Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 11. jūnijs

Mīnmetēju pašnovades munīcija-1.

Kopš p.gs.80. gadiem rindā Rietumeiropas valstu noritēja darbi novades mīnu izstrādes jomā. Domas pamats, radīt iespēju bataljona līmeņa vienībai satriekt pretestības punktu vai pretinieka bruņutehnikas vienības nenonākot tiešā saskarsmē ar to.
Munīcijā ietvertie novades principi iedalāmi divās kategorijās - ārejās korekcijas un autonoma pašnovade.
Pie pirmiem pieskaitot lāzer-novades mīnas.
To tehnaloģiskie plussi, uzbūves salīdzinošā vienkāršība, ļaujot ātri izvērst ražošanu un līdz ar to munīcijas lētums. Praktiskās pielietošanas nianses, kaujas ierobežojumi saistas ar meteo apstākļiem -migla, lietus, sniegs un kaujas lauka atmosfēras piesārņojumu. Organizātoriska rakstura, nepieciešamas uguns koriģētājs, acis priekšējā līnijā un tehniski nosacijumi, netraucēta sakaru sistēma. Saistībā ar mobilu bruņutehniku  tās satriekšanas varbūtība vērtējāama kā maza. Pamatā divi iemesli . Apvidus, bruņutehnikas ekspozīcijas laiks ugunskoriģētāja apskates laukā, Rietumeiropas kara teātrī ir ļoti īss. Sekojoši, īso laika sprīdi vel samazinās iespējamo traucējošo faktoru iedarbība. Turklāt saskarsmē ar modernu bruņtehniku,  lāzerizgaismošana inicēs  pašaizsardzības kompleksu.  Īsumā, LnM*-pielietošana  saistas ar piemērotu kaujas vidi, taktiku un mērķiem- stacionāriem vai lēniem ar ilgu eksponējumu apvidū. Par ideālu mērķi kalpo jūras desantoperācijā iesaistītā tehnika un tās nesēj kuģi. Krievijas KBP Tula -LnM GRAŅJ (GRAN)

Otrais, autonomās pašnovades novirziens. Pašreiz pastāv trīs galvenie autonomās  pašnovades  risinājumi.
Novades sistēmās ietverot-  infrasarkanā , mm-diapozona RLS un GPS-signāl novadi. Katram no novades risinājumiem ir savas spēcīgās un vājās puses.
Pirmā un populārākā mīnmetēju mīna ar IS* autonomo pašnovades sistēmu ir Zviedru -120mm  STRYX mīna. Risinājums  ietver vidējos un tālo IS-viļņu sensor matrici centrālā signālprocesora pienākumos ir izdalīt lietderīgo signālu uz virsmas fona. Mērķa atpazīšanas proces ietver bināru algoritmu. Mērķim ir jaatbilst vizuālām aprisēm ar raksturīgu siltuma signatūru . Jebkuras novirzes vienā no diviem minētajiem parametriem, rada mērķa ignorēšanu. Nepieciešamība pēs šāda binārās loģikas algoritmu saistās ar autonomo pašnovadi.
Munīcijai īsajā realizācijas laikā aptuveni 3-4 sek. ir javeic sekojošais:
A)- jaizdala uz fona mērķis
B)-jadefinē-noraidāms vai satriecams.
C)- satriekšanas prioritāte--> N1-tanks, N2-KKM*/BTR, N3- Kravas mašīna-mazāk svarīgs.
 Lādiņa realizācijas Veiksmes kaificents saistas ar taktisko priekšnoteikumu ievērošanu.
Pielietošanas procesā, lādiņa IS- pašnovades bloka aktivizācijas augstums saistas ar aptuveni 800m-1000m, skanējamās virsmas apļa laukums PR2-300m.
Kā redzam reklāmas materjālos atainotā bruņutehnika atrodas atklātā apvidū. Piemēram, tehnikai pārvietojoties kolonā par ceļu kura malās atrodas koki, mīnas STRYX apskates leņķis tiek samazināts un līdz ar to laukums. Kā rezultātā pašnovadē rodas laika deficīts.
Veiksmīgas realizācijas priekšnoteikums, ugunskoriģētāja pareizi izvēlētais apvidus.
Kāda ir pretinieka iespējamā pretdarbība ? Binārais pašnovades kods satur loģiskās bumbas elementu ! Nepieciešamība atšķirt satriektu tehniku no funcionējošas ir vienlaikus arī vājā vieta. Elementārākais no pretlīdzekļiem, tehnikas aprīkošana ar gaisa-degvielas maisijuma izsmidzināšanas iekārtu. Imitējot  satriektai tehnikai raksturīgo atklātās liesmas degšanas procesu.  Aktivizējot iekārtu gaidāmajā  STRYX pielietošanas rajonā,  radot lādiņa loģikas ķēdē- Satriekts, IGNORĒT !!!
    
 LnM* -Lāzer novades Mīna / Munīcija.
KKM*-Kājinieku Kaujas Mašīna. 
BTR*-BruņuTRanspotieris.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru