Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 8. augusts

Indijas taktiskā iznīcinātāja tirgi.

Atsaucoties uz Air Force žurnālā publicēto rakstu. Indijas tirgos izvizijušās finālam divas Eiropā ražotās platformas, Francijas- Rafael pretstatus Vācijas, Lielbritānijas, Itālijas un Spānijas EF-2000 Taifun. Turpmāk izvērtējot abu platformu airodinamisko optimizāciju un borta aprīkojuma tehniskās iespējas.
Rafael platformas taktiski tehniskie rādītāji.
EF-2000 Taifun platformas taktiski tehniskie rādītāji.
Taifun- platforma primāri radīta kā  gaissa cīņas iznīcinātājs. Izmēģinājumos sasniedzot 12km  augstumu redzamas Taifun priekšrocības manevra rādītājos . Vilkmes bruņojumā ar Taifun platformu var sacensties izkritušais tendera dalībnieks MiG-35. Augstais vilkmes rādītājs apvienojumā ar optimizētu airodinamiku un bruņojumu ļauj attīstīt virskaņas superkreisēšanu*, īpašība kura piemīt P5*. Planiera spices ģeometriskie izmēri ļauj Taifun platformai adaptēt sevī RLS ar lielāku antenas laukumu un sekojoši labākiem tehniskiem rādītājiem. Borta radaru  tehniskie salīdzinājumi , gaiss-gaiss režīmā satver EAV-3m2 lielu mērķi*-185km Taifun V 130km Rafael. Atšķirībām turpinot saglabāties līdz ar AFAR* RLS nākšanu aprīkojumā. Lidaparātiem nesot vienādu perspektīvo g-g VR Meteor bruņojumu, priekšrocības saglabā Taifun platforma. Otrs pluss, pilota  ieroču pārvalde un tēmēšana caur ķiveri, ļaujot tuvcīņā ātri notēmēt un palait g-g VR , analogam iztrūkstot Rafael nomenkalatūrā.
Francija, Rafael platformas tehniskie parametri ir unificēti- ieroču starpšķiru prasībām*. Pamatā platforma ir optimizēta triecienfunkcijām, bet otršķirīgs rādītājs-pārākuma izcīnīšana gaisā. Ietvertais sensoru un bruņojuma risinājums  ir optimāls triecienplatformām, atsevišķos rādītājos esot priekšā ASV F-18 E/F SuperHornet.  Gaiss-gaiss režīma galvenā priekšrocība ir optiskās lokācijas stacija -FSO(Front Sector Optronic) apvienojumā ar  duālās pašnovades VR MICA-IR/EM.
Ugunsnovades datu ģenerācijai izmantojot optisko FSO kanālu , atklāj pretinieka lidaparātus 110-140km atstatus, bet ieročrealizāciju no 70km*. Risinājumam nodrošinot Mica-IR pielietošanu maksimālajā distancē*, REP apstākļos.  Ļaujot veiksmīgi cīnīties ar platformām kuras ir aprīkotas ar AFAR* RLS. Analoģiska Taifun  sensoru un bruņojuma simbioze aprobežojas ar tuvcīņas VR.
Trūkums, platformas izplūdusī manevrēšana virs 12.000m un augstāk. Tādejādi pretinieks kura rīcībā ir platforma ar lielāku vilkmes bruņojumu un manevra iespējām iegūst enerģētisko priekšrocību VR realizācijā.
                                           
 Liela lomu spēlēs politiskie un tehniskie blakusfaktori. Franču platformas pluss punkti ir starpšķiru unversālums, atrodoties vienlaicīgi kā jūras tā gaissa spēku rīcībā. Svarīgs elements ņemot vērā Indijas apjomīgo avionešu būves programu. Frančiem uzvara Indijas GS tenderī ir vienlaikus  uzvara nākotnes avionešu aviācijas tenderī. Savukārt šādas solis nozīmē ka pusei avionešu aprīkojumā atradīsies Rafael platformas.

Superkreisēšana*-virskaņas kreisēšana notiek maksimālajā vilkmes režīmā neizmantojot forsāžu.
P5*-piektās paaudzes taktiskie-iznīcinātāji.
AFAR*-Aktīvi Fāzētais Antenas Režģis.
PFAR*-Pasīvi Fāzetais Antenas Režģis.
EAV-3m2*-Efektīvā Atstarojošā Virsma,
EAV etalons ir samērojams sekojoši 1m2 : 1,1m2 EAV                       
ieroču starpšķiru prasībām*-saprotam kā Gs un Js.
Mica-IR/EM-sniedzamība 50-60km -InfraRed / Elektromagnētiskās Emisijas*(franču termins.)-aktīvās radiolokācijas pašnovade.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru