Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2016. gada 7. aprīlis

Ukraina un AT105 Saxon.

 Par labu indikātoru stāvoklim Ukrainas armijas apgādē ar bruņtehniku var kalpot Lielbritānijas bruņtransportiera AT105''Saxon'' negaidīti labie panākumi.Neskatoties uz Ukrainas lielajām bruņtehnikas rezervēm to tehniskā revīzija un atjaunošana prasa laiku un līdzekļus. Turklāt atsvaidzīnātā tehnika saglabā visus tai iedzimtos trūkumus , zemu eksploatācijas noturību. Rezultātā armija saņem skaitliski pietiekamu  daudzumu, bet ikdienas praksē kaujas gatavo bruņtehnikas vienību skaits būtiski atšķirās no saņemtā daudzuma. Bruņtehnikas skaita deficītam ierobežojot daļu kaujaspējas. 2014 gadā Ukraina bruņtehnikas trūkuma apstākļos iegādājās Lielbritānijā 75 ''Saxon''  BTR vienības.  Šķietami smieklīgs fakts ja apskatam oficiālos skaitliskos rādītājus.Turpmākā ierindas eksplotācija nodemonstrēja augstu tehnikas noturību,izraisot tālākos bruņtransportiera iepirkumu. Nākamais gads tiek veltīts pasaulē izklīdušās cilts apzināšanai. Bruņtransportierim apliecinot netikai eksploatācijas, bet arī pretložu un mīnu bojājumu noturību. Uguns izmēģinājumos konstrukcija spēja izturēt pat 14,5x 114 /B-32 bruņsitēja lodes raidijumu, distance  1300/1500m !  Kauju rajonā konstrukcijai mīnu detonāciju rezultātā izglābjot vairāku karēvju dzīvības.
Pretstatā , BTR-70/80 un PT-mīnas detonācija izraisa minimums 1 bojāgājušo un 1-2 ievainoti/kontūzēti. ''Saxon'' piemērots ilgstošam 96 km/h manevram .  Tehniskā komplektācija,izmantoti  kravasmašinu''Bredford'' markas dzinējs ,pārnesuma un ritošā daļa, Risinājums nodošina ļoti augstu eksploatācijas noturību un rezerves daļu* pieejamību.Ukrainas pieredze, sākotnējās raizes par rezervesdaļu trūkumu pēc pirmā eksplaotācijas gada atkrita. Tās nav vajadzīgas ! 2015 gadā ''Saxon'' skaitam Ukrainas Bs saniedzot 94, bet 2016 gada laikā tiks piepulcinātas aptuveni  220 vienības, kopskaitā sasniedzot 280- 314 vienības.  2016 gadā Ukrainas Bs apsorbējot 70-80% no pasaulē izklīdušiem un eksplotētiem ''Saxon''. Iegādātās tehnikas daudzums ir pietiekams 3600 karēvju lielas brigādes pārvietošanai bruņas aizsardzībā. Salīdzinājums,tas ir  daudzkārt lētāk un drošāk par bruņoto ''Hammer'' versiju. Britu ''Saxon'' bruņtransportieru parka iegāde izmaksā aptuveni 30.000 $ vienībā , bet ieskaitot piegādes izdevumus- 51.000 $.


Pēc britu militārā pārstāvja teiktā : '' tehnikas demonstrētā eksploatācijas noturība patīkami pārsteidza netikai ukraiņu karēvjus, bet arī viņu kā tehnikā nekompetentu cilvēku ''. Norādot ka p, gs. 90 gadu beigās Lielbritānija jauno politisko vēsmu ietekmē pārsteidzīgi nolēma noņemt no bruņojuma uzticamu un pārbaudītu BTR modeli. Tehnika paredzēta manevram piefrontes rajonā, teritorijas kontrolei pildot karēvju ''Taxi'' funkcijas.  Tā sanāk ka aukstā kara ''neglītākā bruņinieka titula'' īpašnieks ir atradis sev labi pazīstamu darbu. Autoram gribas pārfrāzēt, britu izcelsmes bruņu ''mačo''  ! Kā liecina pasaules prakse ,intensīvi eksplotēta tehnika var sasniegt  40-50-60 gadu izdienas robežu ! Ukrainas gadijumā AT-105 BTR veicot tehnikas trūkuma pārāvuma aizpildītāja lomu.  Summā iegādāto ''Saxon'' parka cenai sasniedzot 5 jaunu BTR-3/-4 modeļa iegādes vai 300 renovēto BTR-70 finansu, bet tehniskā noturībā 550 ekvivalents. Spriežot pēc ziņām, viena no Ukrainas armijas airomobilās brigādes daļām kļūstot par ekskluzīvu importētās ārvalstu tehnikas eksploatantu. Ukrainai atkārtojot Igaunijas piemēru kā atri un lēti mehanizēt kājinieku daļas.Tātad, strēlniek ieroču uguns ,granātu, lādiņu šķembu un mīnu droši transportlīdzekļi !

                                    
rezerves daļu*- atbilstoša perjoda kravasmašinu šasiju savietojamība,
          

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru