Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2016. gada 3. aprīlis

Kalna Karabaha konflikts.

 2016 gada 1.Marts atnes ziņu par Kalnu-Karabaha konflikta aktivizāciju. Azerbedžāna izvērš masīvu uzbrukumu Kalna Karabaha republikas un Armēnijas armijas grupējuma kontrolētai teritorijai. Iespējams ka Azerbedžānas offensīva ir vērta uz vienkāršāko mērķu sasniegšanu, okupēto Azerbidžnas rajonu atbrīvošanu. Pēc KKR/Armēnijas informācijas, pirmā parsteiguma uzbrukuma viļņa panākumi ir ierobežoti un atsisti ,atgūta Talish baze, . Pretiniekam  sākotnējo uzbrukumu izvēršot 3 virzienos. Aizerbedzānas Bs zaudējuši līdz 200 karēvju -ievainotos , 14 tanku ,2 helikopterus. KKR/Armēnijas zaudējumi, 18 karēvji, informācija par tehnikas zaudējumiem netiek sniegta, bet pēc Azerbedžānas informācijas 6 tanki ,15 artilērijas vienības, Tehniski, iepējams ! Neliels pretinieka izlūkoto pozīciju artilērijas vienību un bruņtehnikas zaudējums no pārsteiguma artilērijas zalvēm un precīzo ieroču raidijumiem. Pēc pretspēlētāja informācijas, zaudēto pirmās līnijas poziciju atgūšanai iesaitīta bruņtehnika un artilērija. Izvērstā pretuzbrukumā ,armēņu pusei zaudējot līdz 10 tanku ! Cik liela ir ticamība ? Fakts ka Armēnijai nākas aktivizēt rezerves norāda ka ir kas zaudēts un notiek zaudētā placdarma atgūšana.Apskatot Azerbedžānas Bs ieroču listi redzam PTRS ''Spike'', jā ! Cita lieta ja zināma ir Armēnijas Bs  darbības tradīcijas, kaujas reglaments..Zinot to ir mazticams ka raiditu pretuzbrukumā tankus bez objekta atbilstošas sagatavošanas. Abu pušu rīcībā atrodas ZUS BM-30 ''Smerč'' ,ToS-1A ''Solncepek'' ,BM24''Grad'', 152mm haubices un lāzer korekcijas munīcija. Šodienas.konflikts ir interesants ar  daudzām tehniskām detaļām. Azerbedžānas Bs rīcībā atrodas pietiekami plaš Izrēlas,Turcijas un Ķīnas precīzo ieroču klāsts.

                          Azerbedžānas Bs-izlūk-trieciena munīcija ''Harop'' pielietojums.
  
Kaujaspēju vērtējums ? Azerbedžānas uzbrukumam japārvar ļoti labi izbūvētu un dziļumā ešalonizētu inženietehniskās aizsardzības sitēmas valņi. Sekojot Izrēlas-''Hezbolla'' sadursmēm Libānas šķēršlotajā apvidū  gūtai pieredzei.Nelieli taktiski panākumi prasa munīcijas rezerves un saitas ar salīdzinoši lieliem zudējumiem. KKR/Armēnijas apvienotā grupējums tehniskā nomenkalatūra ietver tikai PSRS/Krievijas bruņojuma paraugus. Kaujas mākslas pamatā PSRS/Krievijas reglaments ar prasmīgi adaptētiem jaunrades iestarpinājumiem. Armēnijas bruņojuma iegādes lielākajā vairumā veido no aprites noņemtie Krievijas Bs tehnikas un sistēmu modeļi.  Iepretim Azerbedžānas arsenāla pamatu veido moderni Krievijas,Francijas,Izrēlas,Turcijas,Ķīnas tehnikas paraugi. Tehniskās dispraporcijas pamatā ir valstu pieejamie finansu resursi. Azerbedžāna pateicoties naftas eksportam AM novirzītie līdzekļi sasniedz 5 Miljadus $ iepretim Armēnijas 0.58 Miljardi $. Azebedžānai 10 gados armijā investējot 20 miljardus $ no kuriem 7 Miljardi $ novirzīti tehnikas iepirkumiem. Neskatoties uz šadu  finansu pleca atšķirību KKR/Armēnijas Bs kaujas spējas ir pārākas *par Azerbidžānas Bs.Pretiniekam uzbrukuma taktikas realizācijai vajag pārspēku tehnaloģiskajos un kvalitatīva personālsastāva resursos ar apjomīgām materjāli tehniskām rezervēm. Azerbedžānas resursu apjomi ir pietiekami īslaicīgai sadursmei. Azerbedžānā un Armēnijā  bruņotos spēkos pastāv jaukta veida komplektācija algotā kalpotāja dienasts un OMD . Lielākā atšķirība ir vērojama apmācīta un terenēta personālsastāva rezervju apjomā ,par labu Armēnijai ! Precīzās artilērijas elementu pārākums atduras pret informatīvā lauka trūkumu* un precīzās munīcijas niecīgām rezervēm.Aviācijas elementa izmantošana abpusēji ierobežo spēcīga PGA ! Armēnijas Bs rīcībā bez tankiem, artilērijs ,zenītsistēmām atrodas taktiskā un operatīvi taktiskās sniedzamības balistiskās raķetes : ''Točka-U'' un ''Scud''. KKR/Armēnijas grupējumamm pastāv iespēja realizēt ''Scud''** raķešu triecienu Azerbedžānas  valdības un industriālam centram-Baku.
                                                     
                                             152mm - 2A65 ''Msta-B'' un TBR ''Scud'',

Azerbedžānas Bs spēj ''Scud'' balistisko raķešu radīto apdraudējumu galvaspilsētai Baku neitralizēt ar S-300 PMU-2  un ''Barak-8'' zenītsistēmām ! Loģisksks ir jautājums kādi ir pēkšņi 21 gadu ilgušā pamiera pārkāpšanas un karadarbības saasinājuma cēloņi un kurš ir inicātors ? Tālāk autors, Kalnu-Karabaha konflikta miera līgumu noslēdza ievērojot Armēnijas/KKR intereses !Armēnijas/KKR armijas grupējumam saglabājot kontroli pār okupētiem 7 Azerbedžānas apgabaliem* kopumā 13,6% valsts teritorijas .Okupētajos 7 apgabalos veicot etniko tīrīšanu-dezinfekciju*, pārvietojot vairāk kā 0,5 milj.aizerbedžāņu uz valsts kontrolēto teritoriju. Karadarbībs aktivizācija sakrīt ar naftas ieņēmumu samazinājumu Azerbedžānas ekonomikā, investīciju un finansējuma sarukumu, ekonomikas stagnāciju un  30% valūtas devalvāciju.  2016 gadā-valsts pilsoņa mēneša ienākumi ir sarukuši zem 300$ sasniedzot Armēnijas rādītāju ! Tas ir acīmredzams  sociālās un politiskās krīzes priekšvēstnesis. Līdzīgi Krievijas paraugam Ilhams Alievs ierosina ģenerālštābam armijas uzkrāto militāro potencionālu konvertēt politiskās dividendēs. Uzdevums, laikā neilgai ,straujai kaujas operācijai ir jagūst taktiski panākumi okupētajās teritorijās. Prezidentam  Ilhamam Alievam armijas lokāla taktiskā uzvara sniegtu nepieciešamās politiskās dividendes. Aktivizējot starptautiskā arēnā 21 gadu ilgušo pamieru un jautājumu par 13,6% okupēto Azerbedžānas teritoriju piederību. Autoram apgalvojot ka : Azerbidžānas izvērstai operācijai ir nosprausti reāli sasniedzami- taktiska līmeņa mērķi bez tālejošiem  okupētās teritorijas atbrīvošanas plāniem.  Iztrūkstot apjomam un saasinājumam tiek noņemti nevajadzīgi  politiskie ,ekonomiskie un militārie riski. Turpmāk sekojošie politiķu paziņoumi tikai apstiprina izvirzīto versiju.   


                          Baku - patīkama, droša, kvalitatīva un lēta atpūtas vieta !       


 Baku ,nafta -nauda, austrumi, tradīcijas ,Persija ,vēture ,
 Vēsture, karadarbība Kalnu-Karabahā.  

2A65''Msta-B''  -moderna 24-30-40km sniedzamības 152mm haubice ,ekvivalents M-198/FH-70.
SS-1 ''Scud''**( 9P117) - piemērota industriāli-politisko centru(pilsētu) satriekšanai . CEP= +/- 0,7 -1km.
2016 gadā Armēnija vienojās par ''Iskander-M'' izvietojumu un kopējo apkalpošanu -lietošanu. Aizsardzības ministrs Sarkisjansam norādot ka Armēnija ir iegādājusies  augstas precizitātes un sniedzamības ieročus ļaujot pāriet pie jaunas ''bruņotas konfrontācijas iebiedēšanas /atturēšanas'' koncepcijas. Izskaidrojas , Isander-M/K/E 300-500km,0,5-0,7t., CEP=9m. pretinieka valdības,militārās pavēlniecības ,infrastruktūras aclēg elementu satriekšana: naftas pārstrāde,transporta sadales artērijas ,ieguves vieta,elektrotīkli utt. 2015 gadā noslēgts līgums par  nenoteikta daudzuma ZUS''Tornado-S'' iegādi.(90-120km)

kaujas spējas ir pārākas*- Cilvēciskais Faktors !
okupētiem 7 Azerbedžānas apgabaliem*-- ārpus KKR teritorijas, bet ar 21%. Autors, uzskata ka 7 okupētie apgabali ar laiku no de fakto pārtaps par de jure KKR. To teritoriālā nozīme Azerbidžānai nau būtiska.

etnisko-tīrīšanu-dezinfekciju*-vispār pieņemts un praktizēts mazasiņu karadarbības elements naidīgu teritoriju apgūšanai. ASV-Iezemiešu rezervācija, Izrēla-arābi , ASV-Irakā sunnītu-šītu apdzīvoto rajonu separācijas operācijas , kurdu- arābu sunītu separācija ,teritorijas sterializācija. Pilsētās Damaska- kvartālu etniski-reliģiozā separācija, Izrēla -Gazas sektors, kibucu(kolhozu) kultūra -militarizētas, ekonomiski pašpietiekamas šūnas naidīgas teritorijas apgūšanai. , Krievija - Krimas tatāru ,Čečenu-Ingušu teritorijas sterializācija.utt.utl. Uzdevums veidot ,dzīvei un saimniekošanai piemērotu,drošu vidi .  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru