Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2015. gada 8. septembris

Konflikti, Jemena,Sīrija.

 Minēto valstu pilsoņkara īpatnība, likumīgās varas atjaunošana notiek ar aktīvu ārvalstu armiju palīdzību. Jemena, konflikta cēloņi slēpjas klanu interešu, reliģiskās šītu-zaidisma (houthi*) un sunnītu pretrunās, korupcijā un netaisnīgā varas sadalē. Konflikts ir kārtējais mēģinājums apvienot ziemeļus un dienvidus. Gāztā Mansur Hadi prezidenta (sunnīts) varas atjaunošana notiek Saud Arābijas veidotas koalīcijas: AAE, Omāna, Katara un Kuveita. Piecām Persijas līča valstīm pievienojas Sudāna, Jemena, Ēģipte. Militārās intervences lielākie panākumi saistas ar pirmo posmu. Aviācijas triecienu mērķi : armijas arsenāli ,kazarmas ,aviobāzes ,civilās infrastruktūras objekti ,to skaitā hospitāļi. Turpmākā sauzemes karadarbība rada pārteigumu. Pretēji gaidītai ātrai uzvarai ārvalstu koalīcija sastop problēmas. Tādas ir spēku integrācijā,bet lielākā ir skaitliskā nepietiekamība. Konflikta norise atklāj ka tai naidīgu, houthi kontrolēto teritoriju atbrīvošana un sekojošai kontrolei ir nepieciešams daudz lielāks spēku grupējums. Neskatoties uz Saud Arābijas, Kataras, Omānas un Kuveitas  finansu iespējām šo valstu sauzemes spēku kapacitāte ir nepietiekama. Uz to norāda Pakistānas atteikums ņemt dalību invāzijā. Konflikta ieilgšana rada problēmas vidējā un ilglaicīgā termiņā. Saud Arābija izvairās iesaistīt konfliktā armijas formējumus ,bet neaizliedz nepieciešamā resursa vervēšanu. Iemesli, cilšu radniecība un karadarbības vidē cirkulējošā ideoloģija slēpj draudus karaļvalstij. Ēģiptes iekšējās problēmas saista armijas dalību intervencē.  Nepieciešamos apjomus cenšoties izveidot no 5000-6000 lieliem Jemenas brīvpratīgiem un neformālām cīnītāju grupām. Šo karēvju kaujas lietdrība ir salīdzinoši zema. Persijas līča  valstīm ir raksturīgas kopējas problēmas ko rada cilšu struktūra. Neskatoties uz lielu modernās tehnikas skaitlisko daudzumu šo armiju kaujasspējas īpatnībs saitas ar militārās subordinācijas vertikāli. Tā ir raksturīga Eiropas feodālā laika armijām.Militāro kadru trūkumu Persijas līča vastīs tiek novērsts ar  Pakistānas algotņiem. Problēmai ierobežojot resursu apjomu un secīgi apgrūtinot rotācijas principa pielietošanu. Koalīcijas spēku spējīgāko kodolu veido AAE armijas kontingents. Spēku lielums: Saud.Arābija-finansēti algotņu grupējumi, AAE-3000 karēvju, Omāna -x- karēvji, Bahreina- aptuveni 100 karēvju, Katara-1000, Kuveita-aviācija, Jemena un Ēģipte aviācija ,flote un SnS grupas, Pakistānu pārstāv algotas drošibas grupas, Sudāna-aptuveni 6000 karēvju. Saud Arābijas koalīcijai ir apsalūts tehniskais un finansiālais pārsvars. Neskatoties uz to Jemenas, houthi lojālie armijas spēki vairākkārt pielieto SS-21 ''Scarab''/Točka/  raķetes.

                                                   
 Šo precīzo taktisko raķešu izmantošana jau otro reizi rada ievērojamus zaudējumus. Svaigākais ,trapijums munīcijas apgādes punkā izraisa 45 AAE, 10 Saud Arābijas un 5 Omānas karēvju bojāeju. Sauzemes sadursmēs pretinieks demonstrē augstu taktisko izglītotību.

                                           Uzbrukumi S. Arābijas robežposteņiem ,M-60A3
          
 Galvenās problēmas ir pretinieka tehniskais pārsvars un realizētā jūras blokāde. Karadarbībai iegūstot partizāņkara veidolu  koalīcijas spēkiem nāksies saskarties ar ikdienišķiem personālsastāva zaudējumiem. Vairumam koalīcijas valstu nau gatavas šādi ilgstošai karadarbībai.
Sīrija, konfliktam cēloņi līdzīgi, tā ir norma jebkurā arābu valstīs. Patiesie cēloņi Bušera Assada vēlme pakāpeniski reformēt valsts drošibas sistēmu. Mēģinājums padarīt to dažādām reliģiskām un cilšu kopienām pieejamāku. Reformu ''ceļa kartei'' atdarinot Persijas līča valstu praksi, Vairojot režīmam lojālu pilsoņu loku. Izmaiņas armijas komplektēšanas principos izraisija kontroles sviru zaudēšana drošibas sektorā. Radot labvēlīgus priekšnoteikumus režīmam naidīgu  grupu darbībai.  Kopš karadarbības izraisīšanas 2010 gada B. Assada režīms ir noturējies pateicoties Irānas un Krievijas palīdzībai. Irānas palīdzība iekļauj finanses ,ieročus un munīciju,instruktorus un kaujinieku formējumus. Krievijas dalība konfliktā aprobežojās ar diplomātisko, finansu, ieročiem un munīciju. 2015 gadas kļūst zīmīgs ar to ka Sīrijas konfliktā tiek iesaistīti Krievijas BS ! Ārvalstu portāli ziņo par  intensitātē augušu flotes desantkuģu un transportaviācijas cirkulāciju. Bulgārijai noliedzot nacionālās gaisa telpas izmantošanu Krievijas transportaviācijai ,bet Grieķijai vilcinoties ar atbildes sniegšanu. Bosfora un Dardenēla jūras šaurumā novērotais, Krievijas JKF- 4400t. un 9000t. desantkuģu cirkulāciju ko papildina ''Krim'' kuģniecībai piederošais  10.000t .''Aleksandr Tkačenko''-''Ro-Ro'' klases transports. Pēc Krievijas armijas avīzes ''Krasnaja zvezda'' publikācijā minētā,  desantkuģi ir veikuši 10 atspoles cirkulācijas. Augusī aktivitāte tiek izskaidrota ne tikai ar bruņojuma, munīcijas piegādēm,bet arī ar abu valstu starpā notikušām pārbīdēm*. Eksperti, izmaiņas pamato to ar jauniegūtu bāzes vietu Latakijas provincē. Par notikušo izmaiņu kvalitāti liecina arī saņemtā informācija par Krievijas Bs Mig-29/-31M, Su-27/-34 izvēršanu Latakijas aviobāzē un to klātbūtni Sīrijas gaisa telpā. Turpmākā informācija liecina ka Su-34 un Mig-29 veic triecienus. Aviācijas klātbūtnei pildot divus uzdevumus : Sīrijas spēku atbalsts un Francijas,Turcijas, ASV, Lielbritānijas aviācijas korektu uzvedību Sīrijas gaisa telpā. Latakijas reģions ir alavītu,Sīrijas prezidenta atbalstāju mājvieta. Kritiskā situācija Sīrijā spiež Krievijai izvērst elites SnS un GDS grupējumu. Autors, ierobežotā kontingenta apjoms Sīrijā varētu saniegt 7000 karēvju*.Varbūtējā prognoze,  Krievija ir ieguvusi Vidusjūrā tai nepieciešamo, no 70 km2 līdz 100km2 ekskluzīvas bāzes tiesības. Sīrijas krustpunktā saduras : Krievijas-ASV-Irānas-Saud Arābijas intereses.
          
Militāro konfliktu kartes-polgeonow.com
šītu-zaidisms*-persiešu -Irānas reliģija ,Sunnīti-Saud Arābijas pasaulē izplatāmā. dominē Persijas līča valstīs,Pakistānā , ultrarkonservatīvs salafītu* atzars ir al-kaedas galvenais Ideoloģiskais pamats. Problēmvalsts kuras saņem Saud Arābijas finansu atbalstu- Sudāna.....
P.S.; 10-13.09.15. Houthi un tiem lojālās Jemenas Bs daļu kopīgi veikā offensīva ir vainagojusies ar 4 Saud Arābijas pierobežā esošo bāzu pārņemšanu. Saud Arābijas vadītā koalīcija ir cietusi  pirmos jūtamos dzīvāspēka un tehnikas zaudējumus to vidū saudiešu un emirātu oficieri. Koalīcijai zaudējot no 19 līdz 21 tehnikas vienībām:bruņmašinas ,kkm ,tanki(M60M3 /M-1A2).
Latakijas province..
 pārbīdēm*--MTAP- Tartusas ostā atrodas Kievijas JKF- Materjāli tehniskās apgādes punkts .
 2015 gada martā Sīrijas valdība  piedāvā MTAP pārvērst par pilnvērtīgu bāzi, kremlis atsaka.
7000*-13.09.15. Krievijas BS kontingents atrodas 1000 karēvju robežās ar strauju augšnas perspektīvu. Latakijas avb. transportlidmašinu An-124 palīdzību tiek nogādātas pirmās 4-8 MZARS ''Pancirj''S1.
P.S.-pastāv liela varbūtība ka Krievija -Sīrijā realizēs racionālu jaunas valsts plānu ,līdzīgi kā Gruzijā -Abhāzija ,Dienvid Osetija un Ukrainā -Doņeckas  republika. Šajā gadijumā Krievija iegust Vidusjūrā pastāvīgu JS,GS un Armijas bāzi . Alavītu kopiena iegūst mononacionālu valsti ar piekļuvi jūrai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru