai. PGK aplikācija ļauj konvertēt tipveida munīciju precīzajā , saglabājot lādiņa bāzes balistiskas rādītājus. Atšķirība starp PGK un Vulcano ietvertiem tehniskiskiem risinājumiem ir sekojošas.  PGK-saglabājot Bāzes balistiku, lādiņa signālkorekcija notiek vien balsistiskās parabolas beigās, panākot CEP =+/-50m. Lādiņš savā lielākajā trajektorijas daļā ir imūns pret radioelektronisko apspiešanu , jo balstās uz kinētiskiem balistikas likumiem. Ko nevar teikt par trajektorijas gala posmu. Vulcano ietvetā koncepcija ir kardināli jauns risinājums artilērijas jomā, ietverot Džerarda Bulla* perspektīvās izstrādnes artilērijas balistikas jomā. Kā pirmā, atteikšanās no tradicionālās formas lādiņiem. Izmantojot triecien šautru iegūst rindu priekšrocību saistībā ar sākuma ātrumu un lidojuma tālumu. Šautras forma apvienojumā ar nelielām airodinamiskām virsmām ļauj realizēt kinētiskā slīdējuma* trajektoriju. Izvēlētai trajektorijijai ir plusi un mīnusi. Iztrūkstot balistikas parabolai , lādiņa-šautras kinētiskā slīdējuma pamatā ir airodinamikais cēlējspēks. Šautras korekcija trajektorijā līdz mērķapvidum balstās uz signālnovades* izstrādātiem datiem.
                                                       
Sasniedzot mērķapvidu signālnovadi nomaina autonoma IIR*vizualās atpažīšanas un novades sistēma.
Pretinieka signālnavigācijas REP līdzeķļi ir neefektīvi jo lādiņš atrodas autonomā IIR pašnovades procesā.
 Izmantotojot pašnovadē IIR*-iegūst rindu priekšrocību. Galvenais mērķobjekts ir pretinieka flotes vienības. Flote līdz ar Vulcano lādiņu  nākšanu arsenālā iegūst rindu priekšrocību.Viena no tādām ir iespēja satriekt pretinieka flotes vienības distancēs kuras samērojamas ar PKR sniedzamību. Vulcano lādiņi-šautras nenes sevī sprāgstvielas, satriekšana notiek  kinētiskā trieciena rezultātā. Šāds princips ir realizēts tanku zemkalibra  triecien šautrās. Postošās iedarbība nau letāla fregates vai iznīcinātāja klases vienībai. Izskaidrojas ar satriecamo objektu telpiskiem izmēriem. Tanka gadijumā iet runa par aptuveni 2-3 m3 dzīvestelpu kura piesātināta ar sprādzien bīstamiem elementiem. Mēķnozīme ir postošo faktoru radītās blaknes  apakšsistēmās. Tādejādi radot labvēlīgus priekšnoteikumus turpmākam triecienbruņojuma pielietojumam.
Kapeic  primāri signālnovades /IIR*pašnovades lādiņi ir saitīti ar jūras mērķiem ??
Pirmkārt kuģu plaknes virsma ir pateicīgs, viegli diskriminējams mērķobjekts. Tam par pamatu kalpo aptverošās vides  vienmērīgais t*-fons, apvienojumā ar kuģa konstrukcijas izmēriem un to būvniecībā izmantojamo tēraudu. Konstrukcijas materjālam -tēraudam piemīt lieliskas siltuma apsorbēšanas spējas , kļūstot par sekundāru siltuma izstarošanas objektu.  Vides un objekta temperatūras atšķirība ir ļoti pretimnākoša IIR novades sistēmām. Piemēram Vidusjūrā ,Persijas j.l. un Indijas ok. ūdens vides temperatūra var būt +27*C ,bet kuģa virsmas sasniedz +70*C. Izmēri, izvērstais bruņojums un elektroniskais aprīkojums prasa lieljaudas enerģētiku. Kaujas kuģu enerģētika balstās uz 20-30Mw gāzturbīnām un 5-20Mw lieljaudas dīzeļiem, enerģētika ir  primārs siltuma ģenerātors. Paaugstinoties vides temperatūrai tiek noslogota dzesēšanas sistēma radot papildus siltuma pienesumu. Pretēji sauzemes tehnikai kuģu ģeometriskie izmēri un enerģētika ir galvenais traucēklis termiskās signatūras minimizācijai. Kuģim atrodoties Vulcano lādiņu uguns pārklājuma zonā ir neiespējami izvairīties no trieciena izmantojot tradicionālo ātruma un manevra kombināciju. Satriekšana notiek vertikālē ! Arī to rīcībā esošās REP* sistēmas ir nespējīgas neitralizēt Vulcano lādiņu nesto apdraudējumu.  
Izmaiņas ko ienes Vulcano lādiņi Jūras cīņā  ir iespaidīgi. Nemazāk lielas pārmaiņas saistībā krasts-jūra divcīņā. Valstīm paveras iespēja apgādāt rīcībā esošo 155mm artilēriju  ar lētu* bruņojuma elementu-Vulcano lādiņiem. Lauka 155mm  artilērijai izmantojot VULCANO  lādiņus ir iespēja tos raidīt 120km tālu. Flotes standarta 127mm kalibra sniedzamība pieaug no 23-31km līdz 80-100km. 
 
Jautājums, kāda ir paredzamā pretdarbība Vulcano lādiņiem.???

Džerards Bulls*-kanādiešu artilērijas balistikas ģēnijs.
Kinētiskā slīdējuma*-no kalniņa...
Signālnovade*-signāl navigācijas sitēmu(GPS/Glonass) izstrādātie dati ir to pamats.
REP*-RadioElektroniskā Pretdarbība(S) Kompleks .
lēts*-izprotam:
salidzinājuma kategorijās-PKR(1-3miljoni USD)+sitēmas iegāde + apmācības + eksploatācijas izmaksas.  Lielražošanā esoša Vulcano lādiņa izmaksas var aprobežoties ar 50-70.000 USD/gb                      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru