Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2015. gada 9. janvāris

Karēvis un kamielis.

Mūsdienu karēvja kaujaslauka ekipējuma svars svārstās no 22 kg līdz 55kg. Ilustrācijai, kaujas pamatsvaru veido ierocis ar munīcijas rezervi-5-6kg, personālais aizsardzības komplekts -7kg.,sakaru+navigācijas aprīkojums-0,4kg, papildus uzkabes minimums ar pārtikas racionu utt -8-10kg. Tādejādi sanāk ka karēvja minimālā pārvietojamā krava svārtās 22-24 kg.  Paralēli ar izmaiņām karadarbības vidē izmainas karēvja nesamais svars ! Piemērām, minimāli nepieciešamā ekipējuma svars atšķirsies ziemeļu ,kalnainam utt. Līdz ar svara pieaugumu samazinās karēvja mobilitāte un kaujasspējas. Sevišķi liela nozīme karēvja mobilitātes faktoram ir vieglo strēlnieku vienībās ,piemēram gaisa desanta, skautu, ZS utt. Nodaļai vai vadam veicot patruļu apvidū raodas ar uzkabes transportēšanu saistītās problēmas. Viens no mobilitātes risinājumiem ir 6x6/4x4 ATV kvadrocikli.
ASV, Somijas un Igaunijas Bs tehniskā apritē atrodas '' John Deer'' 6x6 ''M-Gator'' platformas ar celtspēju no 470kg līdz 750kg . M-Gator- 6x6 var pildīt vienībā plašu uzdevumu listi.

                                                       
Paralēli vienības mobilitātes pieaugumam transportldzeklis sniedz uguns audzēšanas iespējas. Piemēram vada rīcībā var būt 40mm BAG vai 81mm mīnmetējs ar atbilstošu munīcijas racionu. Atsevišķs jautājums transporta vienības iegādes cena. Uzmanība javērš arī uz iegādes cenu atšķirībām. Tās pastāv starp militāro un civilo izpildijumu.


 Praktiskai izvērtēšnas jomai ir finansu tēriņu lietderība militārās verisjas iegādei. Tehniskās un  eksploatācijas atšīrības ir minimālas, bet tās būs pamantāmas iegādes cenā. Karēvis nau kamielis !                                                      

                                                                                    
              

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru