Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 16. oktobris

Portatīvie zenītraķešu kompleksi-I

 Laiks : p.gs.60 līdz 70 gadi. Minētais laikaposms ir raksturīgs ar to ka pasaules valstu armijās tiek pieņemti bruņojumā portatīvie mazgabarīta Personālie zenītraķešu kompleksi*. To galvenais mērķuzdevums ir armijas vienību un atsevišķi ņemtu objektu aizsardzība no pretinieka aviācijas. Ierosme šādu kompleksu radīšani, taktiskās aviācijas* izmantotie zemie* lidojuma augstumi.  Vidējie* augstumi lidmašinām kļuva nepieņemami  radītā satriekšanas riska sakarā. To radija pretinieka armijas līmeņa mobilie vidējās sniedzamības* zenītraķešu kompleksi. Izmantojot zemo augstumu lidojuma taku, neitralizējās vairums ZRK tehnisko parametru, tādejādi atverot armijas ievainojamības logu. Šāda apdraudējuma likvidēšanai lielvalstis p.gs.60 gados rada personālos zenītraķešu kompleksus. Kā tādi kalpo PSRS radītā 9 K-32/34/36 Strela un ASV FIM-43 RedEye . Turpmāk ar šādiem lētiem PZRK tiek piesātinātas armijas un flotes vienības. Kompleksos izmantojamā IS pašnovades tehnaloģija ļauj realizēt principu ''izšāvu-aizmirsu''. Pirmās paaudzes kompleksu trūkumi  meklējami IS tehnaloģijas mazatīstībā un kā sekas , plaša pielietojumu ierobežojošo priekšrakstu liste.
Galvenie no tiem saistas ar mērķa leņķa stāvokli telpā, attiecībā pret ,,šāvēju,, un sauli, meteoapstākļi un dienakts tumšā laika radītie ierobežojumi. Saistībā uz meteo apstākļiem , Centrāleiropā rudens, ziemas perjodā šo ieroču efektivitāte varēja sarukt no 30 % līdz 80% robežās. Gadalaikiem padarot ieroci mazefektīvu vai nerealizējamu. Nelabvēlīgiem meteoapstākļiem tieši veicinot aviācijas taktisko izdzīvošanu. Turklāt Ip. IS-raķešu realizācijas moments iestājās vien pēc mērķa ''pārlidošanas'', raķetei veicot iedzīšanu.  Tehnaloģijas nepilnība kalpoja par priekšrakstu turpmākai alternatīvai PZRK attīstības tendencei. Viens no šādiem tehniskiem risinājumiem ietvēra  ,,tradicionālo gabarītu'' zenītraķetēs plaši izmantojamo radiokorekcijas principu. Ideja : pārnest un apvienot jaunajā izstrādnē divus principus. Krustojot sauzemes prettanku kompleksos  realizēto manuālās novades principu ar zenītraķetēm raksturīgo radiokanālu. Lielbritānija, Z-Īrijā Belfāstā bāzēta kompānija ''Short Brathers'' rada PZRK Blowpipe-I kuras novade atbalsta manuālo radionovades principu. Tehniski, risinājums vērtējams kā izcils ! Blowpipe-optisko atklāšanas un radionovades sistēmu ''saspiežot'' niecīga izmēra blokveida struktūrā. Izvēlētam  radionovades principam novēršot daļu  IS-tehnaloģijai raksturīgo ierobežojumu.
Galvenais, dodot iespēju satriekt mērķi no aktuāliem priekšējās pussfēras leņķiem.

                                                         PZRK,, Blowpipe'' S-15

Turpmākā eksploatācija un karadarbības prakse uzrāda sistēmas šaurās vietas. Lielākais no trūkumiem ir tajā realizētā manuālā novade. Pirms kauju prakses apkopošanas,  tehniskie eksperti norādija uz šo būtisko trūkumu. Salīdzinājumam ilustrējot ka :  tanka un zemu lidojošas lidmašīnas pavadīšana ar manuālo mērķkorekciju ir principiāli atšķirīgi procesi. Bruņtehnikas apšaude pamatā veicama frontāli vai sāniem, tās ātrums un līdz ar to lenķa attiecību izmaiņa norit salīdzinoši lēni. Manuālā korekcija liek operātoram vienlaicīgi pavadīt tēmeklī mērķi un manuāli koriģēt raķetes lidojuma taku. Princips raksturīgs p.gs.60-70 gados Ip.* PTRK* ietvertam novades risinājumam. Lidmašīnu zemā lidojuma taka apvienojumā ar ātrumu un agresīvu manevru padara šādu divkanālu  novades principu mazefektīvu.  Turpmāk Malvinu/Folklendu karadarbībai  apliecinot praksē šo teorētisko pieņēmumu.
Karadarbības laikā britu vienības raidija  vairāk kā 97 Blowpipe-I raķetes no kurām tikai 2 vainagojās ar trāpijumu. Norādot ka notriekti tika lēni lidojošie mērķi- helikopters ,,Sea King'' un reaktīvā mācību-kaujas klases lidmašīna MB-339. Pēc konflikta Armijas vidū iegūstot nicīgu apzīmējumu "drain-pipe".* Neskatoties uz sākotnēji tehnisko ekspertu izteikto viedokli, ierocis iegūst plašu eksploatantu loku. Vairums no tiem ir britu ilglaicīgie bruņojuma tirgus klienti.
Pirmās prakses nestās atziņas liek pilveidot kompleksu. Pamatā uzlabojumi skar novades sistēmu, tai kļūstot pusautomātiskai. Operātora pienākumus noreducējot līdz mērķa fiksēšanai tēmeklī, bet novadei nepieciešamo datu ģenerēšanu automatizējot. Princips raksturīgs II.p. PTRK novades sistēmai. Veikto izmaiņu rezultātā kompleks no Blowpipe pārtop par Javelin S15 /Blowpipe II/
Neskatoties uz sākotnējām neveiksmēm  turpmākā pilveidotā kompleksa kaujasspējas ir vērtējamas kā augstas. Pirmkārt saistībā ar tradicionāliem kaujas lauka mērķiem, helikopteriem un triecienlidmašīnām.

Zems*-lidojuma augstumi no 90m līdz 1000m.
Vidējie*-5000-7000m
taktiskā aviācija*-av. kaujaslauka taktiskā līmeņa uzdevumiem  līdz 700km.
Blowpipe*-tiešs tūk.-sprāgstošā caurule.
drain-pipe*-notekcaurule(pārnestā nozīmē-līdzekļi un resursi)--> palaist vējā, pūt un palaid
Ip.PTRK *-I paaudzes ,PretTanku Raķeš Kompleksi -raksturojas ar manuālu novadi divos kanālos(optiskais tēmeklis+mērķnovades datu ģen.)                
IIp.PTRK*-raksturojas ar automatizētu mērķnovades datu ģenerēšanu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru