Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2011. gada 30. jūnijs

Jaunie un vecie.

Pasaules helikopter būvē ir vērojama interesanta parādība jauno tehnaloģiju un materjālu apsorbējušo platformu cīkstēšanās ar vecām un pārbaudītām. Kā divi censoņi ir Eiropas izstrādājums NH-90 un ASV UH-60L/M. Eiropas NH-90 daudzos tehniskos rādītājos ir pārāks pār ASV izstrādājumu. Galvenokārt tas skar lidojuma vadību, eksploatācijas ērtumu citu tehnisko rādītāju priekšrocību. ASV UH-60 izstrādājums ir vienkārš un eksploatācijā pārbaudīta vērtība ar pieņemamu cenu. Par cenu, eiropiešu NH-90 piedāvā par 24 milj+.USD/gb  pretstatus 6-10 milj.USD/gb. Turklāt iegādes cenai ir japieskaita arī eksploatācijas un  papildus aprīkojuma iegādes izmaksas. Ņemot vērā šos papildus faktorus eiropiešu izstrādājums vienozīmīgi zaudē ASV . Dotajā momentā ir vērojama  kurjoza situācija ar valstīm kuras ir iegādājušās izstrādājumu NH-90.
 Kā vienas no tādām ir ziemeļvalstu apvienība Norvēģija ,Zviedrija ,Somija katrai iegādājoties attiecīgi 14/18/20. Katra no tām izjūt problēmas saistībā ar jaunās tehnikas piegādes termiņiem un tās tehnisko nepilnību. Jaunajās tehnikas specifikācijā minētās īpašības īsti neatbilst prasībām. Zviedrijas modifikācijā iekšējās telpas ugstums ir 182cm v 158cm. lielākie no trūkumiem ir karēvja +ekipējuma nelielais kopsvars,110kg tas ir 85kg+25kg. Otrs konstrukcijas trūkums kabīnes nelielais apjoms neļauj izvērst aizsardzības bruņojumu kabīnē. Lielākais no trūkumiem, konstrukcijas zemais 16 cm klīrens  un apšuvuma oglekļa šķiedra. Kaujas vidē grūti atrast piemērotu līdzenu piezemēšanās laukumu, bet bojājumu novēršana ir laikietilpīgs proces. Pilna kaujas gatavība ir sagaidāma attālā nākotnē ,iemesls- paildus aprīkojuma sertificēšana. Neskatoties uz minētiem trūkumiem Somija strauji ievieš eksploatācijā liesinātā varianta tehniku, nomainot Mi-8. Somijas militāro mācību laikā  Utti Jaeger Regiment’s NH-90 veica , 157 karēvju airomobilo desantēšanu 320 km atstatus no savas dislokācijas vietas. Uzdevuma veikšanā iesaistot 4 NH-90 kuri divos piegājienos rotas lieluma vienības pārsviešanai patērēja 5h kopumā nolidojot 40h.   Kaimiņš Zviedrija, problēma līdzīga, piegādes ātrums nau atbilstošs tās vēlmēm. Lielākā poblēma Afganistānā dislocētā kontingenta airomobilā elementa trūkums. Zviedrijai atmetot cerības tuvāko gadu laikā novest līdz pieņemamai kondīcijai jauno pirkumu nācās izsludināt,, ātro,, helikopteru iepirkuma tenderu. To mērķnozīme Afganistānā iesaistītā kontingenta tehniskais atbalsts. Iepirkuma pamatnoteikums: tehniski eksploatējama un pārbaudīta ierindas mašīna ! Vienīgie kuri varēja nodrošināt 15 helikopteru piegādi 2011/12 gada termiņā ASV  UH-60M.
                            UH-60L/M misijām konvertējama  platforma.
 Austrālijas ieceres saistijās ar vienotu helekoptera tipu, armijai un jūras spēkiem. Plāniem nebija lemts piepildīties sastopoties ar līdzīgām ražošanas problēmām, laicīgi ierosinot flotes helikopteru parka atjaunināšanau . Izvēle krita uz pārbaudītām un drošām vērtībām MH-60R.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru