Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2011. gada 8. jūnijs

Netradicionālā karadarbība un Aviācija. N.5

Saskarsme ar neregulāriem formējumiem armiji saistas ar pāris problēmām. Pirmā, pielietojamie ieroči. Aviācijas rīcībā esošo ieroču klāstu un to postošo iedarbību, netradicionālā kaujas vide  definē kā: over-kill*. Pretēji līdzšim pieņemtai karadarbībai kurā pastāv frontes līnija ar skaidri izdalītu pretinieka atrašanās apvidu, jaunā karadarbības formā šie elementi iztrūkst. Vienībai nonākot uguns saskarsmē ar pretinieku, avioatbalsta realizācijai nākas veikt distances veidošanas manevru. Saistīts ar munīcijas  postošo faktoru iedarbību, drošo distanci nosaka aviobumbu svaru klases 224, 448, 907 kg. Līdz saskarsmei ar jauno kaujas vidi aviācijas ab. pārsvarā aprobežojās ar trim minētām svaru kategorijām Mk 82,83,84. Novārtā atstājot Vjietnamas laika  100, 125 kg. ab.*  Pieminētā trijnieka pielietošana prasa ieturēt drošības distanci  no  800m līdz 1200m +. Pretiniekam novērojot manevru tiek dota ziņa,  gaidāms aviotrieciens.  Tādejādi over-kill klases, jeb tradicionālās karadarbības ieroči ir mazpiemēroti un neefektīvi.
Prasot pretiniekam ievērot statiska vārtsarga lomu !

Ilustrācijai, britu KJK izsaucot ugunsatbalstu neveica reglamentā noteikto drošās distances manevru,turpinot saglabāt vizuālu kontaktu ar pretinieku. Britu gadijumā pielietojās Mk 83(448kg), tuvā tvēriena saglabāšanai, personāls brīdinās par ab. realizācijas momomentu, dodot sagatavošanās laiku. Britu ekstremālā kaujas prake ir izņēmums kura realizēšana saistas ar labvēlīgu apvidu.
Esošās novades bumbās ietvertie tehniskie risinājumi GPS-II/III, lāzer-novade ļauj pielietojuma precizitātes rādītājus saistīt ar  CEP*=3m , realitātē bumba atradīsies mazāka vai vienāda ar 1.5m apļa rādiusu !!! Nodrošinātie precizitātes rādītāji ļauj samazināt pielietojamo  bumbu svara-kalibru, sekojoši postošo faktoru iedarbību. Pārmaiņām tehniskā jomā seko korekcijas armijas taktiskajos reglamentos. 2009/10 gadā Afganistānā taktiskās aviācijas rīcībā nomāca samazinātās jaudas ieroči ,125kg svaru klases aviobumbas.
Iegūtie plusi:
A)-saistās ar armijas taktiku
B)-aviācijai ļaujot dubultot vai trīskāršot nesamās munīcijas racionu.
C) -ieroču svars ir pretimnākošs  vieglai A-29/ AT-6 triecienaviācijas klasei, bet vel joprojām smags un over-kill efektu saturošs.

Pirmoreiz taktiskās aviācijas rīcībā nonāk ieroči kuru svaru klase saistās ar aviācijas ieroču rītausmu !!! Atgriešnās pie saknēm !!
Skatoties no racionāla tehniska viedokļa.
 Labi aizsargāta 48-60t tanka iznīcināšanai  pielieto 18-50kg  PT-raķeti no kuriem vien 3-10kg ir eksplozīvais kaujas modulis. Redzam ka svara un ekslozīvā moduļa rādītājos PTR tālu atpaliek no mazāko aviobumbu klases. Tādejādi  arī 125kg aviobumbu iedarbība definējama kā over-kill klasei piederošs ierocis. Viens no risinājuma veidiem, 125kg aviobumbu realizējot alternatīvā pildijuma variantā, sprāgstvielu aizstājot ar plastisku sķidruma pildijumu. Munīcijai saglabājot kinētiskās caursišanas spējas, letālās iedarbības rādius aprobežojas ar 5-7m ! Ideāls ierocis pretinieka satriekšanai apbūvētā vidē, slēgtā telpā-istabā.  Perspektīvākais virziens aviobumbu jomā ir vadības virsmām aprīkotu 60, 81,120mm mīnmetēju-aviobumbu 8-12-25kg klasi ! Pirmie darbi ,ietver ar GPS-signāla novades un lāzernovades korekcijas moduļiem aprīkotu mīnmetēju munīciju.  Perspektīvā ļaujot netradicionālās karadarbības vidē avioatbalsta funkcijas veikt vieglajām triecienlidmašīnām. Jaunās munīcijas svaram paverot iespēju uzņemt no12 līdz 50 un vairāk precīzo ieroču vienībām ! Pārvēršot vieglās triecienplatformas par lētu un iespaidīgu ugunsatbalsta ieroci!

 Over-Kill*- izprast kā : rezultāta iegūšanai patērējot neatbilstošu ieroci kura postošais efekts ir daudz lielāks par nepieciešamo. Blaknes, ierobežojumi taktikā .
Ab*.(ab.)-aviobumba.
CEP* -skatīt , Artil. un precizitāte.
PTR*-PretTanku Raķete

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru