Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2011. gada 25. augusts

Censoņi - Cietā un Šķidrā raķešu degviela.II

Jauna šķirēj josla raķešu degvielas sacensībā parādās p.gs.60. Novārtā atstātā cietā degviela , nojauna piesaka sevi raķešbūvē. Sākot no p.gs.60 gadiem ASV pieņem bruņojumā ar CdRdz* darbinātas raķetes.
Salīdzinājumā ar šķidrās degvielas raķetēm,  paspēlejot tām tāluma un nogādājamā krava rādītājos bet vinējot, eksploatācijā un kaujas gatavībā. Tāpat kā šķidrai degvielai arī cietā degviela ietver vairākas atšķirīgas sastāva receptūras.  Pirmās paaudzes cietās degvielas maisijumos izmanto amonija perhlorātu kā oksidētāju, bet degvielai  Al+ saistvielai izmantojot Hydroxyl-terminated polybutadiene HTPB*- pateicoties tā viskozitātei. Kā redzams izejvielas ir viegli pieejamas, bet saistās ar zināmu know-how* tehnaloģiju apgūšanu ķīmijas rūpniecībā, pulveru un degvielas ģeometriskās formēšanas jomā. Sākot no p.gs.50 gadiem par vadošo valsti cietās raķešu degvielas ražošanas nozarē kļust ASV. Sekojoši, tehnaloģiskais pārākums iemiesojas jūrā bāzēto balistisko raķešu Polaris A-1 un sauzemes SBR Minuteman-1.
Vienlaicīgi ar darbiem cietās degvielas jomā notiek šķidrās degvielas raķešu pilnveidošana. Kā degvielu sāk izmantot- monomethyl hydrazine (MMH)* vai unsymmetric dimethylhydrazine (UDMH)* bet kā oksidētāju- sarkano slāpekļskābi*. Šīs mikstūras  turpināja saglabāt apdraudējumu personālam.  Liels solis kaujas gatavības rādītāju uzlabošanas virzienā bija degvielas un oksidētāja kapsulēšanas tehnaloģija. Tai paverot iespēju rūpnieciski uzpildīt raķeti, ar vēlāku nogādi kaujas izvēršanas rajonā. Šķidrās degvielas kapsulešanas tehnaloģiju izstrādāja  Thiokol Chemical Corporation (RMD). Risinājumau izmantojot balistiskajā taktiskajā-zeme-zeme MGM-52 Lance, un gaiss-gaiss AIM-7D Sparrow-II raķetēs, eksploatācijas ciklā apliecinot tehnaloģisko praktikumu.

   MGM-52 LANCE-personāls neizmanto ķīmiskās aizsardzības ietērpus !!!

Tādejādi pirmoreiz šķirdro raķešu degvielas tehnaloģijai atrisinot svarīgo, kaujas gatavības jautājumu. Turpmāk minētā degvielas un oksidanta kombinācija rod pielietojumu dažādās taktiskās un stratēģiskās mērķnozīmes raķetēs. Sākotnēji izmantojamai degvielas mikstūrai piemita lielāka energo kaloritāte salīdzinājumā ar cieto degvielu, ļaujot radīt raķešķonstrukcijas ar lielāku liederīgās kravas nogādes rādītājiem. Papildus mērķpielietojums, degviela izmantojas kosmisko aparātu dzinējos.
 Cietās raķešdegvielas ražošanas tehnaloģiskais cikls.

CdRdz*-Cietās degvielas Raķešu dzinēji./// ŠdRdz*-Škidrās degvielas Rdz.
Sarkanā slāpekļskābe*---inhibited red fuming nitric acid (IRFNA, HNO3 + N2O4)
monomethylhydrazine (MMH, (CH3)HN2H2)
unsimmetric dimethylhydrazine (UDMH)-C2 H8 N2

Raķešdzinēji /degviela.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru