Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2016. gada 11. augusts

Flote, Cilvēka faktors.

 2015 gadā Lielbritānijas KJS raķeškodolzemūdenes ieroču daļas -tehniskais inženieris  Viljams MakNeillijs publicē WikiLeaks.org pārskatu par drošibas nepilnībām britu raķeškodolzemūdeņu personāla pielaidē. Paralēli fiziskās drošibas nepilnībām, uzskaitīti ir arī nemazāk svarīgie drošibas tehnikas pārkāpumi. Pārskatā tiek vērsta sevišķa uzmanība uz psihaloģiski un psihiski nepiemērotu personu klātbūtni zemūdens kodolnesēja apkalpē. Atzīmējot ka pat atbilstoši izglītotu personu trūkums darbaspēka tirgū nedrīkt pazemināt personas psihiskās atlases slieksni. Trūkumi ir netikai atlases sistēmā, bet arī peronīgo mantu drošibas caurskatē. Šajā jomā joprojām strādā vecā labā britu lojalitātes politika, Es uzticos Tev.

                                                        BRAz*- HMS.''Vanguard''.

 Šāda formāla drošibas prakse Sistēmā kurā akumulējas divu veidu kodoltehnika, agrāk vai vēlāk radīs fatālu incidentu. Sevišķi uzsverot ka psihiski nestabils ekipāžas loceklis var izmantot drošibas trūkumu peronīgo mantu caurskatē saviem tālejošiem mērķiem. Ļaujot suicidāli tendētai personai brīvi ienest zemūdenē ieročus vai sprāgstvielas. Atgādinot ka kodolzemūdeņu apkalpes vēsturē jau ir fiksēts suicidāli motivēts šaušanas incidents. Autors, ilustrācijai- atgadijumi ar suicidāli motivētiem civilās aviācijas  pilotiem ieroināja pārskatīt drošibas priekšrakstus un novērst 1 pilota faktu kabīnē. Civilājā aviācijā piloti iziet vienādu ar pašažieriem fiziskās drošibas caurskati.  Kodolzemūdeņu gadijumā  izgaismojas divu līmeņu drošibas sistēmas nepilnības: fiziskās kontroles un personāla garīgi-psihiskās veselības caurskatē. Mūsdienu kodolzemūdene kā kaujas platforma ir ciešāk integrētā un vienlaikus bīstamākā flotes sistēma. Kuģis nepārtraukti atrodas ārējas bīstamās vides iedarbībā. Ārejam faktoram pieskaitot iekšējo : kodolenerģētisko,tvaikturbīnas, elektoģenerācijas un un augstsprieguma sadali, ieročus -torpēdas, raķetes ar kodolblokiem,skābekļa-ūdens ģenerācijas un reģenerācijas, hidrauliku, augstspiediena gaisa sitēmu, automatizētu ugunsdzēsības(slāpeklis/helons) un kuģa vadības  mehāniku. Kuģa integrācijas pakāpe izvirza apkalpei augstas tehnikās ,gārīgās un psihiskās veselības prasības. Psihiski nestabilas persona ņemot vērā kuģa komplicētību var vienkārši ar apzināti kaitniecisku darbību pazudināt apkalpi un kaujas kuģi kopumā. Ja šadā tehniski saspiestā telpā nonāk persona ar specifiskām zināšanām par sitēmas darbības īpatnībām kuras tiek apvienotas ar nelielu sprāgstvielu daudzumu, iznākums var būt letāls.

BRAz* - Balistisko Raķešu Atomzemūdene.  /BR -galvenais ierocis (mērķnozīme) Atom -dzinējiekārta  z-kuģa klasifikācija (zemūdene).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru