Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 13. jūnijs

LĪBIJA un NATO -secinājumi .

Nepatīkami atzinumi NATO militārās kapacitātes jomā. Lielbritānijai un Francijai  iesaistoties karadarbībā ,atklāja Eiropas valstu militāro mazspēju. Pretinieks : mazskaitlīga un reti apdzīvota valsts, vāji bruņota tai iztrūkstot funkcionēt spējīgiem PGA elementiem, triecienieroču un sakaru- vadības sistēmām utt.
Tās rīcībā esošo spēku kapacitāte aprobežojas ar 9.000-12.000 lielu, režīmam lojālu karēvju formējumu kopu.
NATO valstu karadarbība Lībijā norit jau 11 nedēļas, jeb 77 d/n kuru laikā ir patērēts liels daudzums precīzās munīcijas. Radot spriedzi arsenālos. Nospraustais mērķis satriekt režīmu, nau panākts ! Lai tas notiktu ir nepieciešama Eiropas sapratnē NEPOPULĀRA darbība, sauzemes armijas vienību iesaistīšana operācijā, sekojoši okupācija un jaunas valdības izveide.
To ka Lībija ir purvs daudziem militāriem apskatniekiem bija skaidrs pirms avio-triecienu veikšans. Kā zvans ir THE GUARDIAN raksts.
 Lielbritānijas The Guardian veltītais raksts Lībijas problēmai, pieminās: vienlaikus ar aviotriecieniem inicējās jautājums par pilsoņu militāro formējumu veidošanu  režīma spēku satriekšanai. Lībija ir teipu/cilšu valsts.  Apspriedei pulcējot lielāko un ietekmīgāko cilšu pārstāvjus, dienas jautājums -vienotu spēku izveide M.Kadaffi režīma sagrāvei. Apspriede beidzās neiesākot degustēt cienastu... Tas nozīmē ka pat Rietumu traktētais ļaunuma tēls nespēj savrupās ciltis apvienot cīņai ar to...Secinājums : Vells nau tik Melns kā to mālē.

 Eiropas ,Lielbritānijas/Francijas  cerības sabruka pēc atteikumu saņemšanas no arābu valstu sabiedrotajiem. Militāro kontingentu Lībijas sauzemas operācijai nevēlējās izdalīt arābu stabilākie režīmi- Alžīra, Maroka, Omāna, Katara, Jordāna. Viens no lielākiem parsteiguma momentiem NATO, Turcijas izteiktais viedoklis Lībijas sakarā ! Turcijas viedokļa saturs ir sekojošs : izbrīnu rada ka ciešākie Lībijas režīma draugi un atbalstītāji atrodas uzbrukuma spicē ! Sekojot striktam Turcijas noraidijumam !
Skaidrs bija viens, bez  tradicionālā krustnešu tēla neiztikt. Misionāra tēls ir nepatīkams un bieži, morālas dividendes nenesošs. Pirmā vēsts par iesaistīšanos sauzemes tuvcīņā pienāk no Lielbritānijas tai atvēlot 12 triecienhelikopterus AH-64 D Apache Longbow. To pielietošana notiek no unversālā-desant-doka HMS Ocean, pārklājuma areāls saistas ar piekrastes pilsētām. Ugunskoriģētāju pienākumus veicot neformālām SAS senjoru grupām. Šai sakarā Lielbritānijas AM norādija, tai nau finansiālu siastību ar šiem SAS senjoriem. The Guardian informē ka finansiāli neformālās SAS senjoru grupas atbalsta vārdā nenosaukta Persijas līča valsts. Iespējamais finanšu avots- Omāna vai AAE.
Koalīcijas spēki un resursi.
Pēc Lielbritānijas un Francijas pieprasijuma operācijas virsvadība paliek Eiropas NATO valstu pārziņā. Iesaistīto spēku pārvaldi veicot no Belģijas NATO štāba-Eiropas ģen. Charles Bouchard.
Operācijas smailē atrodas minētās divas lielvalstis, likumsakarīgi jo šo valstu energokompānijas atrodas Lībijas enerģētisko resursu izstrādņu galvgalī. Lielbritānija un Francija labi izprata ASV- realizēto principu Irakā ,,kas maksā, tas pasūta,,. Skatoties no politiski-ekonomiskā viedokļa tām ir vitāli svarīgi saglabāt vadošās pozicijas Lībijā. Militārās neveiksmes gadijumā iesaistoties ASV spēkiem,  nākotnes enerģētiskās jomas kontrakti nonāks šīs valsts kompāniju pārvaldē.
ASV aizsardzības sekretārs  Geits ir veltijis skarbus izteicienus Eiropas sabiedroto tehniskās mazspējas, militārās un  politiskās nevēlēšanās sakarā. Kritiku caurauž sarkastisks elements, Eiropas NATO partneri ir izvēlejušies pretinieku no nepareizās svaru kategorijas.....
Tām ir japliecina tehniskā, militārā un politiskā varēšana patstāvīgi tikt galā ar šāda rakstura un izmēra problēmām.
                                 
 Lībijas operācija ir saistijusi iespaidīgu aviogrupējumu un iesaistītās valstis vēlas turpmāk saņemt atbalstu no malā sēdošiem, Polija, Vācija, Turcija. Ziņās atzīmējot ka piemēram Dānijas aviogrupējums ir izlietojis esošo munīcijas krājumu un spiests lienēt aviobumbas no Nīderlandes grupējuma.  
Libijas operācija izgaismo Eiropas NATO valstu militāro resursu mazspēju , bet vel lielāka par to ir politiskā mazspēja risināt aktuālas problēmas. Turklāt Lībijas operācija uzskatāmi demonstrē militārā spēka nozīmi starptautiskajā arēnā, kontroles nodibināšanā pār resursiem. To kontrole nozīmē drošu nākotni, bet drošība ir  sinonīms labklājībai.
Tā ir viela pārdomām.....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru