Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Portatīvie zenītraķešu kompleksi-II.

Ceturtā valsts kurā noritēja darbi saistībā ar PZRK ir Zviedrija. Skandināvijas ziemas-rudens klimatiskie apstākļi pilnībā noliedza primitīvo Ip.-IS tehnaloģijas izmantošanu. Valsts aizsardzības doktrīna tradicionāli ir atbalstijusi mērķos unversālu ieroču radīšanu. Iztrādne, RBS-70 ietverot unversālā ieroča principu. Armijas izvirzītie tehniskie noteikumi, ierocim ir jaspēj satriek kā gaisa, tā sauzemes mērķi. Šādu prasību realizācija pamatojas ar paredzamo šērās izvērsto manevrējošo kaujasdarbību. Iespējmā pretinieka lomā p.gs. 60-90 gados, nedraudzīgas krāsas lielvalsts-PSRS. Nedraudzīgā tēla  rīcībā atrodas triecienlidmašīnas un desanta kuģi ar dasanta avangardu. Krasta aizsardzības, jūras kājinieku vienībām bija nepieciešamas radīt divējādas nozīmes triecienieroci. Kā tāds kļuva pusautomātisko lāzernovadi ietverošais RBS-70 kompleks. Negatīvais, svars-pretstatus Strela/ Red Eye un Blowpipe-I  zviedru kompleksam ir 70-100 kg ! Noliedz to definēt kā personālo zenītraķeš kompleksu, bet saglabājot tam portatīvo apzīmējumu. Tā ir maksa par unversālumu. Realizētā lāzernovade un  mērķos unversālā raķete ir galvenie svara iemesli. Tai pat laikā p.gs.70-80 gados kompleksam iztrūkst iespēja darboties sliktos meteo un d/n tumšajā laika apstākļos. Līdzīgi kā IS tehnaloģijas raķeškompleksi. Zviedru skaidrojums, iespējamā pretinieka ,,frontes''** aviācija šādos apstākļos ir mazpiemērota desanta ugunsatbalsta funkcijām.
Aprobežojoties ar acij redzamo optisko diapozonu rada rindu ierobežojumus. Izmantojot kompleksu  virsūdens kuģu aizsardzībai aktualizējas saulei  tuvo leņķu realizācijas sindroms. Cilvēka redze nespēj izdalīt mērķi uz spoža objekta fona . Pozitīvais, realizēts priekšējo leņķu apšaudes princips, lāzernovade- saglabā  imunitāti pret esošo pretdarbību.
Pretstatā tradicionālai  lāzernorādei kura primāri izgaismo mērķi , zviedru risinājumā lāzers realizē ''atbalsta'' punkta principu VR pamatnē esošiem uztvērējiem. Līdzīgu risinājumu realizēja krievi II.p. PTRK  ATAKA /VIHRJ nonovadē. Ieguvumi, lētāka tehnaloģija un galvenais nebrīdina pretinieka pretdarbības sistēmas. Pusautomātiskā lāzernovade salīdzinājumā ar Blowpipe-I ietverto radionovadi ir daudz progresīvāks tehniskais risinājums. Vienlaicīgi novades sistēma ierobežo raķetes ātrumu ar M=1,6 pretstatus M=2 autonomo IS- novades sistēmām. Raķetes 2,0 kg  kaujas bloks ietver duālu risinājumu : triecien detonācija-bruņutehnikas satriekšanai un distancionālo ierosinātāju- gaisa mērķiem.
Šādas ieroču spējas ļauj to pielietot šēru aizsardzībā iesaistītām vienībām  aviācijas, desanta kuģu un to nestās tehnikas satriekšanai. Saistībā ar kuģiem, lādiņš pielietojams vitāli svarīgu kuģa elementu satriekšanai vai bojāšanai. Kā tādi minami : kuģa komand tiltiņš,  sakaru un RLS antenas,  artilērijas vai zalvju uguns iekārtas, kuģa dzesēšanas iekārtas utt. Ieroča kaujas pielietojums notiek Irānas-Irakas karadarbības laikā. Irānas RBS-70 veiksmīgi neitralizējot Irakas aviācijas tehnisko pārspēku, galenokārt Su-25/ Mig-23BN un Mi-24. Uzrādītie rezultāti iedvesmja Irānas militāro vadību uzsākt tā klonēšanas darbus.
RBS-70  vērtējama kā ļoti efektīva, unversālā ieroču sitēma. Tās turpmākās kaujasspējas pieaug līdz ar RBS-70 New Generation modifikāciju. Galvenie uzlabojuma elementi : termovīzijas tēmeklis un jaunā paaugstinātas enerģētikas M=2 '' Bolid '' raķete. Termovīzijas ietveršana ļauj automatizēt mērķatklāšanas-slēgmērķa procedūru jebkuros meteo un d/n apstākļos.

                                            RBS-70 ar ''Bolid" VR.
   
Kompleksam turpinot saglabāt mērķu unversāluma principu. Sauzemes mērķu satriekšanai kaujas daļas efektivitāte ir 200mm monolītā tērauda ekvavalienta. Tādejādi ļaujot satriekt vairums tipveida bruņumērķu ,ieskaitot tankus ! Gaisa mērķu satriekšana pieaugusi saistībā ar aktuāliem mazizmēra mērķiem. To panākot galvenokārt ar lāzer-palaidēja palīdzību, ļaujot kvalitatīvāk satriekt mērķi. Atslēdzot palaidēju ir realizējams punktveida satriekšanas princips. To nodrošina lāzernovades sistēma.
                                                 
Vienlaikus portatīvais variants saglabā savu,, ahileja papēdi,, unitārā,, lādiņa izpildijumu ! Starta kompleksam kaujas apstākļos japatērē 5-6 sek pārlādēšanai. Daudz un iespējams liktenīgi ! Kaujas aviācija vel joprojām saglabā organizātorisko formu ,,pāris,, pirmam lādiņam satriecot līderi , sekotājs satriec zenītkompleksa apkalpi. Trūkums neitralizēts, autonomās pārvaldes izpildijumā ietverot 3 realizācijai gatavas Bolid VR.
Kompleksais RBS-70/ HARD-Giraffe-AMD zonālās PGA sistēmas risinājums ir ļoti aktuāls mūsdienu karadarbībai. Atzīme, kompleksi RBS-70 atrodas Lietuvas un Latvijas BS rīcībā.
                                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru