Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2014. gada 23. decembris

Britu savdabība, tanks Challenger-2.

Britu tehniskie risinājumi izceļas uz pārejo fona ar savdabību.Militārās tehnikas gadijumā  ''vel labāks'' principam konfliktējot ar izmaksām un apjomiem. Otrā pasaules kara laikā gūtās atziņas.  ASV un Lielbritānijas saskarsme  kaujaslaukā ar Vācijas tankubūves vērtībām radija izpratni par bruņas nozīmi. Turpmāk tai atspoguļojas pēckara tankubūvē. Šodien britu tankubūvi reprezentē  ''Challenger''Mk-2 modelis. Līdzīgi kā ASV un Vācijas modeļos bruņas aizsardzībai ir  prioritārs status. Tanka standarta svars neizdalās uz pārejo konkurentu fona -62,5t. , bet ar papildus bruņas aplikāciju saniedz -74t. ! Ilustrācijai , M1A2 - 62.5t. ,Leopard-2A5/A6-62,5t. Britu ražojums ir pārāks bruņas aizsardzībā* ,bet paspēlē saviem konkurentiem ātruma rādītājos. To nosaka tradicionāli* vājākas dzinējbūves pozīcijas par ASV, Vācijas un Francijas ražojumiem.


Britu savrupais tankubūves ceļš ir ilustrējams ar vītņstobra lielgabalu un progresīvo hidropreimatisko piekari. Konservatīvais skatijums p.gs.80 liedza britiem pieņemt NATO veikto pāreju uz 120mm gludstobra lielgabaliem. Ateikuma pamatā, tehniskie raksturlielumi: sniedzamība un precizitāte. Nemazsvarīgi rādītāji 120mm vītņustobrs apvienojumā ar munīcijas specifiku ļauj satriekt pretinieku 3500-4000m distancē. Vairāk kā pārliecinošs arguments pretstatā gludstobra 2000m distancei.Atšķirībā no 120mm specializētās APFSDS, HEAT dalītai mērķnozīmei, briti izmanto unversālu HESH munīciju. Šodien HESH munīcija galvenais trūkums ,nelielais ''Challanger-2'' parks. Britu izvēlētā HESH munīcija atšķirās no gludstobra APFSDS munīcijas ar mērķiedarbības principu. Lielākā atšķirība pastāv starp HESH un HEAT munīcijas mērķiedarbi. Vītņstobra gadijumā saglabājs APFSDS efektivitāte, bet  HEAT munīcija zaudē to. Turpmāk maziem iegādes apjomiem izraisot munīcijas vienības cenas eskalāciju. Tanka 120mm gludstobra lietotāju skaita radītais ekonomiskais efekts pārmāc precizitātes un unversāluma priekšrocības. Pakāpeniskie gludstobra un mūnīcijas uzlobajumi demonstrē līdzīgus no 3500m līdz 4000m* sniedzmības rādītājus. Nepārspēta paliek vītņstobra raidijumu precizitāte ko papildina HESH munīcijas pretbunkuru un sķēršļu iznīcināšanas iespējas. Nošķirtība no NATO standarta šodien aprobežo ''Challenger-2'' ugunsiedarbi un sadārdzina tā eksploatāciju. Tankam iztrūkst laika soļa munīcijas palete kura ļauj cīnīties ar pretinieka apvidū izsētu dzīvospēku. Seviška nozīmi iegūst spēja  satriekt pretinieku pilsētas apbūves šķēršļu aizsegā. Atbilstošu līdzekļu apjoms munīcijas izstrādei spētu novēst munīcijas listes nepilnību. Lielbritānijas BS ekonomisko apsvērumu ietekmē paredz atteikties no 120mm vītņstobra savdabības. Plānoto ''Challenger-2'' tanku stobra nomaiņa ar izmaiņām ugunsnovades sistēmā saistas ar izdevumiem. Budžeta ekonomijas apstākļos ''Challenger-2'' modernizācijas programa cieš sakāvi.

 bruņas aizsardzībā*- frontālais projekcijas laukums  m2 v m3. Mazāks tilpums  rada vairāk bruņas uz m2.

tradicionāli* -p.gs.90 britu mašinbūve raksturojās ar vāju dzinējbūvi. Galvenais iemesls kapeic  Vācijas KMW/BMW varēja pārņēma britu aktīvus.

4000m*-HESH munīcija 4000m atkarībā no mērķa bruņas kvalitātes spēj to iznīcināt vai padarīt tālākai kaujai nederīgu. APFSDS- munīcija  4000m spēj satriekt tikai vienkāršākos mērķus ,trāpijums modernam T-90 pieres daļā neradīs tā tālāko kaujas nespēju.

                                                      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru