Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 4. jūnijs

Netradicionālā karadarbība un Aviācija. N.3

 Ceļš līdz atziņai ka netradicionālā kaujasvidei ir nepieciešams atbilstošs lidaparāts, bija ilgs. Kaujasvides izvirzītās prasības bija acīm redzamas, bet kā zināms, vienkāršība ir vienlaikus grūtākais elements. Tikai ejot garo prakses/kļudu ceļu vadošo NATO valstu armijas nodefinēja vēlamās tehniskās prasības platformai.
 Kā primārie raksturlielumi platformai : 
A)-spēja ilgstoši atrasties virs interešu rajona.
B)-veikt avioatbalstu izmantojot  borta bruņojumu-novades/nevadāmos ieročus.
C)-barta prīkojumam jaietver modernās navigācijas, novērošanas, tēmēšanas sistēmas un jaatbalsta datu apraides tīkla protokols.
Šķietami vienkārši izpildami noteikumi !  NY- 9.11. skaitli pieņemts uzskatīt arī par BPLAK*Reaper MQ-9/Predator MQ-1*  tandēma Dzimšanas dienu ! Progresīvās tehnoloģiskās domas celmlaužiem radās iespēja nodemonstrēt ASV GS  pirmdzimtā spējas dzīvē. Predator-plēsoņa pirmais upuris, Al-Kaedas mobils kaujinieku formējums tuksnešainos Jemenas līdzenumos. ASV- CIP* pārkļautībā esoša Predator aviovienība izseko un iznīcina 3 paaugstinātās pārgajamības mašīnu formējumu. Nodemonstrētās iespējas pārsteidz gaidīto, iedvesmojot ASV GS veikt apjomīgus Reaper/ Predator sistēmas iepirkumus. Šķita ka  ir neparedzēti ātri atrasts vajadzīgais risinājums. Predator platforma ietver>> gandrīz<< vissu vēlamo īpašību kopumu. Tās spējās ir ilglaicīgi -24h atrasties 800km attālumā, veikt apvidus novērošanu, mērķa ģeolokalizēšanu*un mērķņorādi uguns novadei. Spējās ir nest novades bruņojumu. Sākotnēji, lāzer-novades Hellfire vēlāk papildinot arsenālu ar GPS* navigācijas signāla novades bumbām-JDAM*.
                Ieskats- Emulātors/vadības-kontroles centrs (demonstrētāis neatbilst,pielietojumā esošam)

Izsludinātās  Ussama Bin-Laden medību sezonas ietvaros līdz 2010.gadam Predator formējumiem nolidojot 1.000.000 h.  Pamatojas ar augušo platformu skaitu un kaujas noslogojumu Irākā/Afganistānā /Jemenā/Pakistānā*. Pielietojuma praktiskā puse izgaismoja arī sistēmas šaurās vietas. Armijas daļām nonākot kontaktā ar pretnieku, BPLA Predator atbalsta gadijumā, mērķapspiešanu* var vēlēties ātrāku.
 Atpaliekot no pilotējamo platformu demonstrētās mērķapspiešanas ātruma. Cilvēkam vel joprojām ir vieglāk un ātrāk lokalizēt pretinieka pretestības punktu! Iztrūkstot, komplicētam  mērķlokalizēšanas posmam, mērķapspiešana seko ātrāk. Nāves Ķēde ! Armijas pārstāvjiem norādot, pilotējamās aviācija gadijumā ir iespēja  nekavējoši apspiest pretinieku ar borta artilēriju*( 25-30mm). Panākumu nodrošina spēja veikt pielietošanas procesā agresīvu gaisa manevrēšanu , elements kurš iztrūkst bezpilota aviācijai.
Sistēmai iekarojot laba karēvja reputāciju ASV GS. Par iegādi interesējās Itālija ,Lielbritānija. Pievienojoties Predator uzvaras gājienam, izgaismojas ar eksploatāciju saistītās nianses. Pirmā no tām operatīvā BPLA pārvalde notiek no ASV teritorijas ! Predator eksploatētāj valstij (īpašniekam) jauztur pārvaldes personālsastāvs ASV ! To nosaka sistēmas uzbūves pamati, pārvaldē izmantojot platjoslu setelītsakaru datu apraides līnijas. Lielbritānijas Gs -Tornado eskadriļas komandierim norādot ka :  5-6 BPLA eksploatācijas nodrošināšanā iesaistītā personālsastāva skaits un izmaksas ir lielākas nekā viņa 12 taktisko -iznīcinātāju Tornādo eskadriļai. Otra šaurā vieta iesaistāmo/iznomājamo setelītsakaru līniju skaita un caurlaides ierobežotība.

Elementi kuri turpināja kristalizēt nepieciešamo prasību kopumu perspektīvai COIN/ pretpatizāņu kaujas platformai. 

ģeolokalizēšana*-mērķa telpisko/ģeogrāfisko kordināšu noteikšana.-lokalizēšana. 
mērķapspiešana/mērķiedarbība*-uguns iedarbība,apspiežot lokalizēto/atklāto mērķi .
borta artilēriju*-lidmašīnas artilērija, sekojoši no 20mm līdz 30mm .
Artilērija*-(termins) kalibrs kurš vienāds vai lielāks par 20mm .
BPLAK*-BezPilota LidAparāts(a)/Kompleks.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru