Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 10. oktobris

Strēlnieku 25/ 40mm atbalsta sistēma.

 Vairumā mūsdienu valstu strēlnieku nodaļas ieroču listē ir ietverts 40mm zemstobra granātmetējs. Pasaulē plašāk izplatītākais zemstobra granātmetējs ir ASV M-204 modelis. Visu esošo zemstobra granātmetēju trūkums,mazā precīzā raidijuma distance . Strēlniekam ir problemētiski precīzi trāpīt tipveida ''loga'' izmēra mērķī, distancēs kuras ir lielākas par 150 m. Tipveida mērķi kuri atrodas atklātā apvidū , šķēršla aizsegā ar pastāvošo ieroci nau satriecami vai prasa nesamērīgu munīcijas izlietošanu.  Vienlaikus, minimālo kaujas spēju 40mm zemstobra granātmetējiem saglabājot pilsētvidei raksturīgā kaujas vidē. Mūsdienu kaujas laukā tiem kļūstot par nevajadzīgu "balastu'' karēvja ieroču bruņojuma listē.
Galvenais ierobežotājs, 40mm granātas mazais sākuma ātrums un munīcijas tehniskais izpildijums. Sākuma ātrums nosaka raidijuma lādiņa trajektoriju un ir galvenais precizitāti ierobežojošais faktors. Izmantojamā munīcija nodrošina vien taisnā tēmējumā, atklāti izvietotu mērķu satriekšanu. Vienlaicīgi distance kurā ir iespējams veikt precīzo "punktveida" iedarbību ir divreiz mazāka par pretinieka strēlnieku ieroču mērķētās pretuguns pārklājumu. Tādejādi 40mm zemstobra granātmetējiem kalpojot vairāk kā palīgfunkciju veicējs apgaismes ,dūmu marķieru izlicējs utt.   Vienībai realizējot pozicionālu aizsardzību, kalpojot par pretinieka uzbrukuma nodomu "traucētāju". Uzbrukuma realizēšanai nepietiek precīzās sniedzamības, iztiekot vien ar mazefektīvo ''uzkārto-mīnmetēj '' laukuma uguni. Situācijas labošanai rindā valstu ir inicētas izstrādes kurām būtu jaatjauno karēvju bruņojuma listē rokas vai zemstobra granātmetējs. Jauno izstrādņu pamatā atrodas  palielināta sākumātruma 20/25mm munīcija. Ieguvumi saistas ar lādiņa plaknes traektoriju un munīcijas iestādāmā soļa palaidēju. Lielāks ātrums ļauj realizēt tālāku un precīzāku sniedzamību. Realizētais lādiņa iestādāmā soļa palaidējs nodrošina tā eksploziju virs mērķa , vai aiz šķēršļa. Dotajā momentā tiek izmēģinātas un ir apritē trīs dažādas ieroču koncepcijas.

                                            ASV izvēlētais ceļš XM-25 Punisher*


Kā pirmā ir Heckler & Koch /ATK kompāniju piedāvātā  XM-25 Pusautomātiskā, Personālā, Gaisā detonējama ieroču Sistēmas izstrādne. Strēlnieku rīcībā nonākot pusautomātiskam 4 lādiņu granātmetējam. Dotajā momentā XM25 izmēģinājumu eksploatāciju iziet Afganistānā.
Otrā, D-Korejas sistēma K-11(K-OICW) ir apvienojs sevī strēlniekieroci ar automātisko 20mm granātmetēju.
Kā sistēmu filozofijas pretstats ir trešā, Izrēlas ieroču ražotāju piedāvātais Multi Purpose Rifle System (MPRS) pamatā saglabājot 40mm kalibru un tradicionālo zemstobra M-204. Galvenie uzlabojumi saistas ar pievienojamo munīcijas programētāj tēmeki. Risinājumam nodrošinot precīzu trāpijumu 250m istancē. Munīcijas iedarbība pieaug izmantojot iestādāmā soļa palaidēju. Turklāt sistēma ļauj strēlniekam pielietot dažādus munīcijas tipus, ieskaitot ar iestādāmā saļa palaidēju aprīkotas stobra granātas un ar CCD kamerām aprīkotas izlūk granātas !

MPRS sistēmas plusi ir
a)-  munīcijas dažādība un lielais veicamo uzdevumu klāsts.
b)-strēlnieka rīcībā esošais lielais munīcijas arsenāls.
c)-ieroču sistēmā realizēti brīvie munīcijas un stobra ''standarti ''
d)--ekonomiski pieejama sitēma.
 Kā sistēmas mīnus :
a)- iztrūkst 4 lādiņu moment zalve
b)- mazāks precīzais plaknes uguns pārklājums.

Uzskatāmi salīdzinājumi :

XM25 Punisher ir specializēta sistēma ar monopl ražotāja 25mm iestādāmā soļa palaidēja munīciju.
Realizētā 25mm munīcija lietderīgās ''kravas'' un mērķnozīmes rādītājos paspēlē 40 mm.
Sekojoši, arī veicamo uzdevumu klāstā. Specializēts ierocis rada specializētu, kaujaslaukā labi atpazīstamu karēvja ''tēlu".
 Lielākais tehniskais  mīnus, ieroča svars !  Nepielādēts 6,35kg + tēmeklis1,4kg +4 lādiņi(pielādēts)=8,7kg bez munīcijas rezerves . Strēlniekam japieskaita vel pašaizsardzībai domātā ieroča svars un rezerves  munīcijas minimums ! No tā izriet ka sistēma funkcionāli piesaistīs divu karēvju personālu.
Ieroča cena tiek vērtēta no 25 līdz 35.000 $ ,maksa par munīcijas vienību(pašreiz)-1000$ ,bet līdz ar lielražošanu gaidāms kritums līdz 25$- 35$ par vienību.
XM25 Punisher lielākais plus ir iespēja veikt 4 lādiņu zalvi apvienojumā ar lielo iedarbības tālumu, no 500 līdz 600m ! Precīzā ''punktveida'' iedarbība saglabājas līdz 400m.
 D-Korejas ieroča trūkumi ir analoģiski XM25 sistēmai , svars -11,5kg kurš neietver rezerves munīciju !
.
Pretstatus , Izrēlas MPRS--tēmeklis+ M-16/M204+ 1 lādiņš(40mm) =6,35kg+ munīcija/ virskalibra stobra granātu(35-50mm) variantā munīcijas resursi pieaug. Ieroču sistēma ir izgājusi kaujas pielietojumu un turpina pilnveidoties. Iespēja elastīgi mainīt munīcijas kalibru un tipu paver milzīgas tālākās attīstības iespējas.  Galvenokārt tas saistas ar  perspektīvo 40/50mm precīzās radiononovades vai lāzernovades granātu-munīciju ! Iespējās ir CCD/IS precīzās  interaktīvās korekcijas* granātu parādīšanās. Esošās izmaksas saistas vien ar tēmekļa iegādi un munīciju, nemazsvarīgi ka MPRS ir integrēta vienotajā kaujas pārvaldes matricē ! Kaujaslaukā bez satriekšanas funkcijām veic mērķu atklāšanu un to ģeolokalizāciju*!

precīzās interaktīvās korekcijas granātas*-analoģiskas mīnmetēju mīnām, uzkārtā trajektorija,novade ''caur''granātas ccd/is .Šādu lāzer,ccd/is novades granātu cena atradīsies līdz 1000$ robežās.
Punisher*-sodītājs.
ģeolokalizāciju*-mērķa ģeotelpisko datu noteikšanu, radot Tīklā Bāzēta Karadarbība* nepieciešamo mērķnorādes datu pamatu.
Tīklā Bāzēta Karadarbība*-/Network Centric Warfare/- karadarbības vienotā informatīvā matrice.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru