Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 8. oktobris

120 mm unversālās artilērijas sistēmas -II.

Pirmā rietumu pasaules unversālās artilērijas sistēma radās Somijā. Kompānijai  PATRIA radot unversālo vienstobra /divstobra 120mm līniju  NEMO/ AMOS.
Raksturojas kā pasaules efektīvākā un nāvējošākā unversālā artilērijas sistēma ! Savos taktiski tehniskajos rādītājos tālu pārspējot jebkuru no konkurentiem. AMOS sistēma veiksmīgi apvieno trīs mūsdienu artilērijas  pamatprasības : uguns izstrādes efektivitāti , mobilitāti un integrētība vienotajā kaujas informatīvajā matricē.
 Mehānika, uguns efektivitāti nodrošina lādēšanas automāts un divstobru risinājums. Pateicoties lādēšanas un mērķnorādes datu automatizācijai  sistēmas spējās ir veikt minūtē 26 lādiņu zalvi !!! Izmantojot ,, dažādas trajektorijas, vienlaicīgs trieciens''** principu , pretinieku vienlaikus* sasniedz 14 raidijumi !!! Lādēšanas automāts un uguns vadības sistēma nodrošina 4 dažādu, telpā atstatus izvietotu mērķu vienlaicīgu satriekšanu katram no tiem veltot līdz 3 lādiņiem. NEMO/AMOS sistēmās ļauj izmainīt armijas vienību organizātorisko uzbūvi un pielietojuma taktiku. Taktikā, organizātoriski pārejot no lieliem* vienkopus izvietotām batareju formējumiem uz atsevišķi ņemtām artilērijas iekārtām. Pielietojumā praktizējot : zalve-pozīcijas maiņa -zalve principu. Šādu iespēju pamatā ir mehānikas, automātikas un sakaru tehnaloģiju veiksmīgais apvienojums. Ciparu tehnaloģiju* veidotā tīklā balstītā  kaujas pārvaldes matrice, nodrošina automatizētu mērķnorādi. Nau jabrīnas ka šādas avangarda izstrādes notiek mazās valstīs, tādā kā Somija*. Līdz ar sistēmas milzīgo spēka reizinātāja koificentu, tā ļauj racionalizēt armijas organizātorisko uzbūvi. Ziemeļvalstīm raksturīga iezīme, veidot un pieņemt bruņojumā uzdevumos unversālas bruņojuma sistēmas.Tādejādi ļaujot veidot skaitliski mazākus, bet ne ugunsiedarbībā un risināmo uzdevumu klāstā vajākus armijas formējumus. Vidēji 1 AMOS sistēma ir līdzvērtīga 12 -16 atbilstošā kalibra mīnmetējiem vai 105 mm haubicēm. Somijas pirmpirkums ietver 24 AMOS sistēmas.

                                         PATRIA -120mm AMOS  unversālā artilērijas sistēma.

 Kā trešā unversālā sistēma jamin Lielbritānijas izstrāde AMS-II. Vairumā savu parametru līdzinās iepriekš minētiem. Sistēmas pusautomātiskā lādēšana nodrošina iespēju veikt pirmos 3 raidijumus /15 sek.,un 13 raidijumus / minūtē. Lielākie trūkumi , 2,5t lielais svars un divu karēvju apkalpe ! Priekštatu par pilnību vai trūkumiem gūstami salīdzinājumos, AMOS divstobru moduļa svars ir 3,5 t.  Iepretim, NEMO sistēma ir bezapkalpes un 1,65 t. Risinājumam ļaujot praktizēt ātru moduļu integrāciju kāpurķēžu, riteņu un jūras nesējos.
Somijas krasta aizsardzības spēku Watercat M12/ JUMO kuteris. Tehniskiem parametriem kalpojot par pamatiemeslu kamdēļ NEMO sistēma gūst panākumus starptautiskajos tirgos.

Kluso Somijas ieroču meistaru* darinātās artilērijas sistēmas ir nokļuvušas pasaules tirgus spicē !!!

Spēka reizinātājam*-izpaužoties kā sistēmas savēršanas un izvēršanas laiks, raidītās uguns zalves lielums noteiktā laika posmā*, veicamo uzdevumu klāsts un  izdzīvošanas koificents.Iegūtos lielumus salīdzinot ar rādītājiem kuri piemīt atsevišķi ņemtai 120/105mm artilērijas vienībai vai to grupai.

Noteiktā laika posmā *, armijas artilērijai izprotot kā : 1 minūtē veiktie raidijumi, pielietotā dažādā trajektorija nodrošina vienlaicīgu lādiņu ierašanos , atšķirība 1-4 sek . Svarīgākais rādītājs ir pirmās zalves lādiņu skaits un saskaņotība laikā. Izskaidrojas  ar  pirmās  1min. zalves efektivitāti , pārsteiguma faktors !
Turpmāk sekojošās jau ir mazefektīvas , pretinieks ir atradis patvērumu vai veicis manevru.

Somijas ieroču meistari*-izprotam ka NEMO/AMOS artilērijas sadaļa ir Somijas ,,Patria'' kompānijas radīta un kontrolēta tehnaloģija. Zviedru puses dalība aprobežojas ar CV 90 un CB90 nesēju platformām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru