Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2011. gada 11. oktobris

Bruņtehnikas pasīvā un aktīvā aizsardzība-III.

 Intensīvas izstrādes aktīvās aizsardzības jomā norit rindā citu valstu. Par jomas līderi ir uzskatāma Izrēla ar AAK ''Trophy''. Tās spējās ir satriekt granātas ,raķetes un zemkalibra tanku triecien-šautras*. Galvenā atšķirība no Krievijas ''Arena'' mazais svars un satriekšanas radītā ''blakņu'' zona. Sistēma primāri ietvēra duālo optimizāciju, tradicionālai un neregulārai karadarbības videi. Sevišķi saistībā ar karadarbību pilsētvidē. Tās plusi ir dalītais RLS antenu  izvietojums uz korpusa un automatizēta mehāniskās lādēšanas iekārta. Antenu izvietojuma risinājums paaugstina sistēmas kaujas noturību. Bojājot vienu no 4 RLS moduļiem tiek atvērta tikai daļa no aizsardzības perimetra. Kā trūkums, mehāniskais lādētājs un satriekšanas lādiņa salīdzinoši mazais apjoms. Kritiskais  elements ir  sistēmas nelielais lādinš, optimizēta pret Izrēlai tradicionāliem apdraudējumiem.  TROPHY --Reklāmai beidzoties, pamatotas šaubas izraisa tās spēja neitralizēt esošo ''smago'' PTR radīto apdraudējumu plaknē un vertikālē.Izstrādnes kopējā masa vērtējas kā svarā un izvēršanā viegli pielāgojama
Nākamā , Izrēlas izstrādē esošā  IRON FIST -- savā uzbūvē ietver duālu apdraudējuma atklāšanas tehniku -IS optisko un RLS. Satriekšanas lādiņi ietver sevī  iestādāmu soļa palaidēju granātu. Lādiņu sistēma ir eksploatācijā noturīga, uzbūvē vienkārša un lēta. Tai pildot vienlaicīgi duālas aizsardzības funkcijas-aktīvo aizsardzību un uzbrukumu. Uzbrukumā izpaužas kā preventīva apdraudējuma neitralizācija, raidot atklātā pretinieka virzienā granātu. Iron Fist atzara pārstāvis Bright Arrow opimizēta, kompakta vieglā ''misiju'' sistēma. Izmanto ar iestādāmā soļa palaidēja aprīkotas granātas.
Tehniski sarežģītāku risinājumu ietver amerikāņu Active/Quick Kill sistēma.Izmantojamās pretraķetes ir efektīvas visu svara un kalibru pastāvošo PTR neitralizācijai 360* telpiskajās pussfēras pārklājumā. Petraķešu batareja atrodas konteinerizētos moduļveida klāsteros un ir izvēršama uz bruņtehnikas vai cita aizsargājama ''objekta''. Mazpiemērota netradicionālai karadarbības taktikai, liela procesā radīto ''blakņu'' zona. Mīnus, sistēmas nesamērīgā dārdzība, izskaidrojas ar dalību bagātīgi finansētajā nākotnes iertoču radīšanas programā.
Kā nākamais risinājums ir Krievijas un Ukrainas ražotāju kopprodukts ,aktīvā aizsardzības sistēma ''Zaslon"/ Nož. Risinājums ir interesants ar to ka nepastāv vairs atsevišķi ņemta RLS !! Atklāšanas un satriekšanas funkcijas ir apvienotas kaujas modulī to skaits un izvietojums uz tehnikas ir improvizējams. Moduļu pārkālājuma laukums ir 360* pussfēra. Moduļu spējās ir satriekt visas svara un kalibra pastāvošās  PTR kā arī prettanku zemkalibra triecienšautras.*
Līdzīgas izstrādes ir D-Korejai ar Active Protection Sistem* sistēmu ir aprīkojusi jaunos tankus K-2.

                              K2- aprīkots ar komplekso soft/hard kill aizsardzības sistēmu.             

 
prettanku zemkalibra triecienšautras.* - ir neitralizējamas vienīgi tanku aprīkojuma gadijumā. Pēc satriekšanas posmā šautra saglabā pietiekamu kinētisko enerģiju lai caursistu jebkuru vieglāku par tanku bruņu konstrukciju. Pieminētais pēc satriekšans procesa turpinājums ir = 30mm.  
Zemkalibra triecienšautru (sabot) princips ietver 3 pamatnoteikumus : šautras monolītumu , sadursmes ātrumu un sadursmes leņķi. Nelielas izmaiņas vienā no 3 minētiem parametriem neitralizē tās iedarbību uz mērķi. Pārtveršanas iedarbība saistas ar 2000m kad lādiņa sākotnējais ātrums ir sarucis no 1550-1700m/s līdz 1300m/s . Atrodoties tuvākās distancēs sistēma nepaspēj noreaģēt ! Līdz ar aktīvās aizsardzības kompleksiem  bruņtehnika atgūst spēka reizinātāja statusu armijas bruņojuma listē.
                                                


                                                 
                                      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru