Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2011. gada 19. augusts

Pārmaiņas Nīderlandes JS.

Saistībā ar vispasaules finansu sistēmas mazspēju, Nīderlande veic pasākumus kuri vērsti uz budžeta deficīta samazināšanau. Viena no jomām kuru skars finansu samazinājums ir valsts bruņotie spēki. Paredzot ka investīcijas nākamgad BS ir 7,5miljardu $ par miljardu $ mazāk nekā 2011 gadā. Vienlaicīgi ar finansu samazinājumu Nīderlandes Bs izvērš organizātorisko pārbūvi saistot ar valdības vēlmi radīt- ‘multiply deployable’ armed forces-ekspedīcijas spēkus. Uzsvaru liekot uz viegli bruņotiem armijas formējumiem , armijas helikopteru vienībām un unversālām flotes platformām.
Finansu samazinājuma rezultātā Jūras spēki zaudēs 30% sava peronālsastāva, 4 no 10 esošiem Tripartite* mīnumeklētājiem, bet 2 no 4 izbūvē esošām Holland klases Okeāna patruļ platformas tiks izliktas tirgos.
Vienlaicīgi valdības stratēgisko pārbūvi stipri kritizē Kees Homan no Netherlands Institute of International Relations Clingendael( Kligendales-Nīderlandes Starptautisko attiecību Institūts) aizrādot ka Nīderlande daudz ātrāk par saviem kaimiņiem Beļģijas un Vācijas ir reformējusi BS atbilstoši jaunajai starptautiskajai realitātei**. Tās BS struktūrā kaujas vienības veido 45% , pretstaturs kaimiņu 18% un sekojoši samazinājumi skars tieši kaujas vienības. Asignējumi BS laika posmā no 1990 gada līdz 2011 gadam ir sarukuši no  2,7% IKP  līdz 1,4 % IKP .
Neskatoties uz finansu samazinājumu  flotei stratēģiski svarīgās programas tiek turpinātas. Viena no tādām programām nākotnes 28.000t- Joint Logistic Support Ship(JLSS) Kopējā Apgādes Atbalsta kuģa izbūve.
Kuģa atšķirība no saviem Enforcer klases priekšģājējiem ir spēja pildīt flotes tankera funkcijas. Izmaksu samazināšanas jomā konstrukcija saglabā nemainīgus Enforcer klases tehniskos parametrus. Tankera funkciju izpildei korpusā integrējot moduļveida pagarinājuma starpliku, radot iespēju vienlaicīgi veikt divu kuģu degvielas uzpildi. Koncepcijai ļaujot apvienot 2 specializēto kuģu funkcijas vienā: helekopter- desanta un flotes tankeru. Ekonomiskais ieguvums, tradicionāli flotes tankera ekipāžas lielums svārstas no 130 līdz 220 jūrnieku. Risinājumam ļaujot saglabāt un uzturēt flotes funkcionālās iespējas patērējot tam mazākus finansu līdzekļus. Izbūve, kuģa konstrukcijai kļūstot sarežģītākai un dārgākai. Vienlaikus šādam kuģim bez ekonomiskiem ieguvumiem piemīt rinda militāra rakstura mīnusu. Visas olas vienā grozā !!!
Platforma  paspēlē specializētiem flotes tankeriem nesamās degvielas apjomā un nomenkalatūrā.
Svarīgs kuģu ordera autonomijas rādītājs tāljūrā.
Eksploatācija, kaujas apstākļos ir saistīta ar pieaugušu risku apkalpei un desantam. Jaatceras ka: kuģa krava sastāv no desanta personāla, ritošā transporta vienībām , aviokomponente ar degvielu un desantam paredzētā munīcija ko papildina kuģa lielapjoma degvielas tanki. Iespējamiem kaujas bojājumiem piemīt daudz lielāka postošā iedarbība.
Jaunā JLSS platformu līnija nesīs  Karel Doorman vārdu. 
Tehnisko iespēju liste ir sekojoša: 
1.-  izvērsti 2 bortu kuģu uztankošanas punkti.
2.- 40t-krāns ar diviem izejmaterjālu piegādes liftiem.       
3.- Ro-Ro klājs ar 2350m parkošanās līniju.
4.-lidklājs 1500 m2 ir pietiekams vienlaicīgai 2 Chinnok helik. uzņemšanai.
5.-angāri ir pietiekami lai apsorbētu 6 NH-90 helik. ar savāztiem rotoriem
Kuģa pašaizsardzība aprobežojas 2 Goalkeeper 7x 30mm CIWS*, 2 distancionāli pārvaldāmiem Oto Melara 1x30mm lielgabaliem un 4 -12,7mm .
Galvenās izmaiņas ir skāruša geometriskos izmērus un kompozīciju.
Atšķirība: Joann De Witte/Enforcer klase -16.000t  V  Karel Doorman/ JLSS klase -28.000 t. , kuģim iztrūkstot Enforcer -550m2 lielās dok kameras. Unversālie atbalsta nodrosinājuma kuģi .

Tripartite*- klases mīnumēklētāji ir Latvijas JS bruņojumā .
jaunajai starptautiskajai realitātei**.-ar to domājot PSRS apdraudējuma izzušana.
CIWS* -Close In  Weapon Sistem -Noslēgta/modulāra/ ieroču sistēma.
Izprot kā : no kuģa/nesēja/ sitēmām (RLS, UVS*,enerģētikas) neatkarīga sistēma. Darbības algoritms pamatojas uz autonomu mērķa atklāšanu ,satveršanu ,satriekšanu un pārlieciināšanos, apdraudējuma izvērtēšana. Darbojas bez cilvēka iejaukšanās-Robots.
UVS*-uguns vadības sistēma -no perifērijā izvietotiem sensoriem pienākošo datu apstrādes un ieroču sistēmu pārvaldes centrs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru