Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2011. gada 13. jūnijs

Pakistānas GS izbūves programa.

Pakistāna un Indija ir perjodiski konfliktējoši kaimiņi. Indijas resursi ir daudzkārt lielāki par kaimiņa rīcībā esošiem. Neskatoties uz to Pakistāna velta lielu uzmanību savu gaisa spēku attīstīšanai. Valsts rīcībā esošie rasursi nau pietiekami lai tehniski un skaitliski atjauninātu taktisko-iznīcinātāju floti. Tās GS rīcībā atrodas līdz 420 F16C/D, F-7PG(MiG21), A-5Q(Mig-19), Mirage-III/5 lidmašīnu. Tikai neliela daļa no minētā skaita, aptuveni 80-100 gb ir modernie F16C/D Blok 50/52.
Līdz 1998.gadam  Pakistāna savus aviotehnikas iepirkumus saistija ar ASV.
Turpmāk sekojot Pakistānas kodolizmēģinājumu radītā valsts blokāde, izvirzija drošības apsvērumus priekšplānā. Sekojoši līdz 2009 gadam neļaujot saņemt F-16 funkcionēšanai nepeiciešamās rezervesdaļas, raisot pārdomas Pakistānas militārajā vidē.
Esošai realitātei spiežot valsti meklēt alternatīvus aviotehnikas iegādes avotus. Blokādes pienesums, atziņa ka tehnikai ir jabūt maksimāli integrētai ar valsts tehnaloģiskām iespējām. Šajā nostādnē izejot uz kompromisu : tehnika var būt ar mazākām iespējām, bet ar tehnaloģiski svarīgāko komponentu ražošanu un to remontu lokalizāciju valstī. Tādejādi atbrīvojoties no trauslajām ārvalsts tehnaloģiskā atbalsta saitēm. Panākot galveno mērķi, valsts aviokomponentes pastāvīgu kaujas gatavību, kura pasargāta no starptautiskās politiskās konjunktūras.
Vieglā taktiskā-iznīcinātāja JF17Thunder projektam bija jaietver visas armijas izvirzītās prasības.

JF-17 Thunder atrodas vienā svaru klasē ar Zviedru JAS-39C/D, ASV-F16A/B, D-Korejas T-50 un sava pretinieka Indijas Tejas Mk-I/MkII.
Pakistānas-Ķīnas projekts JF-17 ietver progresīvus risinājumus airodinamikas jomā. Pirmkārt planieris apsorbē raksturīgos F16/18 airodinamikas elementus . Kā spices elements uzskatāms progresīvais DSI* gaisa skreju risinājums. Zemas pretestības gaisa skreju pielietojums saistas ar svara ekonomiju, ieguvumu mērot ar 100kg+. Kopumā radot veiksmīgu tuvcīņas taktisko iznīcinātāja kompozīciju. Lidmašīnas karkasa armatūru un virsmas apvalku veidojot no 4P* plaši izplatītā tērauda un Al.-sakausējumiem.
Pakistānas mērķis ir radīt vienkāršu un cenā pieņemamu platformu.
Ķīnas komplektācijas cena atrodas zem 20 miljonu $ sliekšņa.
Borta aprīkojumā Pakistāna ieturēs duālu komplektācijas līniju, Ķīnas un domājams Francijas.
Pirmo 50 JF-17Thunder partijas komplektācija ietver Ķīnas borta variantu.
                                 
Galvenais ugunsnovades elements, daudzrežīmu RLS KLJ-7/10  veiktspējā salīdzināma ar F16C modeļos esošo  RLS APG-68V4.  Radara tehniskās iespējās ir vienlaicīga 40 g-g mērķu pavadīšana, bet 10 no tiem izstrādājot mērķnorādes datus. Ļaujot realizēt vienlaicīgu 4, ārpus vizuālās redzamības robežām esošu, g-g mērķu apšaudi.
 Planierim absorbējot perifērijā izvietotus VR uzbrukuma brīdināšanas sensorus. Informējot pilotu par apdraudējuma raksturu un tā vektoru. JF17 ietver integrēto ,,veselības,,novērošanas sistēmu atvieglojot zemes personāla darbu, bojājumu novēršanā. Lidmašīnas sistēmuzbūvi balstot uz atvērtā arhitektūras principiem, ļaujot elastīgi mainīt tehnisko aprīkojumu vai bruņojuma elementos. Ietvertā sakaru sistēma nodrošina integrāciju vienotā informatīvā tīklā, datu apraides līnija var būt līdzīga LINK-16 paraugam. Gaisa spēki izmanto vienotu datu līniju sistēm integrāciju kura nodrošina Zviedru, ASV, Ķīnas datu līniju sinhronizētu darbību. JF-17 Kabīnes avionikas atainojums, simulātors.                                          
Pakistāna ir veikusi GS AWACS flotes attīstīšanu, iepērkot 4 Zviedru  Erieye PS-890  un 4-6 Ķīnas Y-8/ZDK-3/KJ200  to uzdevumos, JF-17 informatīvais atbalsts. Ievēribas cienīgs ir fakts ka JF-17 ir apveltīts ar triecienfunkcijām. Y8/ZDK-3-iegāde.
Lidmašīnas ugunsnovades kompleks ļauj realizēt GPS-signāl novades munīciju. Kā standarta ekipējuma paraugs figurē, ķīniešu 500kg GPS-signālnovades LS-6 munīcija.
Realizējamā GPS -signāl novades munīcija atbalsta 3 dažādas navigācijas-signālu sistēmas GPS, GLONNAS, Beidau.
Tās mērķis ir panākt vairāk par 50% lidmašīnai nepieciešamo mezglu un sitēmu lokalizāciju valstī.
Pakistānas rīcībā 2011gadā atrodas divas ar JF-17 taktiskiem-iznīcinātājiem nokomplektētas eskadriļas, gada beigās saņemot trešo eskadriļu. Šogad noslēdzot ar ĶTR otro ,,paātrināto,, piegādes līgumu par nākamo 50 JF-17 iepirkšanu. 2015 gada mērķis saistastas ar 250 JF17 iegādi.
Ņemot vērā Pakistānas finansu resursu daudzumu, tā demonstrē veiksmīgu risinājumu savu kaujas spēju uzturēšanas jomā.

DSI*-Diverterless Supersonic Inlet -Zemas pretestības, Virskaņas ,Gaisa Skreja.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru