Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2011. gada 24. jūnijs

Dāņu platformu koncepcija.

 Valsts Jūras Spēku platformas ir daļa tās militārās doktrīnas. Dānijas aukstā karu laiku floti veidoja apjomīga moskīt platformu nomenkalatūra. Pamatojas ar to ka Dānijas aizsardzības doktrīna NATO ietvaros paredzēja Baltijas j. šaurumu blokādi. Pamatuzdevums, neitralizēt pretinieka dasantoperāciju atbildības rajonā un noliekt PSRS Baltijas JKF vienību izvirzīšanos Atlantijas okeānā. Dānijai šiem mērķiem uzturot apjomīgu dažādas specilizācijas -pretkuģu, torpēdu ,pretmīnu-traļu  floti. Dāņu perspektīvais skatijums flotes platformu jomā saistīts ar moduļu principa ieviešanu bruņojuma un elektroniskā aprīkojuma jomā. To nomaiņa ļauj ātri pielāgot platformu jaunam mērķuzdevumam. Par principu iemiesojumu kļuva Standart Flex-300 sistēmas projekts.
Tās nesēji pēc udensizspaiada nelielas 300-500t platformas. Iztrūkstot apdraudējumam no austrumiem, turpmākā flotes izbūve saistās ar Dānijas aizjūras teritoriju: Grenlandes, Fēreru salu  un Arktiko interešu nodrošināšanu. Paralēli rodot iespēju ņemt dalību NATO tāljūras operācijās. Jaunākie izbūves darbi saistas ar unversālo fregašu koncepciju. To pamatā liekot civilājā kuģubūvē lietotos principus, papildinot tos ar nelielu daudzumu militāro specifikāciju. Valsts jaunā flote ietver 5 fregašu izbūvi , 2 fregatēm pildot tradicionālos uzdevumus, bet 3 modificējot par unversālām vadības un atbalsta platformām. Dāņu ABSALON klases vadības un atbalsta fraegate apsorbē neraksturīgi plašu iespēju loku. Atsevišķa kuģa iespējās ir nogādāt krīzes rajonā, rotas izmēra vienību. Triju šādu kuģu spējās ir veikt bataljona izmēra vienības nogādi.
Dāņu projekta īpatnība ir platformas lētums kuģa izbūves izmaksas ir vien 150 milj.eiru, tur pretim šādu iespēju platformu maksā 400-600 miljonu eiru. Dāņu kuģubūvētāju realizētā koncepcija kļūs plaši praktizēta kauģubūvē tuvāko 10 gadu laikā.
Prognozējams, ka dāņu ķīļa sliedē sekos jaunā Lielbritānijas daudzfunkciju fregašu līnija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru