Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 27. jūnijs

Krievijas armijas Mi-28N Night hunter/Havoc

Sākot no 2007 gada oktobra mēneša tiek izvērsta pilnizmēra prettanku helikoptera Mi-28 ražošana. Tā ierašanās BS notiek veselus 20 gadus vēlāk par gaidīto. Neskatoties uz to helikopters turpina saglabāt savu aktualitāti. Lielākās pārmaiņas ir skārušas borta aprīkojumu, tam iegūstot nakts-darbības iespējas. Aprīkojuma jomā turpinoties pilveidošanas darbiem. MI-28N bruņojums balstās uz taisnās redzamības ieroču līniju. Par galveno triecien instrumentu izmantojot  9M120V ATAKA-V/D* radionovades PTR un 30mm 2A42 Shipunova konstrukcijas lielgabalu. Interesanti ka krievu konstriuktori ir uzticīgi vienkāršībai un unifikācija vairāk kā citi. Lielgabals ir armijas BMP-2 standarta aprīkojums. Iegūtie plusi acīmredzami- lētums, stobra un munīcijas lienēšan visur kur redzama BMP-2 ! Kā unversāluma maksa ir svars ! Armatūras kompzīcijā būtiski atšķiras no priekšģājēja Mi-24. Iztrūkstot desanata telpai, pretēji AH- 64 Apache krievi konstrukcijā ir rezervējuši telpu,, avārijas,, gadijumiem. Paredzot 2-3 karēvju izvietošanu tehniskajā nodalijumā ! Konstruktoriem šo elementu ietverot pamatojoties uz afganistānas pieredzi. Lielbritānijas kontingentam Afganistānā nācās evakuēšanā iesaistīt Apache helikopteru, personālam turoties pie  konstrukcijas ārejiem elementiem !!! Laimes un veiksmes diena !Esošā borta mērķnorādes sistēma OPS-28 Tor savos izmēros, svarā un dažos tehniskos rādītājos paspēlē labākiem pasaules analogiem. Neskatoties uz to sistēmas kopējais risinājums ļauj veikt tai paredzētos mērķuzdevumus. Turpmākie pilveidošanas darbi saistas ar borta ugunsnovadi un triecieninstrumentiem. Galvenie uzlabojumi ir iedalāmi trīs sadaļās:  
A)- NO-25 apskates-ugunsnovades mm-RLS ar virsrotora integrāciju.
B)- tēmēšana ķiverē, dot iespēju pilotam un ieroču operātoram duāli pārvaldīt lielgabala un raķešu uguns vektoru. Integrēt datu līniju informācijas apmaiņai kaujas vienību kordinācijai.
C)- integrēt izstrādājamo mm-RL pašnovades VR Khrizantema PTR. Bruņojuma elementā Mi-28 atrodas vienlīdzīgā līmenī ar Ah64, Tiger bet bruņas aizsardzības jomā esot pārākam.Spēcīga bruņu elementa klātesamība ļauj tam darboties pretinieka tiešās uguns zonā. Šadas spējas nau vieglajiem kaujas helikopteriem Tiger , A-129 Mangusta  un Rooivalk. Lidaparāts kurš ir piemērots konfliktzonām kur pretinieks ir bruņots ar lielkalibra ložmetējiem un PZRK* Igla/Stinger tipa raķetēm.                                                          
                          
 
  Armijas aviācijas atjaunināšanas proces ir ieguvis paātrinājumu. Piegādes Krievijas BS: 12/ 2009, 15/2010, 15/2011 gadā un turpmākajos trijos gados ieturot no 14 līdz 15 vienību iepirkuma līmeni. Skaitā neietverot  pirmos 12/2005-07 izmēģinājumiem un apmācībai izmantojamās vienības. Ar jauno tehniku ekipējot daļas kuras atrodas tuvu potencionālā konflikta vietām- Budonovskas aviobāze, Krievija- Ziemeļkaukāza reģions. Tuvākajos plānos līdz 2015 gadam paredzot 100 Mi28 iegādi. Nākotnes prognoze,  Mi 28 izvēršana notiks Pleskavas aviobāzē. Perspektīvie eksporta tirgi saistas ar tādām valstīm kā Venecuēla, kuras plāni saistas ar 12-16 helikopteru iegādi. Nākamo valstu vidū ir Ķīna un Indija. Eksports uz Indiju būs saistīts ar borta ugunsnovades un bruņojuma sistēmu modifikāciju, partneros piesaistot Francijas, DĀR un Izrēlas kompānijas. Ļaujot pilnīgāk apmierināt klienta specifikācijas. Ķīnas prasības ir samērojamas ar Krievijas, bet iepriekš iegūtā pieredze dara to piesardzīgu. Projekta Su-27eksporta rezultātā Ķīna radija kopiju J-11 un J-15. Ķīnas pamat nostādne, kopēt+ uzlabot +tiražēt un eksportēt.
PZRK*-Personālais Zenīt Raķešu Kompleks.                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru