Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2011. gada 1. jūnijs

Netradicionālā karadarbība un Aviācija. N1.

Pasaulē pieaug karadarbība kuras organizātoriskā forma būtiski atšķiras no plaši praktizētās. Jaunajai kaujas videi iztrūkst raksturīgo armijas formējumu, ieroči un taktika līdz ar to frontes līnijas un aizmugures. Minēto elementu trukums ir netradicionālas karadarbības pazīme. Definējot to kā Irregular Warfare* vai Conter Insurgency Warfare* terminu. Pretininieku bruņojuma klāststam aprobežojoties ar strēlniekieročiem.   Iztrūkst tehnaloģiskākiem, piemēram  PGA* elementam, rodas labvēlīgi priekšnoteikumi aviācijas pielietošanai. Par netradicionālās karadarbības konfliktiem uzskatāmi : Irāka, Afganistāna, Kolumbija, Šrilanka . Katram no tiem ir sava rakstur iezīme - bet kā kopsaucējs mazskaitlīgas kaujinieku grupas. Taktikā, plaši pielietojot improvizācijas elemntus,  īslaicīgas uguns sadursmes, diversijas, IEU-pašnāvības,  IEU* dēstīšana utt. Nonākot saskarsmē ar šādu karadarbības formu esošā aviotehnika ir mazpiemērota un pielietošanā dārgs prieks.  Saprotams, jo tās taktiski tehniskie rādītāji ir optimizēti cita veida pretinieka satriekšanai. Tās eksplotācijas nodrošināšana atālinātos kaujas teātros saistās ar milzīgu finansu un tehnisko resursu koncentrāciju. Vairumam esošo lidaparātu eksploatācijai ir nepieciešami pirmās šķiras lidlauki ar atbilstošu tenisko nodrošinājumu. Kā likums, kara teātra ietvaros atrodas vien pāris šādu lidlauku. Attālumi starp bāzēm  ir ne mazāk kā 700km vai 1000km. Tehniski, reaktīvai aviācijai tas nau traucēklis. Kā priekšrocību var minēt reakcijas laiku. Taču šeit sākas grūtības !
Lai nodrošinātu pieņemamu reakcijas laiku (20min) distance aprobežojās ar 300-400 km, vai reakcijas laika rādiusu. Otrs risinājums gaisa patruļa. Mūsdienu taktisko-iznīcinātāju lidojuma/h izmaksas ir  no 7000$ F16C/ D, 23.000$, F/A-18E/F un līdz 45.000$++ Tornado GR4/ F-15E.
Izmaksas pieaug  pielietojot patruļrežīmu, radot vajadzību perjodiski atjaunināt degvielas krājumus. Lielie attālumi rada spriedzi tankerlidmašīnu flotes eksploatācijā.
Distances faktors piesaistija Afganistānai stratēģiskos bumvedējus B-1B Lancer !
Tādejādi Afganistānas aviācijas atbalsta elementa skaitlisko daudzumu ierobežo trīss faktoru summa :  starpbāzu lielā  distance un to mazskaitlīgums, tankerlidmašīnu ierobežotais skaits un atstatums no galvenām ārvalstīs esošām atbalsta bāzēm.
Conter Insurgenci*/ Warfare -COIN- Pretpartizāņu,nemiernieku/ karadarbība
PGA*-PretGaisa Aizsardzība
IEU*-Improvizētās Eksplozīvās Uzriktes.(Uzriktes*-kā žargons-Iekārtas vai Veidojumi)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru