Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2016. gada 16. aprīlis

Sistēmās slēptais spēks.

 Aviācijā skatāma tendence. kaujas platformu efektivitātes pieaugums ar mazāk sarežģītu sistēmu ,ieroču un platformu palīdzību. Pielietojuma efektivitāt panākot ar signatūras samazināšanu un datu straumējuma palīdzību. ASV perspektīvo pētijumu aģentūrai DARPA realizējot SoSITE programu.
Tās stūrakmenis ir bezpilota zemas signatūras triecienplatformas un ieroči to integrācija ar pilotējamu spieta māti. Principa ''sistēma-sitēmā'' ir tālākā datu līniju straumējuma, mazcenas ieroču sniegtās iespējas integrācija ar bezpilota platformām. Risinājums nodrošina lielāku pielietojuma elastību. Atbilstoši apdraudējuma pakāpei un pretinieka veidolam izvēloties sistēmas konfigurāciju. Piemēram cīņai ar S-300/400 klases zenītsistēmām var tikt pielietoti divi risinājumi zemas signatūras F-35 un bezpilota triecienplatformas vai vienkāršās platformas. Vienkāršo platformu gadijumā ,problēmu rada piekarē nesto ieroču radītā blakne, signatūra. Izmantojot ''sistēma-sistēmā''principu vienkāršā platforma iegūst garo infomatīvo ''roku.''

                                                       

 Bezpoilota  izlūkošanas un datu straumējuma retranslātoru priekšocības veido priekšnoteikumus mazcenas ieroču pielietošani. Par ieroču nesējiem var kalpot jebkura platforma ,ieskaitot transportlidmašinas !  

DARPA-SoSITE
DARPA piedāvātais risinājums nau unikāls, bet ir vispārēja aviācijas attīstības tendence. Eiropas aviobūvētāji Francija,Lielbritānija un Zviedrija  aktīvi attīsta analoģiskus ''sistēma-sistēmā'' risinājumus.Interesanti ir salīdzināt ar Krievijas aviobūvē un spēkos valdošo tandenci. 2018-2020 gadā Krievijas Gs pamatu veidos Su-35 un Su-30SM ar atbilstošu ieroču nomenkalatūru. Kāda var izskatīties sadursme ? Par tendenci un tehnisko attīstības līmeni liecina Su-35 un  T-50 bruņojuma izmēģinājumi. Lidaparātos integrējot pastāvošo ieroču listi. Komiskā sadaļa, T-50 izmēģinājumi ar nevadāmo lādiņu  blokiem un aviobumbām ! Tradicionāli aviosistēmas iespējas veido 3 elementu kopums: airodinamika, elektroniskais aprīkojums un ieroči. Piemēram ,Su-35S sadursme ar ''sistēma-sitēmā'' integrētu EF2000,JAS-39C/D ,F/A-18E vai F-15SE platformu no tehniskā skatpunkta ir ilustrējama kā ''durklis pret vītņstobra ieroci'' ar prognozējamu iznākumu..                                                  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru