Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2015. gada 1. janvāris

Tanku modernizācija-I.

Armijas SzS triecienspēku veido bruņtehnika ,tanki.Neatkarīgi no eksploatējmā modeļa  to raksturlielumi pakāpensiki zaudē savu efektivitāti. Tas notiek varbūtējā pretinieka tehnikas attīstības iespaidā. Par tādiem elementiem uzskatāmi : uzlaboti bruņsitēju lādiņi ,prettanku raķetes,termovīzijas tēmekļi ,navigācijas sitēmas utt. To ietekmē tanka bruņa,ieroči un ugunsvadības sitēma zaudē savu efktivitāti iierosinot modernizāciju. Ražotāju piedāvā paketes ietver : bruņu ,ugunsvadību ,navigāciju, dzinēja-transmisiju ,torņa pievadā elektropievadam aizstājot hidrauliku. Atkarībā no pieejamo līdzekļu daudzuma modernizācija var skart tikai atsevišķus elementus.  Sabalansējot līdzekļu daudzumu ar tehnisko uzlaboju rakaturlielumiem. Interesanti varētu būt Izrēlas ,DĀR ,Ukrainas, Gruzijas un Krievijas tanku modernizācijas piemēri. Izrēla, skarbā karu pieredze ir redzama attieksmē pret eksploatējamo bruņtehniku. Līdztekus nacionāliem ''Merkava''modeļiem armijas ierindā turpina atrasties M-60 tanks.

                                            ASV p.gs. 80 gadu modelis -M60A3

Konfliktu pieredze izgaismoja tanku parka trūkumus. Nepietiekamu bruņas aizsardzību no T-72 raidītiem 120mm gludstobra lādiņiem. Rezultātā radot ''Merkava'' Mk-II/III/IV ar papildus bruņu aplikāciju. Uzlaboto moduļ-bruņas risinājumu iekļaujot M-60 modernizācijas paketē.

''Sabra''Mk-I.
 Nacionālais MRK izstrādā cenā pieņemamas modernizācijas risinājumus. Viena no tiem ''Sabra'' Mk- pakete paredzēta M-60 tanku parkam. Spices komplektācija Mk-III versija ietver jaunu dzinēju, pārnesumkārbu,105mm vītņstobru aizstāj 120mm gludstobrs, jauna uguns vadības sistēma ,bruņa utt. Modernizācijas pakete ''Sabra''Mk-III eksplotējas Izrēlas un Turcijas Bs.

                                     
Izrēlas BS--M-60 /Megach-7.
Raksturlielumu salīdzinājumā ''Sabra''Mk-III pārspēj Krievijas T-72 modernizācijas paketi ''B3'' un T-90A/S modeļus. Pirmkārt tas saistas ar ugunsnovades sitēmu, aizsardzību un ekipāžas izdzīvošanas iespējām. Vienādi raksturlielumi ir apvidus caurgājamībā, bet konstrukcijas  remontspējā vairākkārt apsteidzot pretspēlētāja modeļus. Salīdzinājumā ar jaunākiem M-1 vai Leopard-2 A6//7 modeļiem ''Sabra''/Megach-7 priekšrocības ir mazāks svars, degvielas patēriņš. 
Modernizācijas rezultātā tanks iegūst vienotu standartu.
  
                                                         
                                                           

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru