Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 30. oktobris

Lielbritānijas flotes zenītkompleksi.

 Britu flotes zenītraķešu līnija aizsākās ar pašaizsardzībai* domāto  Sea Cat kompleksa pieņemšanu bruņojumā. Eiropā pirmā sistēma kuras novades ietver agrīnās vācu  zenītraķešu iestrādes.  Novades sitēmas pamatā optiskā divkanālu radionovade. Sea Cat kompleks ir vienlaicīgi pirmais mēģinājums adaptēt prettanku raķetes zenītraķešu mērķnozīmei.  Pagājušā gs.60 gadi ir laika posms kad pasaules jūras spēku bruņojumā parādās vadāmo raķešu bruņojums. Jaunajam bruņojumam pārvēršot kuģi par precīzo ieroci. Turpmāk kuģu klasificējošo apzīmējumus papilinot ar piedēkli-guided (G), vadāmo ieroču nesējs. Britu flotes zenītraķešu takas aizsācēja titulu pārstāv Sea Cat  kompleks. Izstrāde saistas ar jau minēto Ziemeļīrijas, Belfāstas kompāniju Short Brathers . Laikaposms kad floti sāk apdraudēt reaktīvā aviācija. Apdraudējuma galvenais tēls, PSRS jūras aviācijas formējumi ar Tu-16. Britu jūras lauvas rīcībā ir liela flote  kura ir neaizsargāta no jaunā'' reaktīvā'' apdraudējuma. Tādēļ Flotes Admiralitāte ierosina zenītraķešu kompleksa izstrādes projektu. Galvenās prasības : javeic nesēja pašaizsardzības (5km) funkcijas un jabūt viegli izvēršamam uz jau esošām platformām. Prasība : ,,viegli izvērst,,-nau saistīta ar iejaukšanos nesēja struktūrā. Pamatā ZRK ir jaaizstāj flotes 40mm ,,Bofors,, vidējā kalibra zenītartilērija. Izstrādātājs Short Brathers/ Rose Brathers kompāniju apvienība rada veiksmīgu tehnisko risinājumu. Uzbūvē realizētais moduļu princips kalpo kā panākumu ķīla tā  turpmākai izplatībai flotē un armijā. Kopumā uz britu un sadraudzības valstu nesējiem kā arī armijas formējumos tiek izvērsti  250 Sea Cat / Tigercat  kompleksu. Vienlaikus ar flotes ZRK Sea Cat piedzimst armijas variants ZRK Tigercat.

                                           ZRK SeaCat.  
 Kompānijas realizētā koncepcija spilgti demonstrē britu ,,ekonomisko,,* risinājumu militārajā jomā. Līdzīgi kā flotei domātais, armijas ZRK Tigercat pilda sauzemes objekta aizsardzības funkcijas. Kompleksa armijas variantam ir javeic desanta zonas vai airadromu aizsardzība. Maiņa notiek apdraudējuma tēlā, flotei figurēja manevrā inerts, lielizmēra bumvedējs , bet armijas tipveida apdraudējuma liste tiek pārstāvēta ar manevrā agresīviem taktiskiem -iznīcinātājiem. Kompleksam ''Tigercat'' pildot 35mm ,,Oerlicon,, vai  40mm ,, Bofors,, artilērijas  kompleksu ''iespēju bagātinātāja'' funkcijas. Pēdejais konflikts kurā figurē abi kompleksa varianti ir Malvinu/Folklendu karadarbība. Tiem demonstrējot pilnīgu bezspēcību saistībā ar ātriem, zemu lidojošiem un agresīvi manevrējošiem mērķiem. Argentīnas rīcībā esošā  35mm Oerlikon / Tigercat baterija nespēj neitralizēt vairākkārtējos B-2Victor bumvedēja reidus salas skreiceļam. Britu bumvedēja apkalpe izmanto labi zināmos kompleksa trūkumus saistībā ar zemo lidojuma taku un zenītraķetes manevra inertumu. Līdzīgi darbojas argentīnas A-4 Skyhawk piloti savos uzlidojumos realizējot zemo lidojuma taku apvienojumā ar agresīvu manevrēšanu mērķapvidū.             

                                          ZRK Tigercat
Agrīniem, ieroču sistēmu pirmdzimtiem ir raksturīga ātra morālā un tehniskā novecošana. Bieži procesa straujums nonāk pretrunā ar konkrētā ieroča izstrādātāju tirgus interesēm. Kompleksa Seacat/Tigercat  pielietojuma ''efektīvitātes'' dzīves cikls atrodas p.gs. 60 gadu robežās, precīzāk nepilni desmit gadi. Turpmākā atrašanās bruņojuma listē ir saistīta ar teorētiķu nevēlēšanos atzīt matemātiskos un kaujaslauku prakses faktus. Savu lomu spēlē britu armijniekiem raksturīgais ,,ekonomiskais'' skatijums . Vienlaicīgi ''kavētā'' kompleksa atrašānās flotes nesēju bruņojumā ir skaidrojuma ar tehniskā progressa radītu moderno ''ķeksīšu'' sistēmu. Flotes admirāļiem dodot svarīgu iespēju atzīmēt ! Fregate bruņota ar ZRK, tātad moderna ! Caurmērā britu  armijai līdz p.gs.90 gadiem raksturīga ieroču sistēmu ''pārturēšanu'' bruņojuma listē. Zenītraķešu kompleksu SeaCat/Tigercat galvenie trūkumi saistas ar : optisko novades sistēmu un sekojoši d/n apstākļiem , ZVR nelielo ātrumu un secīgi ierobežotu mērķa realizācijas leņķiem. Sākot no p.gs.70 gadiem aviācijā parādās zemās lidojuma takas  taktiskie-iznīcinātāji . Padarot agrīnos ZRK funkcionāli mazefektīvus. Neskatoties uz to Sea Cat / Tigercat ZRK( HILDA) atrodas bruņojumā līdz p.gs.80 gadu pirmai pusei. Pretstatā, valstis kuras aktīvi praktizēja karadarbību p.gs.70 gados atbrīvojās no minētā kompleksa.  Karadarbība Malvinu/Folklendu salu rajonā kļūst par izskaņu šim bruņojuma kompleksam. Dārgāko maksu par admirāļu ekonomisko filozofiju maksā karēvji, šoreiz britu jūrnieki. Tieši apdraudējuma tēlam neatbilstoš ''pārturēts''  Sea Cat GWS-20 kompleks bija cēlonis divu  Liander T21 klases, fregates Argonaut un Ardent  bojāejai , bet vairākiem gūstot ''veiksmes'' bojājumus.
Rezultātā par vissu maksā Karēvis !


 efektivitātes* -laika posms kurā merķa tēls un tā prakse nau mainijusies.     
ZRK*-ZenītRaķešu Kompleks.
Guided*-vadāms
GWS-(Guided Weapon Sistem)-Vadāmā Ieroču Sistēma .

                                   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru