Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Somijas PGA sistēma.

Somijas BS lielu vērību velta  pretgaisa aizsardzības sistēmas uzturēšanai. Lielu lomu tajā spēlē somu vēstures pieredze. Padomju savienības izraisītā 1939 gada ''preventīvā'' karadarbība ar Somiju. PSRS pirmoreiz izmēģināja gaisa karadarbības teoriju praksē, bombardējot Somijas galvaspilsētu Helsinki. Padomju ātrgaitas SB bumvedēju formējumiem pakļaujot pilsētu vairākkārtējiem triecieniem. Somijas aizsardzības spēku pretgaisa elementu veidoja mazskaitlīgs iznīcinātājlidmašīnu parks un zviedu piegādātā 40mm ,,Bofors,, zenītartilērija. Kopš ''Ziemas kara'' karadarbības izskaņas Somijas valsts vadība traicionāli lielu vērību velta valsts PGA spēju attīstīšanai. Caurmērā procesu var iedalīt trijās sadaļās :
A) -2p.k. beigas, līdz p.gs. 70 gadiem
B)-no p.gs.70 līdz 90 gadiem.
C)-no p.gs.90 līdz mūsdienām
Pirmais posms saistas ar valsts pēckara attīstību. Valsts ārpolitiskai atrodoties spēcīgā PSRS ietekmē, bet ''draudzīgā'' ietekme realizējas eksploatējamos ieročos. Vienlaicīgi, Somija deklarētā neitralitātes politika ļauj gūt dividendes valsts ekonomikai. Militārā bruņojuma jomā neitralitāte asociējas ar tādām valstīm kā Šveice un Zviedrija. Rezultātā Somijas arsenāls papildinās ar šo valstu ražoto bruņojumu : 40mm,, Bofors,, un 35mm,, Oerlikon,, artilērijas sistēmām, bet aviācijas vienības ar zviedu J-35 Dragon iznīcinātājiem. Lielākā daļa Somijas PGA bruņojuma veido PSRS oriģināli. Valsts galvaspilsētas Helsinku pretgaisa aizsardzības pamatu veido ZRK S-125 ,,Ņeva,,. Otrais posms saistas ar aukstā kara gadu spices posmu. Galvenā raksturiezīme, Somijas izcelsmes vadības sitēmu ieviešana izveidojot vienotu pārvaldes struktūru. Laikaposms raksturojas ar lielvalstu aktualizēto spārnoto raķešu problemātiku. Neitralitātes valstis, Zviedrija un Somija deklarē gaisa telpas noslēgtību caurlidošanas tranzītam. Somijas izveidotā tīkla pārvaldes struktūra tiek papildināta ar radiolokācijas stacijām. Atšķirībā no kaimiņa, Somijas paziņojumam piemīt deklaratīvs status, bez reāla tehniska seguma. Deklarētā nostāja rada ilglaicīgas ekonomiskās dividendes. Šai sakarā būtu jamin iespējamie PSRS labvēlības cēloņi.Vēsturisko minējumu jomai piederīgs ''fakts'' ir Somijas un PSRS valdību slepena vienošanās. Kuras saturs  ir sekojoš : krīzes laikā nolīgums ''aktivizējas'' un Somija nodrošina PSRS iznīcinātāju-pārtvērēju  netraucētu darbību atklāto spārnoto raķešu neitralizācijai tās gaisa telpā. Galvenā mednieka tēls ir MiG-31 kuru bāzes atrodas Somijas robežas perimetrā.

                                            Somijas PGA sistēma.
   Trešais posms saistas ar PSRS sabrukšanu un tam sekojošo laikaposmu. Pagājušā gs. 90 gadu otrā puse Somijai ir aktuāla ar jauna taktiskā-iznīcinātāja veidola izvēli. Somija ir kļuvusi politiski brīvāka un secīgi arī ieroču izvēlē. Par uzvarētāju Somijas iepirkuma tenderī kļūst ASV  F/A-18C/D ''Hornet''. Ekonomiskais ieguvums realizējas aizstājot divus lidmašīnu tipus MiG-21 un J-35 Dragon ar mērķnozīmē unversālu platformu. Iepirkums ir tehniski un finansiāli izdevīgs Somijai. Gaisa spēki iegūst Somijas,, kara teātra,, izmēriem un meteo-specifikai piemērotu platformu. Galvenie tehniskie plusi saistas ar lidmašīnas divējādo gaiss/zeme pielietojuma mērķnozīmi. Politiskais faktors aprobežo lidmašīnas tehniskās iespējas ar gaiss-gaiss funkciju izpildi. Sauzemes formējumu PGA elementi tiek papildināti ar Francijas jaunradīto ZRK Crotale-NG modeli un Zviedrijas PZRK RBS-70. Strēlnieku daļu PGA spējas tiek audzētas ar 300 PeZRS ''Stinger''  iepirkumu ASV. Kompensējošam pretsvaram morāli novecojušā  ZRK S-125 aizstāšana notiek ar Krievijas ZRK Buk M1. Lielu lomu tā iegādē nospēlē ekonomiskais faktors. Somijas pozitīvā tirdzniecības bilence ar PSRS kalpo kā darijumu veicinoš elements. Ieroču piegādes notiek Somijai dzēšot PSRS negatīvo tirdzniecības bilanci. Līdz ar gadsimtu maiņu Somijas ārpolitika atbrīvojās no kaimiņa radītā ''pareizās uzvedības'' sindroma. Savā militāri tehniskajā sadarbībā izvēloties tehniski un ekonomiski piemērotākus bruņojuma paraugus. Kā noslēguma akords ir Somijas paziņojums par Buk M1 sistēmas aizstāšanu ar Norvēģijas /ASV izstrādni  ZRK NASAMS.
Turpmākajā PGA sistēmas izbūvē iezīmējas tehnisko iespēju segmentācija un bruņojuma standartizācija.
Pārmaiņas ko ieviesīs ZRK NASAMS ir : A)- skaitliskais batereju pieaugums ar sekojošu laukuma pārklājumu  B)-vienlaicīgi uguns realizācijai pakļauto mērķu 8 kārtīgs pieaugums. C)-sistēm segmentācija ,izpaužas kā tāluma un augstuma sniedzamības sarukums pretstatus Buk M1. D)- ieroču starpšķiras standartizācija relizējas VR AIM-120 tēlā. Turpmāk Gaisa spēkiem un Armijas perspektīviem ZRK izmantojot vienota standarta VR AIM120.  
Pārmaiņas skar arī  avioelementu ! Somijas GS taktiskie- iznīcinātāji F/A-18C/D sākot no 2008 gada iegūst 100% tehnisko iespēju realizāciju.Iepirkumu praksē ieviešot starptautiskā ''pula'' elementu. Par pirmo kopējā iepirkuma ''groza'' partneri kļūst Somijas etniskais kaimiņš Igaunija. Grozu veido 14  RLS Ground Master 403, sadalot Somijai un Igaunijai attiecīgi 12 un 2 vienības. Somijas PGA sistēma turpmāk ietvers zemo un vidējo augstumu ZRK veidojot lokālu rajonu PGA sistēmu. Aviācijas kompleksiem atvēlot reģionu pretgaisa aizsardzības un triencienfunkcijas. Somijas izbūvē esošā PGA sistēma ir sabalensēta  cena/rezultāts principā.

                                

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru